Comunitats locals, internacionals i virtuals vinculades a diferents tradicions religioses han participat en aquesta segona edició de les jornades, que ha centrat la reflexió en les “Comunitats com a agents de canvi”. A més, a les jornades s’ha pogut gaudir de la conferència de l’erudita amina wadud.
Les segones Jornades Fe(r) i dones (#FeRiDones) han estat organitzades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) en col·laboració amb el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Han tingut lloc entre els passats 29 de juny i 6 de juliol de 2022 a diferents localitzacions de la ciutat de Barcelona, i han estat comissariades per Jenabou Dembaga Susoko i Montse Castellà i Olivé.
El dia 29 de juny va tenir lloc la jornada inaugural al Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella. Es va comptar amb la presència i les paraules de Laura Pérez, tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i Khalid Ghali, comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós. En aquesta jornada, el protagonisme va ser per a les comunitats locals que van participar en els cercles de reflexió “Passat, present i futur de les comunitats de dones”. Totes elles van enriquir uns debats que van mostrar la riquesa del pluralisme religiós de la ciutat de Barcelona, però també les experiències i els anhels comuns. Podeu recuperar un breu vídeo amb la presentació de les comunitats que van participar-hi aquí. Properament, a la pàgina web de l’OAR es podran recuperar més detalls de les aportacions realitzades durant els debats i les conclusions recollides per les tres moderadores, Cristina Monteys, Anna Gil-Bardagí i Rosa Martínez-Cuadros. Podeu veure’n les imatges aquí.
En els dies posteriors, dues comunitats locals van obrir les seves portes a la ciutadania oferint tallers per conèixer la seva tasca. El programa Sisterhood de l’Església Evangèlica Hillsong va organitzar el taller “Com cuidar-nos les unes a les altres?” (1 de juliol), rebent el públic a les seves oficines i mostrant com són les seves reunions, les tasques, accions i objectius que duen a terme, i com ho plasmen en el territori com a grup de dones de l’església. La plataforma de dones budistes Sakyadhita Spain va organitzar el taller “Els dimonis que ens limiten i els mètodes que ens alliberen” (2 de juliol) a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri, on solen reunir-se. Amb la Lama Rigdzin Yudrön, les participants van poder conèixer i posar en pràctica les ensenyances de la mestra budista del segle XII Machig Labdrön. Podeu veure les imatges aquí i aquí.
El Monestir de Pedralbes també va obrir les seves portes al públic de les jornades. Els dies 30 de juny i 3 de juliol van tenir lloc dues visites guiades, sota el títol “Pedralbes, un escenari femení de poder”, per conèixer un espai on les dones van viure en comunitat durant 700 anys. El recorregut, concretament, va fer èmfasi en les figures de sis dones notables i poderoses que hi van viure en diferents moments de la història.
Un altre dels escenaris de les jornades ha estat el món virtual, les comunitats virtuals. En el moment actual, les xarxes socials permeten crear comunitat i mobilitzen moltes persones. Hi ha moltes dones creients o referents en l’àmbit religiós que aglutinen comunitats virtuals, són agents transformadores, creadores de contingut i reflexionen sobre moltes temàtiques. Una de les dues comissàries de les jornades, Jenabou Dembaga, va conduir dues entrevistes/converses en directe a través d’Instagram amb dues d’aquestes referents: Chaimaa Boukharsa (@chaimaaboukharsa), musulmana, feminista i activista creadora de contingut, i Elisa Fernanda Barreto (@nolatipicafeminista), fundadora de “No la típica feminista”, una comunitat digital que busca fer una proposta d’un feminisme personalista amb una mirada des de la fe catòlica. Podeu recuperar les entrevistes als seus comptes d’Instagram i també aquí i aquí.
La jornada de cloenda (6 de juliol) va tenir com a conferenciant principal l’erudita, doctora i imam amina wadud, referent mundial del feminisme islàmic. La conferència “Fem aquest camí tot caminant: islam, gènere, sexualitat i justícia” va permetre conèixer la seva trajectòria vital, espiritual i intel·lectual, així com les seves reflexions sobre les temàtiques del feminisme, el gènere i la justícia en les societats de majoria musulmana. Podeu recuperar la seva conferència aquí (català).
A més, vam tenir l’oportunitat de connectar amb comunitats de dones d’arreu del món i tradicions religioses diverses. A través de la connexió en línia vam sentir la taula rodona “Comunitats inspiradores” amb els testimonis de les Drukpa Kung Fu Nuns, la Comunidad de Sabias Teólogas Indígenas de Abya Yala (COSTIAY), l’organització Sisters in Islam (SIS) i el Catholic Women’s Council (CWC) (sínode de dones). Les seves experiències diverses i la feina que duen a terme van ser molt inspiradores per a les persones assistents. Podeu recuperar el vídeo de la sessió aquí (castellà).
Per acabar, les jornades van concloure amb el recital poètic “Destil·lacions. Del silenci al silenci”, a càrrec de Marta Millà (veu), Anna Subirana (espai sonor), Rosa Martí Pujol (espai escenogràfic) i amb poemes de Montse Castellà, una de les dues comissàries de les jornades. El claustre del Monestir de Pedralbes va ser l’espai idoni per connectar amb l’instant present i l’experiència del silenci, i va esdevenir el marc ideal per a la inspiradora cloenda de la segona edició de les jornades “Fe(r) i Dones”.
Podeu recuperar les imatges de la cloenda aquí.
Recupereu les imatges de les jornades:
- Inauguració i cercles de reflexió
- Taller “Com cuidar-nos les unes a les altres?”
- Taller “Els dimonis que ens limiten i els mètodes que ens alliberen”
- Cloenda (conferència d’amina wadud, taula rodona i recital poètic)