Agents del cos han fet dues sessions a treballadors i treballadores de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). L’objectiu és fer conèixer el procediment i els protocols d’actuació contra les violències sexuals, així com fomentar la sensibilització, la prevenció, la detecció i l’atenció.
Entre altres aspectes, s’hi han abordat la visió criminològica de les violències sexuals, els protocols d’atenció a les víctimes, la normativa penal i administrativa vinculada, els procediments operatius d’actuació i els itineraris segurs de què disposa la Guàrdia Urbana. També hi ha hagut tallers de resolució de casos pràctics.
Les sessions, de cinc hores cadascuna, han tingut lloc els dimecres 15 i 22 de maig i s’han organitzat conjuntament amb la Regidoria de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica i TMB.
El personal del transport públic és clau per prevenir i detectar violències sexuals tant als mitjans de transport com a la via pública. Una intervenció basada en els coneixements adquirits en la formació proposada pot arribar a ser essencial per a la prevenció i reacció en aquestes situacions. Segons el darrer balanç dels fets delictius, el 2023 a la ciutat les denúncies per violències sexuals van augmentar en un 24,5% respecte al 2022.
Formació al sector de l’oci nocturn i serveis integrals d’atenció
La Guàrdia Urbana, un dels cossos policials més especialitzats en primera atenció a la víctima, també imparteix formació al personal de l’oci nocturn en aquest àmbit, i ha participat en seminaris específics amb entitats del sector.
El cos disposa de dos serveis d’atenció a la víctima, un a Nou Barris i l’altre a Ciutat Vella, amb un model d’atenció integral i prioritària i amb professionals especialitzats que va rebre el premi Menina. També hi ha tot un ventall de serveis gratuïts i confidencials per prevenir, atendre i erradicar la violència masclista, que podeu consultar aquí.