Dia Internacional de les Dones Defensores de Drets Humans

29/11/2023 - 09:40

PARLEM AMB DEFENSORES. Amb motiu de l’efemèride, fem un recull de totes les dones que hem entrevistat en el marc de la sèrie #ParlemAmbDefensores.

Les defensores de drets humans són, segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, totes les dones i nenes que treballen en qualsevol qüestió relacionada amb els drets humans. També en formen part les persones de tots els gèneres que treballen per a promoure els drets de les dones i, en definitiva, per a promoure la igualtat de gènere. 

A més, els i les activistes lesbianes, gais, bisexuals, trans, intersex (LGBTI), etc. també ho són, ja que les qüestions relacionades amb l’orientació sexual i la identitat de gènere formen part de la consecució de la igualtat de gènere.

Des del Centre de Recursos en Drets Humans, fa anys que s’entrevista defensores de drets. A continuació, les presentem i expliquem breument qui són:  

Isabel Alonso Dávila: “Hem de ser lliures i tenir igualtat de drets al final de la nostra vida”. 

Alonso parla sobre el dret a morir dignament, sobre l’eutanàsia, l’evolució en els darrers anys d’aquesta lluita i més. 

Custodia Moreno: “En aquesta terra hi ha uns drets i per aquests em barallaré sempre”. 

Defensora de drets bàsics del veïnat del Carmel i de l’habitatge digne, va lluitar incansablement per a erradicar el barranquisme d’inicis dels 90 al Carmel.

Emma Pritchard: “Al llarg de la història, la gent jove sempre ha sortit al carrer per a lluitar pels seus drets”.

L’activista per la pau parla de “Fridays for Future” i de Rebel·lió o Extinció. Destaca que han tingut la capacitat de reivindicar que cal actuar urgentment per a canviar el món: tenen molt clar que cal protegir el seu futur i així ho reclamen.

Helena Maleno: “Estem teixint xarxes entre defensores i ens estem protegint”.

Parlem de drets als territoris de frontera i de la persecució que pateixen les persones defensores de drets humans en general i les dones defensores en concret. 

Denise Duncan: “Jo sóc un cos polític, vulgui o no”.

Denise Duncan és dramaturga i directora de teatre. Parlem d’antiracisme i de com el treballa des de la seva feina: “Ara tinc com a política de la casa que hi ha d’haver persones ètnicament diverses a l’escenari. El teatre hauria de ser un reflex de la societat i de la realitat que ens envolta”.

Lissette Fernández: “El feminisme ha de ser antiracista”.

Membre de Sindillar, Lisette Fernández ens parla de la lliure circulació de les persones, dels drets de les treballadores de la llar i les cures, de feminisme, antiracisme, perspectiva de classe i interseccionalitat.

Margarita Alonso: “Vida independent és escollir on i com vols viure i qui toca el teu cos”.

Diversitat funcional i drets humans, vida independent o l’autogestió de l’assistència personal són alguns dels temes de què parlem amb la Marga Alonso.

Elisa Loncon: “Jo vaig representar un somni, el d’un Xile unit entre pobles per a un futur en comú”.

L’expresidenta de la Convenció Constituent de Xile parla de drets lingüístics, del procés que va viure la societat xilena, d’interseccionalitat, del català, de les discriminacions dels pobles originaris i més.

Mercè Torrentallé: “Calen menys pastilles i més ‘receptes’ d’educació emocional, en l’àmbit de la salut mental”.

La presidenta de Salut Mental Catalunya reivindica que ni ella ni qualsevol persona amb un trastorn de salut mental són malalties amb potes i que no els agrada que s’identifiqui el diagnòstic que tenen amb qui són: “Jo pateixo d’esquizofrènia paranoide, però no soc paranoica”.

Així doncs, les dones defensores de drets humans de la sèrie Parlem Amb Defensores parlen de la salut mental, l’antiracisme, la diversitat funcional, dret a l’habitatge, interseccionalitat, feminisme, el paper del jovent en la defensa de drets humans o del dret a morir dignament, entre d’altres.