Més de 1.500 consultes ateses a l'estand antimasclista i contra l’LGTBI-fòbia del Front Marítim

27/08/2021 - 11:28

Feminisme i LGTBI. El punt informatiu es va posar en marxa el 30 de juliol per prevenir i detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic.

L’Ajuntament de Barcelona ha habilitat aquest estiu, al Front Marítim, un punt d’informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques per prevenir i detectar possibles relacions abusives i de violència a l’espai públic. En les seves primeres quatre setmanes en funcionament s’han registrat 589 actuacions de sensibilització i informació, quinze assessoraments sobre situacions de violència en el passat i dues intervencions directes.

L’estand antimasclista i contra l’LGTBI-fòbia a la zona d’oci nocturn del Front Marítim, a la cruïlla del passeig Marítim i el carrer de Trelawny, es va posar en marxa el passat 30 de juliol i romandrà actiu fins al 28 d’agost. Al llarg d’aquests quatre caps de setmana que el servei ha estat en funcionament s’han registrat 1.589 actuacions de sensibilització i informació.

Durant les nits de divendres i dissabtes, un equip educatiu de professionals experts en violències masclistes i LGTBI-fòbiques ha atès les consultes i demandes de suport sobre aquesta matèria de les persones que gaudien de l’oci nocturn de la ciutat. L’horari ha estat de les 19 hores fins a la 1 de la matinada, i a partir del dia 20 d’agost, a causa dels canvis en la normativa del confinament nocturn, es va modificar de les 23 hores a les 5 de matinada.

Tant l’equip fix al punt d’informació com la parella itinerant per la zona han donat a conèixer la campanya “Barcelona antimasclista”, visibilitzant i sensibilitzant sobre les manifestacions de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques que es poden trobar a l’espai públic i d’oci.

Al punt també s’han apropat quinze persones per explicar situacions i experiències personals del passat relacionades amb violència masclista, sexual o agressions LGTBI-fòbiques les quals han estat ateses per l’equip de professionals, escoltant-les, acompanyant-les i informant dels recursos municipals disponibles.

Per últim, s’han registrat dues actuacions d’intervenció directa sobre situacions de violència masclista en el moment en què el dispositiu estava operatiu. En aquests casos, s’ha activat el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista avisant a les forces de seguretat quan ha estat necessari i s’ha ofert assessorament i acompanyament a la persona que ha viscut l’agressió.

Violències masclistes a l’espai públic

Les violències masclistes o l’amenaça de patir-ne són una de les formes més greus de limitació d’accés als espais públics per a les dones. Algunes zones de la ciutat, com el front marítim, esdevenen espais de trobada i relació on acostuma a concentrar-se un nombre elevat de persones durant els mesos d’estiu i els caps de setmana per gaudir de l’oci nocturn. En aquestes situacions es poden produir agressions sexuals o comportaments abusius de tipus sexual, alhora que també es poden donar agressions LGTBI-fòbiques.

Per aquest motiu, la tasca de prevenció de possibles violències masclistes i LGTBI-fòbiques al mateix espai públic és fonamental per sensibilitzar la ciutadania i detectar possibles situacions de risc, amb un equip qualificat que ofereixi una atenció experta en un entorn de confiança a qualsevol persona que la necessiti.

Els serveis municipals antimasclistes disposen de diversos recursos per atendre dones, menors i persones LGTBI que estiguin patint una situació de violència masclista.