Modificació de Pla General Metropolità (MPGM) per a la regulació de patis i celoberts de l’edificació al municipi de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona promou un procés d’informació i debat per acompanyar la tramitació de la modificació de Pla General Metropolità (MPGM) per a la regulació de patis i celoberts de l’edificació al municipi de Barcelona.

Motivació i finalitat de la tramitació

La formulació de l’MPGM per a la regulació de patis i celoberts de l’edificació està motivada per la necessitat d’actualitzar els conceptes dels espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals dels edificis, establerts al PGM. Les disposicions que s’hi estableixen no han estat mai modificades, ni a nivell general per a l’àrea metropolitana, ni en l’àmbit del municipi de Barcelona, d’ençà de la seva aprovació (14/07/1976).

Les determinacions exposades al PGM resulten insuficients per a l’obtenció d’espais de qualitat adequats, els quals puguin contribuir a l’increment de ventilacions naturals, així com per a l’aplicació de solucions constructives dirigides a limitar la demanda i el consum energètics dels edificis.

Per altra banda, la regulació urbanística dels patis i celoberts inclosa al PGM inclou disposicions de caire tècnic que han quedat desfasades respecte de normatives sectorials de redacció posterior, més actualitzades i contextualitzades, pel que es fa necessari la seva adaptació, fent referència a aquestes normatives específiques en termes no urbanístics referents a l’habitabilitat o salubritat.

Alhora, l’emergència climàtica i energètica actual es presenta també com una oportunitat per a redefinir la regulació dins el PGM dels elements de l’edificació destinats a la ventilació i il·luminació naturals, evitant limitar la implantació de solucions tècniques i sistemes de tancament que, de manera provada, aconsegueixen ampliar l’eficiència energètica de les edificacions, tant en actuacions d’obra nova com de rehabilitació d’edificis existents.

Aquesta modificació permetrà revisar les dimensions mínimes de patis i celoberts per millorar la ventilació i la il·luminació naturals dels habitatges. Es tracta d’una actualització de la normativa que afavoreix l’eficiència energètica dels edificis a través de noves condicions dels espais no construïts destinats a la ventilació i il·luminació naturals, sense dependre de l’edificabilitat, entre altres temes.

Els objectius específics són:

  • Revisar les determinacions urbanístiques i l’impacte en l’edificabilitat dels espais inherents de l’edificació destinats a garantir-ne la ventilació i la il•luminació naturals.
  • Redefinir els paràmetres tècnics d’aquests espais, atenent a la normativa sectorial i d’habitabilitat vigent.
  • Regular un nou concepte urbanístic, corresponent a l’espai lliure interior d’edificació, que actuï com a espai per a poder garantir la ventilació i la il·luminació naturals de tot tipus d’estances.
  • Permetre la cobertura dels espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals amb solucions amb control climàtic, tant en obra nova com en actuacions de rehabilitació, permetent la introducció de millores en l’eficiència energètica dels edificis.
  • Proposar una nova regulació de la ventilació i la il•luminació del subsòl, pel que fa a la incidència en l’edificabilitat i en relació amb els usos implantats.

 

Procés d’informació i debat

És en aquest context que s’inicia aquest procés participatiu per tal de generar un debat tècnic i ciutadà al voltant dels criteris i propostes de la modificació de planejament que es proposa.

Els objectius principals d’aquest procés són:

  • Comunicar i divulgar els treballs tècnics en relació amb la redacció de l’MPGM, així com els espais i mecanismes que permetin la implicació del les persones i organitzacions interessades en la seva definició.
  • Promoure un debat ciutadà i tècnic que permeti incorporar les necessitats i la visió de la ciutadania en relació amb les propostes plantejades.
  • Afavorir el contrast i el recull d’informació i propostes per complementar els treballs tècnics.
  • Facilitar el seguiment del procés de tramitació.

L’àmbit territorial del debat és la ciutat de Barcelona.

El perfil de les persones i organitzacions cridades a participar, a banda de la ciutadania en general, són les organitzacions i entitats vinculades a l’habitatge, així com agents econòmics vinculats al sector de l’habitatge, tant de caràcter públic com privat de la ciutat.

Es preveu que el procés participatiu es desenvolupi durant els mesos d’octubre de 2024 a gener de 2025, adaptant-se a la tramitació de la modificació de planejament.

Documentació:

Sessió informativa adreçada a col·legiats del COAC (15/10/2024):

Sessió informativa (01/10/2024):