Enguany amb el lema Stop soroll!, la Setmana Sense Soroll coordinada des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat aglutina un munt d’iniciatives promogudes arreu de Catalunya tant per administracions com per entitats, escoles i associacions.
L’objectiu d’aquesta quarta edició de la campanya és posar en comú les solucions al problema del soroll en el dia a dia i veure (o millor sentir) com afecta els diversos col·lectius, entre els quals destaca l’alumnat dels centres educatius, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge.
L’Ajuntament de Barcelona disposa d’un pla de reducció de la contaminació acústica i d’un mapa del soroll, fets en aplicació de la directiva de la Unió Europea sobre l’avaluació i gestió del soroll ambiental, amb l’objectiu de concretar una política comunitària comuna en la lluita contra el soroll.
Així mateix, el programa escolar Sssplau és una de les propostes que es fan durant tot l’any: promou que l’alumnat de Barcelona sigui conscient i participi en la millora de la gestió sostenible del seu entorn identificant, en aquest cas a l’escola, espais problemàtics amb alts índexs de soroll dins el centre: menjadors, patis, sales polivalents, gimnàs… on cal prendre mesures i actuar.
Mesures sonomètriques voluntàries
A més, durant tota la setmana, el Departament d’Avaluació i Gestió Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona duu a terme una campanya de sensibilització sobre el soroll de motocicletes i ciclomotors. Es realitzen mesures sonomètriques voluntàries a diversos punts dels districtes de Sants-Montjuïc i de Les Corts.
En aquests punts, a més de mesurar el soroll que produeix cada vehicle, s’informa als conductors i conductores de la importància de respectar l’espai del vianant i de reduir els impactes d’aquest mode de transport, com són el soroll i també l’emissió de contaminants.
A banda, destaquem l’equipament de La Fàbrica del Sol des d’on s’ofereixen activitats i recursos al llarg de l’any per fer més sostenible la ciutat.