ESCRIPTORS/ES I BARCELONA

Pots buscar aquí escriptors que han nascut a Barcelona o escriptors de tot el món que hi han viscut o passat temporades llargues. 

a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
S
Josep Maria de SAGARRA
(1894 – 1961)

Escriptor, poeta, dramaturg i traductor. De la finca senyorial del carrer Mercaders fins a l’Ateneu, on forma part de la Gran Penya d’intel·lectuals, descobreix la bona vida als restaurants i terrasses de la ciutat i l’ambient del Paral·lel, un ambient molt ben recollit a les seves Memòries. La novel·la, Vida privada, publicada el 1932 –Premi Crexells– fa un retrat sense concessions de les classes altes i baixes de Barcelona. Al 2015 es publica per primer cop en anglès, traduïda per Mary Ann Newman. Traductor de Shakespeare i Dant, és autor d’obres de teatre tan populars com El cafè de la Marina, de llibres de poesia satírica i del llarg poema narratiu El comte Arnau.

Més informació

Robert SALADRIGAS
(1940 - 2018)

Narrador i crític literari. A La mar no està mai sola (1996) –Premi Carlemany– retrata els últims dies d’un malalt terminal en una clínica de Barcelona i reflexiona sobre la literatura i la condició humana. A Còmplices de la ciutat ens fa veure les places de la ciutat a través de la psicologia dels personatges, una de les seves debilitats, ja que a L’estiu de la pluja (1999) hi trobem una descripció de Sant Felip Neri.

Més informació

Martí SALES
(1979)

Escriptor, traductor i músic. Es dona a conèixer amb el llibre de poemes Huckleberry Finn: el naixement d’un món, de la vida, la seva o de la ciutat de Barcelona. A partir de la tradició avantguardista i el verb punyent, construeix unes imatges noves del tot. També escriu prosa: a El principi d’incertesa o Dies feliços a la presó la ciutat sempre hi és present. Forma part de la generació de poetes que ha creat un espai literari i físic, Tucson, entre el mercat de l’Abaceria i el carrer Còrsega.

Més informació

Joan SALES
(Barcelona 1912 - 1983)

Un dels grans novel·listes catalans de tots els temps. Amb la seva novel·la Incerta glòria (1956) recentment posada en relleu com una de les més importants del segle XX, la figura de Sales no deixa de créixer. Els fragments dedicats a parlar de la Guerra Civil a Barcelona són d’una gran importància. Igualment com a editor d’El Club dels Novel·listes, Sales esdevé un dels més decisius editors de la Catalunya de la postguerra.

Més informació

Joan SALVAT-PAPASSEIT
(1894 – 1924)

Poeta avantguardista. Creix a Sants i viu als barris de la Barceloneta i l’Eixample. Gràcies a l’Ateneu Enciclopèdic Català i a un grup de llibreters de vell de Santa Madrona, té accés a la literatura. Al carrer Can Pujolet d’Horta hi escriu bona part d’Óssa menor. A part de l’amor i l’erotisme, el mar i el port de Barcelona són els temes que més tracta. Té una escultura al Moll de la Fusta.

Més informació

Albert SÁNCHEZ PIÑOL
(Barcelona, 1965)

Escriptor i antropòleg. És un dels escriptors més populars de la literatura catalana i el més traduït. Després de les incursions en el gènere de la novel·la d’aventures, amb La pell freda i Pandora al Congo, escriu la novel·la històrica Victus (2012), situada a la Barcelona de la Guerra de Successió i escrita en castellà. Bona part de l’obra se situa al barri del Born i descriu el setge que va patir el 1714. Al 2015 va publicar la segona part, Vae Victus, que narra la caiguda de Barcelona el 12 de setembre del 1714 i recorre part del segle xviii borbònic a la ciutat.

Més informació

Care SANTOS
(Mataró, 1970)

Escriptora. És una de les autores més llegides del país, amb una cinquantena de títols tant per al públic juvenil com per a adults. Amb més d’una desena de premis, ha guanyat el Premio Nadal 2017 amb Media vida, el Premi Ramon Llull 2014 amb la història generacional de tres dones Desig de xocolata, amb la Barcelona dels segles xviii, xix i del xxi de fons. També va fer un fresc de la ciutat a Habitacions tancades, un altre dels best-sellers de l’autora, traduït a més de quinze llengües, en què retrata la transformació d’una de les sagues familiars més importants de la Barcelona de final del xix fins a la Segona República.

Més informació

Domingo SARMIENTO
(San Juan, 1811 - Asunción, 1888)

Escriptor, periodista i polític. És considerat un dels grans prosistes en llengua castellana i innova en mètodes d’aprenentatge en la lectura. A meitat del segle xix fa un viatge per l’Àfrica, Europa i Amèrica que l’acaba portant a Barcelona, ciutat que admira i de la qual escriu unes quantes línies.

Més informació

 

Jordi SARSANEDAS
(Barcelona 1924 - 2006)

Poeta, narrador, traductor i profesor de Llengua i de Literatura francesa. Guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1994, comença publicant poesia amb A trenc de sorra (1948). En narrativa, és autor de Mites (1954) i d’El martell (1956).

Més informació

Màrius SERRA
(1963)

Escriptor, traductor, enigmista i periodista. Viu al barri d’Horta. Es pren la vida amb filologia. A Farsa (2006) –Premi Ramon Llull– retrata la Barcelona del Fòrum 2004, en un joc d’enigmes i farses que parodien la societat de principi del segle xxi amb la immigració i la identitat com a temes de fons.

Més informació