Cultura i memòria col·lectiva
Les dones tenen un paper actiu i clau en l’activitat cultural a la ciutat, però no sempre se les ha reconegut. El seu paper en el manteniment de la vida al llarg dels segles ha estat menystingut i les seves aportacions a la cultura i al conjunt de la societat sempre s’han concebut com a secundàries. Així doncs, la recuperació de la memòria històrica és especialment important per visibilitzar les aportacions de les dones a la nostra societat.
- Activitat cultural ciutadana
- La programació cultural
- Presa de decisió en l’àmbit cultural de la ciutat
- Reconeixement i memòria col·lectiva
En general, s’observen diferències de gènere en les diferents activitats culturals que duen a terme homes i dones: lectura de diaris, llibres i revistes, espectadors/ores de cinema i arts escèniques, visita a exposicions, ús d’internet, etc. A Barcelona, els equipaments culturals més utilitzats són les biblioteques i els centres cívics i també mostren pautes d’ús diferenciat entre dones i homes.
A banda, en general les dones tenen més dificultats per participar de les activitats culturals que es programen a la ciutat, entre d’altres motius perquè dediquen més temps que els homes a les tasques reproductives, moltes de les activitats culturals es fan en horaris poc flexibles i no es preveuen espais de cura.