Continua la col·laboració entre el Monestir de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), iniciada amb el projecte “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”. Durant el mes de març tindrà lloc la segona edició del cicle “Figures femenines de les tradicions religioses” la primera edició del qual va tenir lloc el juliol de l’any passat. Les conviccions protagonistes seran el cristianisme catòlic, el judaisme i el cristianisme evangèlic.
L’OAR treballa per donar a conèixer la pluralitat de creences i espiritualitats que hi ha a la ciutat i té un coneixement profund de les diverses comunitats, entitats i conviccions que fan de Barcelona una ciutat rica i plural. El Monestir de Pedralbes és un lloc on les dones històricament han viscut l’espiritualitat com a eix central de la seva existència; per tant, esdevé d’una manera natural un punt de trobada de dones que, tot i que provenen de tradicions culturals i creences diverses, viuen de manera espiritual el seu dia a dia.
Les dues entitats van unir esforços a principi de l’estiu del 2019 per impulsar un projecte de diàleg entre dones amb la voluntat d’emfasitzar la perspectiva femenina dins de les tradicions religioses i espirituals, sovint invisibilitzada. El projecte es va estructurar en quatre trobades prèvies, a porta tancada, que van permetre intercanviar experiències, necessitats, expectatives i interessos de dones de diferents conviccions i espiritualitats. En aquestes trobades, coordinades per la periodista Txell Bonet, hi van participar voluntàriament 25 dones de conviccions diverses, que són un reflex de la Barcelona actual, gran i plural en religions, confessions i conviccions. Fa gairebé dos anys d’aquests diàlegs dels quatre grups de dones, en els quals es van posar sobre la taula temes que havien de tenir, i han de continuar tenint, veu pròpia, una veu femenina, ja que és aquesta la que parla d’aquestes matèries comunes, que tenen lloc en aquests “marges” de les tradicions religioses i espirituals.
El novembre del mateix any, va tenir lloc la taula rodona – diàleg “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”, amb les participants de les trobades prèvies. La periodista Txell Bonet, moderadora de l’acte, va explicar que “amb les trobades s’havia obert una porta” i va destacar “la humilitat d’escolta i la generositat per donar” de totes les dones participants. Les trobades van permetre “deixar constància de la veu pròpia de les dones i escoltar-la”. Amb aquesta taula rodona – diàleg es va posar de manifest que el paper de la dona espiritual ha estat moltes vegades difuminat, poc reconegut o ha desaparegut.
Amb la voluntat de continuar el projecte i donar visibilitat a aquesta important i valuosa espiritualitat femenina, el Monestir de Pedralbes i l’OAR van presentar, el 2020, dues iniciatives:
- La publicació del vídeo resum de les quatre trobades, en el qual es van recollir temes tan transversals per a totes elles com ara els lideratges, l’imaginari social de la dona espiritual, la relectura dels textos i les tradicions en clau femenina, l’espiritualitat femenina, les cures o el binomi feminisme-religió, entre d’altres.
- El cicle “Figures femenines de les tradicions religioses”, que va tenir lloc el juliol del 2020, format per tres sessions telemàtiques i una visita guiada presencial al Monestir de Pedralbes. Aquest cicle va sorgir de les trobades que van tenir lloc el 2019 al Monestir de Pedralbes, en les quals una de les constants va ser la importància i la gran aportació de les dones en totes les tradicions religioses i espirituals, que moltes vegades l’imaginari social ha invisibilitzat o silenciat.
Aquest març, l’OAR i el Monestir de Pedralbes us presenten la segona edició del cicle “Figures femenines de les tradicions religioses” amb la voluntat de continuar donant a conèixer aquesta gran font de saviesa femenina i donant-li el valor que es mereix. Les conferenciants valoraran aquestes fonts de saviesa, atorgant i definint la importància que tenen algunes de les dones històriques i actuals en la seva tradició religiosa: el cristianisme catòlic, el judaisme i el cristianisme evangèlic.
Aquest cicle consta de tres sessions en línia independents i una visita lliure al Monestir de Pedralbes. Les persones assistents a les sessions en línia podran gaudir de la visita amb reserva prèvia.
Sessions en línia:
- Dimarts 9 de març, a les 18.00 hores: “Figures femenines del cristianisme catòlic”, a càrrec de Neus Forcano i Aparicio (professora de llengua i literatura, membre de l’Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR) i de la plataforma Alcem la Veu).
- Dimarts 16 de març, a les 18.00 hores: “Figures femenines del judaisme”, a càrrec de Débora Malamud (docent, periodista especialitzada en drets humans i membre de la comunitat jueva progressista Bet Shalom).
- Dimarts 23 de març, a les 17.00 hores (CANVI D’HORA): “Figures femenines del cristianisme evangèlic”, a càrrec de Betsy Bankole (directora de Comunicació de la International Church of Barcelona).
Inscripció i més informació:
Cal inscripció prèvia per a cadascuna de les activitats a què es vol assistir:
SESSIONS EN LÍNIA. Per a la inscripció cal enviar un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat indicant: nom, cognoms i correu electrònic. S’accepten inscripcions fins el dia anterior a la sessió. Un cop feta la inscripció, el mateix dia de la sessió es facilitaran les instruccions i l’enllaç corresponent per la connexió (plataforma Hangouts Meet de Google). La sessió és en directe i no quedarà enregistrada.
VISITA LLIURE AL REIAL MONESTIR DE SANTA MARIA DE PEDRALBES. Per gaudir de la visita gratuïta és imprescindible fer reserva prèvia trucant al telèfon d’informació i reserves: 932 563 427 (de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h), a partir de l’endemà d’assistir a la sessió virtual.
Al programa adjunt podeu consultar-ne tota la informació.
Us hi esperem!