Al març, les dones són les protagonistes a les Biblioteques de Barcelona

25/02/2022 - 10:11

Dones. Les biblioteques donem veu a les dones i reivindiquem el paper de la dona, no només en l’àmbit literari, sinó també en la història, la ciència i la música.

A les Biblioteques de Barcelona destaca el fons especialitzat en dones de la Biblioteca Francesca Bonnemaison, un espai de referència i un dels millors fons especialitzats en la dona i els feminismes. La Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix també disposa d’un fons en Feminisme i LGTBIQ+.

PROGRAMACIÓ

Inaugurant el mes de març,  dimarts 1 de març, l’escriptora Irene Vallejo parlarà amb la periodista Silvia Marimón sobre els llibres i les biblioteques i el seu paper a la seva formació com a lectora i escriptora a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall.

– Literatura

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones i el Dia Mundial de la Poesia, hem preparat el cicle Versos en femení que ens permetrà escoltar la poesia de diverses autores, clàssiques i contemporànies, a través de recitals poètics i musicals interpretats per actrius, autores, cantants i músics.

A més a més, la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet organitza Sensacions, un muntatge de poemes escrits per dones que ens va mostra la poesia com a centre d´un apassionament ètic amb què lluitar contra la problemàtica individual, col·lectiva i històrica de la condició de dona.

L’escriptor Sebastià Bennasar farà un repàs de la trajectòria de deu escriptores de novel·la negra contemporànies de diferents llengües i tradicions a les Biblioteques Sant Gervasi – Joan Maragall i Montbau – Albert Pérez Baró.

Les biblioteques Collserola – Josep Miracle i Joan Miró organitzen les sessions Escriptores a la gran pantalla, on a partir de la lectura d’alguns dels relats més significatius d’autores com Alice Munro, Annie Proulx, Angela Carter, Doris Lessing i Patricia Highsmith, descobrirem com el cinema ha plasmat.

A La Barcelona literària en clau femenina, la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta, reivindica la Barcelona literària nascuda de la ploma de les escriptores que han fet de la ciutat l’escenari principal de les seves ficcions.

A la Biblioteca Nou Barris, descobrireu a Natalie Barney, Gertrude Stein i Sylvia Beach. Mercè Vidal, dones indomables amagades per la història.

La Biblioteca Fort Pienc organitzarà la xerrada Com s’han representat les dones al còmic? on parlarem de les claus de la representació de les heroïnes i el camí seguit per a la seva emancipació.  També a la mateixa biblioteca es presentarà el llibre Heroínas de ciudades gemelas. Historias de mujeres deportistas de Barcelona y Shanghai sobre el món de l’esport femení.

Tampoc us perdeu En clau femenina, a la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert.  La narradora Inés Macpherson farà un homenatge a la lluita femenina per la igualtat de drets a partir de textos d’Edith Wharton, Ángeles Mastretta, Samantha Schweblin, Mario Benedetti i Roald Dahl.

La Biblioteca Sofia Barat organitzarà el booklife Grans heroïnes on descobrirem a través de la literatura com les dones han estat grans heroïnes per a la seva família, al seu entorn, a la seva comunitat o a la humanitat en general, al llarg de la història.

Finalment, el Club de Lectura Veu de Dones, que es du a terme a les biblioteques Francesca Bonnemaison, Horta – Can Mariner, Montserrat Abelló, Les Corts – Miquel Llongueras i Poble-sec – Francesc Boix, vol fer visible la literatura escrita per dones.

Durant el maç també llegirem als clubs de lectura efímers El país de l’altra riba, de Maite Salord, l’obra poètica de Felícia Fuster i Ceniza en la boca de Brenda Navarro.

– Història

Amb el cicle Barcelonines que han fet història farem un recorregut per la vida d’algunes de les dones que han deixat empremta a la nostra ciutat. Un esbós biogràfic des de diferents àmbits socials, culturals i econòmics de les barcelonines que també han fet i forjat la metròpolis.

A la Biblioteca Clarà no et perdis Dones artistes: per què estan silenciades? La xerrada proposa un breu recorregut per la vida i obra d’algunes dones artistes del segle XX, amb una cita inicial a autores dels segles XVII , XVIII i XIX.

A la Biblioteca Ramon d’Alòs – Moner ens qüestionarem en aquest taller els mites de l’amor romàntic, amb la intenció d’identificar-los i desmuntar-los, i així trobar formes saludables de relació afectivosexual.

– Ciència

Més enllà d’aquesta recuperació important de figures oblidades que mereixen un reconeixement, amb el cicle Dones i ciència. Exclusions i lluites pretenem mostrar els processos que han permès aquesta exclusió històrica de les dones.

-Música

Amb el cicle Elles canten, elles parlen parlarem amb compositores i intèrprets sobre les seves idees, il·lusions, queixes i frustracions, a més d’escoltar les cançons que escriuen o adapten.

A més a més la Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras organitza un concert Grans dives oblidades del jazz que vol donar visibilitat a aquelles dones que van desafiar la societat i van posar de manifest el seu potencial artístic. I al Music Spy Club de la Biblioteca Vapor Vell, la espia d’aquest mes serà Giulia Valle.

PROGRAMACIÓ INFANTIL

Durant el mes de març també gaudirem de protagonistes d’ històries emocionants plenes d’imaginació:Descobrim… Dones a la Biblioteca Bon Pastor,  Sac de rondalles. Nuca i les seves muntanyes a la Biblioteca Fort Pienc,  Sac de rondalles. Tía Tata a la Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat i Llibres a escena. Encara que sigui una nena a la Biblioteca Clarà.