Presentació

La Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (BCFL), també anomenada Biblioteca de Parcs i Jardins, té la particularitat de ser una biblioteca que concentra una disciplina molt singular i especial: la jardineria i el paisatgisme. A més, té la peculiaritat de ser:

 • Una biblioteca que forma part d’un centre d’ensenyament i pertany a una institució administrativa de l’Ajuntament de Barcelona,
 • Una biblioteca oberta a qualsevol ciutadà,
 • Una biblioteca especialitzada.

 

Amb aquestes premisses es pot definir que té la missió principal de donar suport al desenvolupament dels projectes propis dels diferents departaments de l’Àrea d’Ecologia Urbana, sobretot a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins; així com ser un centre de referència informatiu i divulgatiu per la formació del personal investigador, docent, professional, alumnat i ciutadà interessats en aquesta temàtica.

Per tant, ha de marcar els objectius següents en:

 • Oferir l’accés a recursos informatius en els àmbits temàtics de la seva especialització, de manera ràpida i eficaç.
 • Proporcionar materials necessaris per al compliment de les seves funcions pedagògiques.
 • Transmetre el coneixement en aquest àmbit.

Per aquest motiu, la Biblioteca ha de tenir bones col·leccions bàsiques i especialitzades; serveis presencials i en línia de referència, i serveis de suport a la docència, a la investigació, a l’alumnat i a la ciutadania.

 

Una part del fons inicial prové de la Biblioteca del Servei Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, creat l’any 1917, per a l’ús dels seus tècnics i altres empleats. A principis de la dècada de 1970, Parcs i Jardins reubicà la seva Biblioteca a les instal·lacions del que és ara l’anomenat Institut Rubió i Tudurí al carrer del Marquès de Comillas, en un edifici annex a Parcs i Jardins.

L’Institut fundat l’any 1933 per l’arquitecte paisatgista Nicolau Mª Rubió i Tudurí amb el nom d’Escola Municipal d’Aprenents Jardiners dependrà orgànicament de Parcs i Jardins fins el 2000 que s’integrà a l’IMEB de la Generalitat, essent la primera escola de jardineria de l’Estat espanyol. Per aquest motiu en el 1999 la Biblioteca de Parcs i Jardins fou segregada, restant una part del seu fons a l’Escola de Jardineria i l’altra a Parcs i Jardins, aleshores ja ubicat al carrer Tarragona.

Més tard, la Biblioteca es traslladà en l’any 2002 al Centre de Formació del Laberint, a l’edifici del Palau Desvalls del Parc del Laberint d’Horta, que des del 1993 impartia cursos sobre jardineria, paisatgisme i horticultura. És en aquest any, quan s’habilita el què antigament eren les cavallerisses del Palau, a l’ala dreta de l’edifici, per crear la futura i definitiva seu del que seria l’anomenada Biblioteca de Parcs i Jardins on s’hi traslladaria tot el fons.

Durant tots aquests anys el fons bibliogràfic sempre havia estat a l’abast per a la seva consulta a tots els tècnics municipals, alumnes de formació professional, afeccionats/des i al públic en general. 

I serà en el 2003 fins el 2005 quan s’automatitzen i cataloguen els gairebé 3000 volums dels que disposava la biblioteca, passant per un procés  d’automatització i integració en el catàleg col·lectiu i municipal (CBAB) creat per la Biblioteca General, l’actual Servei de Documentació i Accés al Coneixement (SEDAC). Una vegada ja integrat tot el fons, la Biblioteca formarà part de les Biblioteques Departamentals de l’Ajuntament de Barcelona. El fons, per fi, estava disponible a través d’un catàleg que permetia la seva consulta i la realització de préstecs a tots els treballadors municipals, alumnes i ciutadans. Això representava una gran projecció i comunicació de la Biblioteca per satisfer les necessitats d’informació i investigació en la seva temàtica.

Més tard, en el 2012, el Catàleg de les Biblioteques de l’Ajuntament de Barcelona (CBAB) s’integraria en el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) garantint una major difusió del seu fons bibliogràfic a altres biblioteques estatals.

Actualment el fons té una col·lecció formada per més de 4.200 volums i més de 60 títols de revista, en paper i en format electrònic, especialitzat en jardineria i paisatgisme, entre d’altres matèries afins.

 

 

Matí: de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 hores.

Tarda: dilluns, dimarts i dijous de 15.30 a 18.00 hores.

 • Horari de matins: en períodes de vacances escolars.
 • Tancat: festius i vacances (segona quinzena de juliol i agost).

 

 

Adreça: Parc del Laberint d’Horta. C/ Germans Desvalls, s/n. 08035 Barcelona

Telèfon: 93 256 56 20

 

També ens pots trobar: 

 

 

Rda. de Dalt, sortida 4

Metro: L3, estació de Mundet

Bus: 27, 60, 76, H4, M19, N4 i V23 

 

 

Segons el nou Pla de represa del sector cultural (RESOLUCIÓ SLT/3150/2021, de 21 d’octubre) s’han adoptat les següents mesures de seguretat:

 • És possible reduir la distància de seguretat sempre i quan es garanteixin les mesures de seguretat bàsiques.
 • Establir mesures de ventilació, higiene i desinfecció, amb atenció especials al rentat de mans amb aigua i sabó o gels desinfectants dels espais d’accés públic i de treball.
 • Ús obligatori de la mascareta.

 

 • Document aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT en data 21 d’octubre de 2021. Format: PDF – Accedir a la descàrrega [CAT]