Març feminista a Biblioteques de Barcelona

dl., 04/03/2024 - 18:18

Març feminista a Biblioteques de Barcelona

S'organitzen diferents activitats al llarg de tot el mes relacionats amb el 8M.

A Biblioteques de Barcelona el mes de març s’omple de propostes especials per celebrar el Dia Internacional de les Dones.

Aquestes són les propostes més destacades:

El 4 de març comença Art i gènere un cicle de tres sessions (del 4 al 12 de març) dedicat a pintores icòniques del segle XX que han transcendit no solament per les seves obres, sinó també per les seves pròpies personalitats. A càrrec de Montse Pérez de siNesteSia. La primera sessió és ‘Amor i dolor en l’art de Frida Kahlo‘ el dilluns 4 de març, a les 18.30 h, a la B. Nou Barris. L’altre cicle temàtic Les dones en la història, del 4 al 20 de març, té com a objectiu reconèixer, a partir d’una mirada femenina, a dones que en el passat han fet grans aportacions a la història de la humanitat. A càrrec de Carme Mestres, catedràtica de Geografia i Història. La primera conferència és ‘De deesses a esclaves: de la prehistòria a l’època clàssica’, també el dilluns 4 de març, a les 18.30 h, a la B. Les Corts – Miquel Llongueras.

L’autora de Lola VendettaRaquel Riba Rossy, el 5 de març a la B. Ignasi Iglésias – Can Fabra, oferirà un original taller: Pancartes 8M. A més, hi haurà venda i signatura d’exemplars de Katanazo al amor romántico, la darrera obra de l’autora! Ho organitza: Llibreria Universal i Planeta Cómic. Cal inscripció prèvia.

El 5 de març, a la B. Gabriel García Márquezpresentació de ‘Exilio y lejanías. Relatos de mujeres colombianas‘, un llibre escrit i il·lustrat per tretze dones colombianes que viuen a diversos països d’Europa. Aquesta és una activitat del programa Biblioteques sense fronteres.

El dimecres 6 de març, a les 18 h, la B. Montserrat Abelló us proposa un Vespre poètic: veus i poesia de dones; un homenatge a la Montserrat Abelló i Soler per recordar-la en el desè aniversari de la seva mort. A càrrec de Crearteducaccion Comunitaria i en col·laboració amb el PIAD de les Corts. Activitat del cicle Teixidores de paraules i drets”. Cicle d’activitats per a dones a la biblioteca.

El 7 de març, a les 18.30 h,a  la B. Jaume FusterParlem amb Mariana Enriquez. L’escriptora argentina presenta el seu nou llibre, Un lugar soleado para gente sombría (Anagrama, 2024). L’autora conversarà amb la periodista Elena Hevia. Després de l’aclamada novel·la Nuestra parte de nocheMariana Enriquez torna al relat amb una obra de dotze contes sobre l’horror, el mal i els monstres que aguaiten la realitat més quotidiana. Hi col·labora: Anagrama.

Les dues sessions de març del cicle musical Elles Canten, elles parlen, són: Júlia Colom, la millor tradició mallorquina el dijous, 7 de març, a la B. Guinardó – Mercè Rodoreda, i Anaïs Vila, underground amb llum i empenta el dilluns, 25 de març, a la B. Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. Ambdues artistes conversaran amb Toni Castarnado sobre la seva carrera musical.

Llibres! El dijous 14 de març, a les 18 h, B. Francesca BonnemaisonPresentació i recital poètic del llibre ‘Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista’, a càrrec de M. Antònia MassanetLluïsa Julià, Meri Torras i Matilde Martínez. L’obra és una tria de poemes, dels últims cent cinquanta anys, seleccionats i editats per M. Antònia Massanet (Edicions Godall, 2023).

Lectura! Sessió dedicada al llibre ‘Un film (3000 metres)’ de Víctor Català del club de lectura de la B. Clarà. Una trobada oberta a tothom per comentar l’obra d’una de les escriptores més importants de la literatura catalana, Caterina Albert. Activitat dins del cicle Cread(ON)es. L’activitat, a càrrec de David Nel·lo, és el dimarts 19 de març, a les 18.30 h, a la B. Clarà.

Durant aquests mesos hi ha un grapat de clubs de lectura a mida de temàtica feminista. Alguns ja han començat, són aquests: Autoficció en femení, conduït per la Mercè Carrillo a la B. Francesca BonnemaisonLa paraula més sexy és sí: feminismes i consentiment, sota la conducció de Shaina Joy Machlus a la B. Poble-sec – Francesc Boix, i Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: dues poetes russes del segle XX, a càrrec de Juana Dolores a la B. Trinitat Vella – J. Barbero.

I el 22 de març, a les 11 h, la B. Sofia Barat ofereix l’activitat de prescripció lectora, Taller de biblioteràpia: “Mares i filles” a càrrec de la periodista Laura Garcia. Cal inscripció prèvia.