07/07/2023 - 10:58
La UGT dona a conèixer l'Acord de Barcelona per la Salut Mental a la feina, una estratègia comuna, entre les institucions, les empreses i les entitats socials de la ciutat, per a la prevenció i la promoció de la salut mental en l’entorn laboral.
El passat divendres 30 de juny de 9.30 a 12.30h es va celebrar, a la sala de les brigades de la seu de la UGT Barcelona de la Rambla Santa Mònica, un acte de presentació de l’Acord de Barcelona per cuidar la Salut mental a la feina.
L’acte, organitzat per la UGT, va ser inaugurat pel Camil Ros, Secretari General de la UGT de Catalunya, i Raquel Gil, Regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona. A més, vam comptar amb dues taules rodones: la primera per presentar els objectius del propi Acord i, la segona, per parlar d’estratègies per lluitar contra els prejudicis i evitar l’estigmatització de la salut mental a l’àmbit laboral.
L’Acord de Barcelona per cuidar la Salut mental a la feina és una estratègia comuna entre institucions, empreses i entitats socials de la ciutat, per a la prevenció i la promoció de la salut mental en l’entorn laboral. Es va signar el 2 de maig de 2022 al Saló de Cent de l’Ajuntament, promogut pel Consell Assessor de Salut Laboral i ha estat subscrit inicialment pel propi Ajuntament de Barcelona, els sindicats UGT i CC.OO i les patronals Foment del Treball i PIMEC.
L’origen de l’Acord radica en la necessitat detectada d’abordar aquest tema donat l’augment de problemes de salut mental en l’àmbit laboral en els darrers dos anys. A més a més, no treballar aquest tema comporta una cronificació del problema, motiu pel qual resulta tant important la prevenció.
Durant la presentació de l’acte es va comentar que la salut mental és un dels principals motius de baixa laboral i que cal abordar aquesta problemàtica de manera prioritària. A més a més, es va comentar que els problemes de salut mental pateixen d’un agreujant relacionat amb els prejudicis i estigmatització envers ells mateixos. També es va ressaltar la importància de vetllar per unes bones condicions laborals com a factor imprescindible per cuidar la salut mental a la feina.
L’acte va posar de relleu el caràcter transversal de l’Acord i la necessitat de visibilitzar i posicionar a l’agenda pública els problemes de salut mental als entorns laborals. Així mateix, es va aprofitar per informar de la nova convocatòria del Premi de Salut Laboral Ignasi Fina, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, i que a l’edició d’enguany té prevista una menció específica en l’àmbit de la salut mental.