Les Glòries, nou pulmó verd

20/01/2017

Planta Parc Glòries

El nou parc de la plaça de les Glòries va prenent forma, i es transformarà en una gran zona verda amb més de 1.300 arbres de diferents espècies. Al juny està previst que s’acabi el projecte executiu del parc i que les obres comencin el primer semestre del 2018.

Després que al desembre s’iniciés la tramitació de modificació del Pla general metroplità dels entorns de la plaça de les Glòries, incloent la construcció d’equipaments com una escola bressol, l’ampliació del CEIP Els Encants, un centre d’atenció primària (CAP) i una residència o pisos per a gent gran, ara es fa un pas endavant amb el desplegament de les diferents peces que configuraran aquest nou espai cèntric de la ciutat.

El 2013, un cop eliminat el gran tambor viari (pas previ al soterrament de la Gran Via) es va fer un concurs internacional pel projecte urbà de les Glòries, i la proposta escollida per experts i representants veïnals va ser ‘Canòpia Urbana’. Aquesta proposta s’ha anat treballant en el marc de la Comissió de Seguiment de les Glòries.

Així, un dels eixos principals de les futures Glòries serà la gran importància que hi tindrà la natura. L’objectiu és que sigui més que un parc o una plaça: que sigui un espai amb caràcter propi i sense precedents que configuri un espai central amb vocació metropolitana que actuï de pulmó verd. Per aquesta raó el nou parc presentarà un hàbitat boscós de tipus mediterrani i nodes de biodiversitat amb vegetació exòtica. L’objectiu és crear indrets d’estada i de frescor per als veïns i potenciar la presència de la biodiversitat i la connectivitat ecològica a nivell urbà. En total es comptarà amb 1.343 exemplars.

Diferents usos definits amb els veïns

D’una banda, a les sessions de treball realitzades amb els veïns s’ha decidit recuperar el valor històric d’elements com el Rec Comtal o la  Fàbrica de Paraigües i la Sucrera. També s’han definit els diferents usos de la futura plaça. Hi haurà àrees de joc, zones de pas per connectar els barris que històricament havien estat dividits per l’antic eix viari, espais esportius i d’espectacles i fins i tot una zona d’horts associatius.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que el parc constituirà “un pulmó verd de ciutat i alhora esdevindrà un parc de proximitat que connectarà una sèrie de barris que han estat fracturats i dividits històricament pel trànsit rodat”. A més, ha posat en valor el “procés de corproducció dut a terme per definir conjuntament amb els veïns i veïnes les zones i els usos diferents del parc.”

El futur parc serà de caràcter obert les 24 hores, no obstant, hi haurà algunes zones que es protegiran de manera permanent o per franja horària a fi de preservar els espais més delicats. D’aquesta manera es garantirà la permeabilitat de l’espai i la lliure circulació dels veïns i veïnes de la zona en qualsevol hora del dia.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries