ESCRIPTORS I BARCELONA

Pots buscar aquí escriptors que han nascut a Barcelona o escriptors de tot el món que hi han viscut o passat temporades llargues. 

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
D
Eugeni D'ORS
(Barcelona 1881 - Vilanova i la Geltrú 1954)

Assagista, periodista, filòsof i crític d’art, autor del Glosari, una columna diària escrita sota el pseudònim de “Xènius”, a La Veu de Catalunya. És autor de la noucentista La ben plantada (1911).

Més informació

Salvador DALÍ
(Figueres 1904 - 1989)

Aquest gran pintor i artista plàstic és alhora un extraordinari escriptor que fins a dates molt recents no s’ha aconseguit començar a recuperar amb l’edició de la seva Obra completa (2006). Dalí és també un escriptor molt barceloní, fascinat des de ben petit per l’obra arquitectònica d’Antoni Gaudí. A Barcelona es va donar a conèixer com a creador i hi situa alguns dels seus millors textos.

Més informació

Rubén DARÍO
(Metagalpa, 1867 – León 1916)

Poeta, periodista i diplomàtic. Anomenat El príncipe de la letras castellanas, és considerat un dels pares del modernisme i segueix la màxima de Verlaine: “la música abans de res”. El 22 de desembre del 1898 desembarcava a Barcelona per fer cap a Madrid, on influeix els joves modernistes com Valle-Inclán, Juan Ramón Jiménez o Jacinto Benavente, que van formar part de la Generació del 98. Al 1914 s’instal·la en una casa al carrer Ticià, on tothom es pensava que fixaria la residència definitiva, però en realitat havia vingut per treballar en l’edició de Canto a Argentina y otros poemas.

Més informació

Bernat DESCLOT
(segona meitat del segle xiii)

Cronista, és autor del Llibre del rei En Pere d’Aragó i els seus antecessors passats. Escrita cap al 1280, la crònica de Bernat Desclot està centrada en els regnats de Jaume I el Conqueridor i, especialment, del seu fill i successor Pere el Gran (1276-1285).

Més informació

Jenn DÍAZ
(Barcelona, 1988)

Escriptora i col·laboradora de premsa. És autora dels títols El duelo y la fiesta (2012), Mujer sin hijo (2013), Es un decir (2014) i Mare i Filla (2015). Amb el recull de contes Vida familiar guanya el premi Mercè Rodoreda de l’any 2016.

Més informació

José DONOSO
José DONOSO
(Santiago de Chile, 1925 – 1996)

Escriptor i periodista. Rep el Premi Nacional del seu país el 1990. És amic de joventut de Carlos Fuentes i publica el seu primer llibre de contes, Veraneo y otros cuentos, el 1955. Forma part de l’anomenat boom llatinaomericà i n’escriu la Historia personal del boom (1972). Harold Bloom el considera autor essencial del cànon occidental de la Literatura. Viu exiliat a Barcelona, ciutat on situa l’obra Tres novelitas burguesas (1973).

Més informació

Xènia DYAKONOVA
(Sant Petersburg, 1985)

Poetessa, traductora i crítica literària, és llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona i, des del 2004, professora d’humanitats i de llengua i literatura russa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Tradueix al català obres d’autors com Anton Txèkhov, Anna Politkóvskaia, Lev Tolstoi, Varlam Xalàmov i Aleksandr Kúixner i és autora de diversos títols de poesia.

Més informació