La cultura pot ser una eina cabdal en la lluita per la igualtat i la transformació de les societats. En aquest sentit, pot esdevenir un espai i també un canal per reinventar la visió del món i deslegitimar relacions de poder desiguals.

Les dones tenen un paper actiu i clau en l’activitat cultural a la ciutat, però no sempre se les ha reconegut. El seu paper en el manteniment de la vida al llarg dels segles ha estat menystingut i les seves aportacions a la cultura i al conjunt de la societat sempre s’han concebut com a secundàries. Així doncs, la recuperació de la memòria històrica és especialment important per visibilitzar les aportacions de les dones a la nostra societat.

 

En general, s’observen diferències de gènere en les diferents activitats culturals que duen a terme homes i dones: lectura de diaris, llibres i revistes, espectadors/ores de cinema i arts escèniques, visita a exposicions, ús d’internet, etc. A Barcelona, els equipaments culturals més utilitzats són les biblioteques i els centres cívics i també mostren pautes d’ús diferenciat entre dones i homes.

A banda, en general les dones tenen més dificultats per participar de les activitats culturals que es programen a la ciutat, entre d’altres motius perquè dediquen més temps que els homes a les tasques reproductives, moltes de les activitats culturals es fan en horaris poc flexibles i no es preveuen espais de cura.

Created with Highcharts 8.2.2Activitats cultural ciutadana i ús dels principals serveis culturals segons sexe al 2022DonesHomesCarnets de bibliotequesTallers centres cívicsClubs de lectura a BibliotequesActivitats culturals a biblioteques0255075100
Institut de Cultura de Barcelona

A la ciutat s’observa un desequilibri de gènere en les activitats culturals programades i les estructures organitzatives del sector.  És a dir, encara existeix una desigualtat de gènere contra la qual cal lluitar per poder fer efectius els drets culturals com són l’accés, la participació i la contribució a la cultura.

Created with Highcharts 8.2.2Activitats culturals programades segons sexe i rol al 2017DonesHomesAutoria d'obresConferenciantsDirecció/comissariatd'obres i exposicionsInterpretació (solista)principalMembre de banda o grupProduccióTalleristes/ formador/es0255075100
Ajuntament de Barcelona: Informe sobre la programació cultural 2016-2017 de l’Ajuntament de Barcelona des d’una perspectiva de gènere.
Created with Highcharts 8.2.2Activitats culturals programades segons sexe i àmbit de programació al 2017DonesHomesArxiusBibliotequesCentres cívicsCentresd'expòsicionsFàbriques decreacióFestivalsGrans auditorisMuseus icol·leccionsSales d'artsescèniques0255075100
Ajuntament de Barcelona: Informe sobre la programació cultural 2016-2017 de l’Ajuntament de Barcelona des d’una perspectiva de gènere.

Els espais de presa de decisions disten de ser paritaris. Les direccions dels equipaments que tenen una programació de ciutat són clarament ocupades per homes. En canvi, les direccions dels espais de proximitat mostren la situació inversa, i estan majoritàriament en mans de dones. Justament, aquests són espais on la categoria laboral de direcció té salaris inferiors.

Created with Highcharts 8.2.2Composició de les estructures directives dels espais de programació cultural segons sexe al 2022DonesHomesICUBMuseus de la ciutatBibliotequesCentres civics0255075100
Institut de Cultura de Barcelona

L’atorgament de premis i distincions suposa un reconeixement del mèrit i el prestigi de les persones i entitats de la ciutat, i sovint esdevé una font de distribució de recursos econòmics. Un exemple de reconeixement i memòria col·lectiva són els noms dels carrers, en els quals n’hi continua havent una proporció més gran dedicada a figures masculines.

Created with Highcharts 8.2.2Premis i distincions atorgats segons sexeDonesHomes2017201820192020202120220255075100
Ajuntament de Barcelona: Informe Premis i distincions de l’Ajuntament de Barcelona, 2022.