Més d’un milió de visites anuals als punts verds

25/11/2021 - 09:51 h

Medi ambient. La Xarxa de Punts Verds de Barcelona ha superat per primera vegada el milió de visites anuals.

Des del mes de gener fins a l'octubre d'enguany, un total d'1.004.335 persones han visitat un punt verd. Això significa que, per primera vegada, els punts verds de Barcelona han superat el milió d'usuaris i usuàries. Un augment de visites que coincideix amb la celebració de la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Aquestes xifres estan molt per damunt dels usos de punts verds registrats l’any 2020 (964.543) i l’any 2019 (989.418). Concretament, de gener a octubre de 2021 s’han recollit a la xarxa de punts verds 15.200 tones de residus. Més dades: la mitjana d’aportació per usuari o usuària se situa als 15,2Kg de residus.

A més, des de la posada en marxa de les bonificacions de les taxes de recollida i gestió de residus per usos del punt verd, el nombre de targetes tramitades a Barcelona ha crescut un 156,8%. Així, El 2019 se’n van tramitar 5.344, el 2020, 13.722 i fins a octubre de 2021, 12.586.

Xarxa de Punts Verds: millora del reciclatge i preservació del medi ambient

La Xarxa de Punts Verds és un servei gratuït que facilita als veïns i les veïnes un lloc pròxim on poden dipositar la majoria dels residus que es generen a les llars i que no es poden dipositar als contenidors del carrer.

A més, els usuaris i usuàries poden disposar d’una targeta, que es pot sol·licitar en línia, en què queda registrat el nombre de vegades que es fa servir un punt verd. Segons el nombre d’usos que se’n fa en un any s’aplica una reducció de fins al 14% de la taxa municipal de recollida de residus generats als domicilis i de la taxa metropolitana de tractament de residus.

L’ús de la xarxa de punts verds, a més, permet reduir la generació de residus i els costos en el seu tractament i millorar els índexs de la recollida selectiva.

Coneix els punts verds de Sant Martí
al mapa de la Xarxa de Punts Verds
(actualitzat a juliol del 2021)

Actualment hi ha 28 punts de verds de barri (PVB), i es preveu la posada en marxa de 19 PVB més, 97 parades de punts verds mòbils (PVM) en diferents punts dels 10 districtes de la ciutat, 7 punts verds de zona (PVZ) per portar els residus més voluminosos i 1 punt verd mòbil escolar.

Setmana Europea de Prevenció de Residus

L’augment de visites als punts verds és una de les dades que l’Ajuntament de Barcelona posa en valor aquests dies coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, una iniciativa conjunta a la qual la ciutat s’hi ha sumat i que va arrencar el 20 de novembre i s’allarga fins al 28 de novembre.

A més, durant aquests dies, l’Ajuntament de Barcelona participa en la celebració de la setmana destacant iniciatives de foment de l’economia circular com el programa RenovaRenova la teva roba i Renova les teves joguines-, que enguany celebra el desè aniversari, o els tallers d’autoreparació “ReparaTruck”.