Fins al desembre, un equip d’informació ambiental format per vuit persones recorrerà els 73 barris de la ciutat amb diverses accions basades en la informació i el reforç de les bones pràctiques de gestió de residus, posant el focus en el cost econòmic i ambiental de gestionar-los malament.
L’objectiu és incidir en la coresponsabilitat i el compromís de tota la ciutadania i promoure la prevenció dels residus evitables, el reciclatge de totes les fraccions, l’ús dels Punts Verds, l’eliminació de plàstics d’un sol ús i el foment de l’economia circular.
Accions als barris de Sant Martí
Del 3 al 8 de maig, en horari de matí (8.30 -14.30 h) i de tarda (16.30 – 18.30 h), l’equip d’informadors i informadores ambientals realitzaran diverses accions de sensibilització per millorar la gestió de residus a diversos punts dels barris del districte:
- Dilluns, 3 de maig: el Besòs i el Maresme.
– Ubicacions: rbla. Prim, 32; c. Llull, 379; c. Llull, 386; c. Llull, 389; c. Alfons el Magnànim, 25.
- Dimarts, 4 de maig: la Verneda i la Pau.
– Ubicacions matí: pl. de la Pau, rbla. de Prim, c. Guipúscoa i pl. de la Palmera i comerços dels carrers adjacents.
– Ubicacions tarda: rbla. de Prim, pl. de la Palmera i pl. de la Pau. - Dimecres, 5 de maig: Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.
– Ubicacions matí: av. Diagonal/Llull, av. Diagonal/Selva de Mar, av. Diagonal/Josep Pla, av. Diagonal/Centre Comercial i pl. de Diagonal Mar.
– Ubicacions tarda: av. Diagonal/Josep Pla, av. Diagonal/Selva de Mar, av. Diagonal/Llull, Parc Diagonal Mar i Taulat/Provençals. - Dijous, 6 de maig: Provençals del Poblenou.
– Ubicacions matí: Gran Via/Selva de Mar, Gran Via/Espronceda, plaça Espronceda, Gran Via/Perú, av. Diagonal, Gran Via, rbla. del Poblenou.
– Ubicacions tarda: Gran Via/Espronceda, pl. Espronceda, Gran Via/Perú, av. Diagonal, rbla. del Poblenou, Gran Via. - Divendres, 7 de maig: el Camp de l’Arpa del Clot.
– Ubicacions matí: Rogent/València, Rogent/Mallorca, Còrsega, pl. Sant Josep Calassanç, Rogent, pl. Carme Monturiol.
– Ubicacions tarda: Rogent, pg. Maragall/Indústria, Rogent/València, Rogent Provença i Còrcega.
- Dissabte, 8 de maig: Mercat de Sant Martí (11-14 h).
Les accions de sensibilització que s’hi faran són les següents:
- El cost dels residus.
- Analitzem la nostra compra.
- El Mar comença aquí.
- Salvem els residus, recuperem els recursos.
- El valor dels punts verds.
Per a conèixer en detall cadascuna de les accions, consulteu el catàleg d’accions de sensibilització.
Durant el passat mes de febrer, es van fer diverses accions als següents barris del districte: la Verneda i la Pau, Sant Martí de Provençals, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, el Poblenou, el Clot, el Parc i la Llacuna del Poblenou, i la Vila Olímpica del Poblenou. I també es va fer una acció específica al Mercat del Clot.
Tota la informació que es dona durant la campanya és en format digital per preservar els recursos naturals i no generar residus.
Un canvi de model de gestió de residus per avançar cap a l’economia circular
Aquestes accions formen part de la campanya de sensibilització que aquest any ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona per millorar la gestió dels residus, i va dirigida a la ciutadania. En paral·lel, un altre equip ambiental, està visitant establiments comercials per millorar la gestió dels residus i detectar les causes dels punts crítics de la ciutat en aquest àmbit.
Les accions s’emmarquen en el canvi de model de gestió de residus que promou el Consistori per assolir els objectius europeus de recollida selectiva, tendir cap al Residu Zero i avançar cap a l’economia circular. Aquest canvi s’està materialitzant amb l’ampliació de la recollida porta a porta, la pròxima contracta de residus i la nova taxa de residus, però alhora requereix de la implicació i participació activa de tota la ciutadania.
No reciclar ens surt molt car
A Barcelona, si assolíssim el 70% de recollida selectiva el cost de gestió baixaria en 56 euros per llar cada any. Però, a més del cost econòmic, llençar tots els residus barrejats al rebuig significa malbaratar recursos naturals, incrementar l’ús d’energia i augmentar les emissions que causen l’emergència climàtica. Actualment, el tractament de residus municipals és el responsable de més del 10 % de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de la ciutat.