ESCRIPTORS I BARCELONA

Pots buscar aquí escriptors que han nascut a Barcelona o escriptors de tot el món que hi han viscut o passat temporades llargues. 

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
T
Rafel TASIS
(Barcelona, 1906 – París 1966)

Escriptor, polític i llibreter. Publica la seva primera novel·la, Vint anys (1931), com a testimoni de la vida barcelonina de l’època. Estima la ciutat i els seus racons, sobretot les penyes. Pioner del gènere policíac, escriu La Bíblia valenciana (1955), considerada la primera novel·la negra catalana i situada al barri Gòtic. La va seguir Un crim al Paralelo (1960).

Més informació

Emili TEIXIDOR
(Roda de Ter, 1932 - Barcelona, 2012)

Escriptor i pedagog, l’any 1958 es trasllada a viure a Barcelona. És autor dePa negre (2003), la seva novel·la més aclamada i amb la qual obté, entre d’altres, el premi Joan Crexells del 2003 i els premis Lletra d’Or i Nacional de Cultura de Literatura del 2004. També és autor d’una important obra de narrativa juvenil que comprèn més d’una trentena de títols. L’any 2006 obté el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català i, el 2011, el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. Des del 2013, i en record de la figura de l’autor, l’editorial Columna convoca la Beca a la creació literària Emili Teixidor per a joves.

Més informació

Xavier THEROS
(Barcelona, 1963)

Poeta i escriptor. És un dels grans coneixedors de la ciutat. Del 2004 al 2010 participa en el projecte de memòria històrica La ruta de l’anarquisme. Molts dels seus llibres són una recerca de la geografia humana i quotidiana dels carrers de la ciutat. Guanya el Premi Josep Pla de Novel·la 2017 amb La fada negra, un thriller ambientat a la Barcelona del 1843.

Més informació

Gonzalo TORNÉ
(Barcelona, 1976)

Escriptor en llengua castellana. A les seves novel·les, Hilos de sangre i Divorcio en el aire retrata temes com la decadència de la burgesia barcelonina, les relacions familiars o la fi de l’amor. 

Maruja TORRES
(Barcelona, 1943)

Escriptora i periodista. Es defineix com una nena del Raval convertida en una senyora de Barcelona, i és una barcelonina bregada en conflictes mundials a causa de la seva feina de corresponsal. Esperadme en el cielo és un viatge al passat, en què troba els seus dos grans amics, Manolo Vázquez Montalbán i Terenci Moix, i els llocs i les experiències de la ciutat que van viure plegats.

Més informació

Esther TUSQUETS
(Barcelona 1936 - 2012)

Escriptora, professora de literatura i editora, guardonada el 2005 amb la Creu de Sant Jordi i directora de l’Editorial Lumen durant quaranta anys, des d’on va publicar autors com Ana Maria Matute, Virginia Woolf, James Joyce o Susan Sontag. És autora de novel·les com els de La trilogía del mar, relats, i llibres d’assaig i de memòries, com l’exitosa Confesiones de una editora poco mentirosa.

Més informació

Pablo TUSSET
(Barcelona, 1965)

Escriptor. Al 2001, la seva primera novel·la Lo mejor que le puede pasar a un cruasán té un gran èxit. A través de les peripècies d’un jove de trenta anys descobrim la Barcelona de la classe alta.

Més informació