Coincidint amb la setmana del 8M, Dia Internacional de les Dones, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha fet públic l’últim informe de l’Observatori de Dades Culturals “Cultura i gènere”, amb xifres corresponents a l’any 2023. L’Observatori reafirma, una vegada més, que les dones són el gènere principal en participació a les activitats de cultura de la ciutat, si bé el seu paper en tasques de direcció o comissariat encara requereix impuls i atenció.
No obstant, dels tres grans festivals literaris organitzats per l’ICUB, només el Barcelona Poesia va comptabilitzar una participació de dones major que d’homes: les primeres van ser el 51%. En el cas del Festival 42 (dedicat als gèneres fantàstics), el percentatge de dones va ser del 45%, i al BCNegra, del 37%, en la línia dels darrers anys.
Allò que sí és novetat és que, per primer cop, el percentatge de premis i beques barcelonins atorgats a dones va superar el d’homes. I això en un any en què el nombre de dones en els jurats que decideixen premis i beques ha baixat i ha estat del 50%. Un clar exemple són els Premis Ciutat de Barcelona en l’àmbit de la literatura, ja que els quatre guardons van recaure en dones: el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua catalana a l’obra Lo mig del món, de Roser Vernet, publicada per Club Editor; el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en llengua castellana va ser per a Las niñas del naranjel (Random House), de Gabriela Cabezón Cámara; el de Traducció en llengua catalana va ser per a Marta Pera per la traducció de l’anglès al català d’Orlando (Viena Edicions) de Virginia Woolf; i el Premi Ciutat de Barcelona Agustí Duran i Sanpere d’Assaig, Humanitats i Història de Barcelona va recaure en Mar García Puig gràcies a La historia de los vertebrados (Random House) / La història dels vertebrats (La Magrana).
14 beques Montserrat Roig i 3 Carme Montoriol
En el cas de les beques literàries de 2023 també es va fer evident la majoria de dones. En el cas de les beques d’escriptura Montserrat Roig, les van rebre 14 autores i 6 autors. Les 14 dones becades van ser Júlia Bacardit Cruells, Roser Bastida Barau, Lolita Bosch, Leonor Courtoisie Malaneschii, Brigitte González Vasallo, Laura Gonzalvo Horna, Helena Guilera i Recoder, Sonia Hernández Hernández, Anna Miracle Fandos, Marta Rebón Rodríguez, Marta Soldado Fernández, Patrícia Soley-Beltran, Elaine Vilar Madruga i Clara V. Fleck.
Pel que fa a les beques de dramatúrgia Carme Montoriol, el 2023 van recaure en 3 dramaturgues i 1 dramaturg. Les 3 autores amb beca van ser Alba Collado, Helena Tornero i Carla Rovira.
Les residències literàries de Vil·la Joana també van comptar amb més dones que homes, més del doble: 15 autores per 7 autors. Aleksandra Orlic (Croàcia), Irina Markova (Ucraïna), Marta Jordan (Polònia), Ellen Savage (Austràlia), Lucy Hounsom (Exeter), Sára Zeithammerová (República Txeca), Suzanne Ibrahim (Síria), Caroline Brothers (Austràlia), Julia Wong (Perú), Simona Hamer (Eslovènia), Sharlene Teo (Singapur), Sabina Orozco (Mèxic), Yvvette Edwards (Regne Unit), Carolina Cobelo (Buenos Aires) i Violaine Bérot (França) van ser les escriptores i traductores que van fer estada literària a Vil·la Joana.
Consulteu l’Observatori de Dades Culturals “Cultura i gènere” en aquest enllaç.