El 18 de juny de 2018 a la Fabra i Coats
Les jornades Consultes ciutadanes. Democràcia sense intermediació, van tenir lloc el passat 18 de juny al Laboratori d'Innovació Democràtica (Fabra i Coats, Carrer Sant Adrià, 20) i van comptar amb diferents experiències de ciutats que han dut a terme consultes ciutadanes locals.

Les consultes ciutadanes són canals de democràcia directa que moltes ciutats del món han posat en funcionament i que formen part de la normalitat democràtica. Això no vol dir, però, que estiguin exemptes de conflicte quan es posen en marxa.  La jornada “Consultes ciutadanes. Democràcia sense intermediació” va incloure experiències internacionals de diverses ciutats que han dut a terme consultes ciutadanes locals.

A Catalunya i a l’Estat espanyol la ciutadania recentment ha qüestionat el funcionament del sistema democràtic, en particular del sistema representatiu, i s’ha plantejat la necessitat d’eixamplar la democràcia amb altres vies més directes, sense intermediació. Però, tenim una democràcia suficientment madura que respecti la sobirania popular? Es pot parlar d’un sistema democràtic complet sense mecanismes de democràcia directa?

En aquestes jornades, a partir d’experiències de governs locals i d’iniciatives ciutadanes amb les ciutats de San Francisco, Cracòvia, Cajamarca, Berlín, Olesa de Montserrat, Grenoble, Madrid i Barcelona, vàrem compartir què succeeix quan la ciutadania exerceix el poder directament. Quins rols adopten la ciutadania, els governs i els grups de pressió? Com hi intervenen els diversos actors polítics i econòmics?

I és que la participació ciutadana, quan entra en el fons de les decisions polítiques, implica una (re)distribució del poder i, per tant, comporta conflicte, atès que neix dels conflictes urbans existents.

El programa de la jornada:

9.30 h. Acreditacions

9.45 h. Presentació de la jornada a càrrec de Fernando Pindado. 

10.00 h. Conferència inaugural “Democràcia directa - Promeses i reptes”, a càrrec de Céline Colombo, científica i investigadora política de la Universitat de Zurich.

A continuació, hi haurà dues taules de debat amb experiències diverses de governs locals per compartir dificultats i reptes després de dur a terme consultes ciutadanes.

11.10 h. La primera taula, moderada pel periodista Ramon Suñé de La Vanguardia, exposarà les experiències de consultes impulsades pels governs locals de diverses ciutats:

San Francisco, amb John Avalos, exregidor

Grenoble, amb Pierre-Loic Chambon.  Director de l'àrea de democràcia local

Olesa de Montserrat, amb Pilar Puimedon, alcaldessa d'Olesa de Montserrat

Madrid, amb Pablo Soto, regidor de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert

Barcelona, amb Gala Pin, regidora de Participació i Districtes.

13.00 h. La segona taula de la jornada estarà moderada per Jaume Asens, tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, i hi participaran persones d’arreu del món que han impulsat consultes a través d’iniciatives ciutadanes. Formaran part de la taula les ciutats següents:

Cracòvia, amb Alicja Beryt, membre de Krakow Against Olympics / The Common City, i vicepresidenta de la cooperativa Ogniwo.

Cajamarca, amb Renzo García, biòleg, cofundador del Comité Ambiental en Defensa de la Vida i la Red de Comités Ambientales del Tolima, Colòmbia.

Barcelona, amb Quim Pérez, activista d'Ecologistes en Acció i de la plataforma Aigua és Vida.

Berlín, amb Ulrike Hamann, Dra. i científica social de la Universitat Humboldt de Berlín i  fundadora de la iniciativa de llogaters Kotti & Co.

14.45 h. Clausura.

Llegeix menys

Sessions de la jornada del dilluns 18 de juny

De 9.30 a 10.45 h. 

Acreditacions, presentació de la jornada i conferència inaugural ‘Democràcia directa - Promeses i reptes' a càrrec de Céline Colombo, científica i investigadora política de la Universitat de Zurich

De 11.10 a 13 h.

Taula rodona 'Consultes ciutadanes a organitzades per governs locals'.  Moderada pel periodista Ramon Suñé de La Vanguardia, hi participaran les següents ciutats: San Francisco,  amb John Avalos, exregidor. Grenoble, amb Pascal Clouaire, tinent d'alcaldia i responsable de l’àrea de democràcia local. Olesa de Montserrat, amb Pilar Puimedon, alcaldessa d'Olesa de Montserrat. Madrid, amb Pablo Soto, regidor de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert. Barcelona, amb Gala Pin, regidora de Participació i Districtes.

De 13 h a 14.45 h. 

Moderada per Jaume Asens, tercer tinent d'alcalde. Hi participaran: Cracòvia, amb Alicja Beryt, membre de Krakow Against Olympics / The Common City, i vicepresidenta de la cooperativa Ogniwo. Cajamarca, amb Renzo García, biòleg, cofundador del Comité Ambiental en Defensa de la Vida i la Red de Comités Ambientales del Tolima, Colòmbia. Barcelona, amb Quim Pérez, activista d'Ecologistes en Acció i de la plataforma Aigua és Vida i Berlín amb Ulrike Hamann, Dra. i científica social de la Universitat Humboldt de Berlín i  fundadora de la iniciativa de llogaters Kotti & Co.