L'activista feminista i lesbiana Empar Pineda rebrà la Medalla d'Honor de Barcelona 2022

03/08/2022 - 10:53

L’activista feminista Empar Pineda ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona 2022

L’activista feminista Empar Pineda ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona 2022, una distinció que s’atorga a les persones o entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i els valors i virtuts cívics.  

El premi a Pineda es concedeix en reconeixement de la seva lluita feminista i en favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i com a activista dels drets LGTBQIA+. 

La iniciativa de reconèixer Empar Pineda amb la Medalla d’Honor de Barcelona va partir de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, que gestiona el Centre LGTBI de Barcelona mitjançant un conveni de gestió cívica amb l’Ajuntament de Barcelona.  

Aquesta proposta va ser aprovada pel Consell Municipal LGTBI, i posteriorment es va validar el passat 22 de juliol al Plenari del Consell Municipal, conjuntament amb les 24 medalles restants a persones i col·lectius proposats per diferents entitats, organitzacions i districtes. 

Nascuda a Hernani el 1944, Empar Pineda va ser militant comunista i lluitadora antifranquista, per la qual cosa va ser expulsada de la universitat a Madrid i empresonada durant la dictadura. A la transició es va traslladar a Barcelona, on assegura que va descobrir el feminisme gràcies a les seves companyes de lluita del Moviment Comunista de Catalunya.  

El 1976 va formar part de la Coordinadora Feminista de Barcelona que va organitzar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Un any després va participar a la primera manifestació LGTBI de Barcelona, i el 1981 va ser fundadora del Col·lectiu de Feministes Lesbianes de Madrid i va participar en la creació de la Comissió Pro-Dret a l’Avortament.  

Posteriorment ha estat portaveu de la xarxa Otras voces feministas, directora de les revistes Nosotras que nos queremos tanto i Desde nuestra acera, i ha sigut part activa del Colectivo Hetaira en defensa dels drets de les treballadores sexuals. També és part del col·lectiu LGTB de persones grans Fundación 26 de Diciembre. 

El passat 20 de novembre, en el marc de la Jornada Anual del Centre LGTBI de Barcelona, Pineda va rebre un reconeixement institucional a la seva trajectòria. 

“Hem decidit reconèixer la trajectòria d’Empar Pineda com a figura clau en la lluita pels drets de les dones i del col·lectiu LGTBI, amb una visió crítica i oberta alhora, capaç d’incorporar noves perspectives en l’exercici de la llibertat sexual i de gènere. És una referent per a les generacions més joves i una companya pel llarg camí que queda per fer”, va declarar Andreu Agustín, director del Centre LGTBI de Barcelona. 

 Per la seva banda, Katy Pallàs, presidenta de l’Associació Famílies LGTBI i vicepresidenta de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, va assenyalar que la Plataforma va estar d’acord en retre homenatge a Pineda “per la feina, el coratge i la visió de la lluita lèsbica i feminista”.  

 “La seva lluita perquè les dones recuperessin el poder sobre el seu propi cos i la capacitat de prendre decisions sobre la seva pròpia vida van estar fites que cal valorar en justa mesura, i més ara que sembla que anem fent passes enrere. La trajectòria de l’Empar Pineda ens recorda d’on venim i representa un model d’activista en la qual emmirallar-nos”, va afirmar Pallàs. 

 Laura Pérez Castaño, quarta tinenta d’alcaldia de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, va voler destacar la capacitat d’escolta i de debat d’Empar Pineda, així com la seva forma “generosa” de relacionar-se amb les persones que han arribat a les lluites feministes després que ella.  

“L’Empar és una representant històrica d’una corrent feminista amb la qual em sento molt identificada. Unes corrents feministes obertes, dialogants, antiidentitàries, pro-sexe, pro-drets, pro-misticitat, i promotora d’aquestes aliances rebels que sumen, que conflueixen i aborden els diferents temes des de la complexitat, centrant-nos en el ‘què anem a fer’, més enllà del ‘qui som’”, va reflexionar Pérez Castaño.