Què fa?
El Consell Municipal de Benestar Social és un òrgan de participació en l’àmbit del benestar social i la qualitat de vida que vol implicar la societat civil en el debat i la construcció del benestar social a la ciutat.
El Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona té per objectiu analitzar i elaborar propostes i suggerir i millorar les polítiques de benestar social i de qualitat de vida de la ciutat.
També té com a missió assessorar, recomanar i col·laborar en les polítiques, els plans i els programes municipals en matèria de benestar social.
Com s’organitza?
El Consell Municipal de Benestar Social s’organitza a través d’un Plenari integrat per la presidència (ostentada per l’alcalde o l’alcaldessa o la persona membre de la Comissió de Govern en qui delegui), la vicepresidència (assumida per una persona membre del Consell representant el sector associatiu) i representants de tots els grups polítics de la corporació municipal, altres consells sectorials municipals o de participació, entitats socials, associacions empresarials i sindicals, col·legis professionals, la Sindicatura de Gregues de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona i altres instituts i representacions del mateix Ajuntament. A més, també en formaran part professionals experts en benestar social.
Què fa?
El Consell de Cultura és un òrgan de participació amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament cultural de Barcelona. És un espai de diàleg entre el Govern de la ciutat, els diversos sectors de la cultura i persones de reconeguda vàlua en l’àmbit de la cultura i les arts.
La finalitat del Consell de Cultura és incidir en la definició de les polítiques culturals i en com es defineixen i quines metodologies s’usen per desplegar-les.
Com s’organitza?
El Consell de Cultura s’organitza a través del Plenari integrat per la presidència (que correspon a l’alcalde o l’alcaldessa o a la persona membre de la Comissió de Govern en qui delegui), la vicepresidència (que correspondrà a una persona representant de les entitats culturals del Plenari) i representants de cada Consell de Cultura dels districtes de Barcelona i de la Comissió de Lectura Pública. També formen part del Consell un màxim de setze representants d’entitats culturals, inscrites al Fitxer General d’Entitats Ciutadanes, i un màxim de setze persones de reconeguda vàlua, vuit de les quals seran escollides per la Presidència del Consell i les altres vuit pels representants de les entitats culturals.
Què fa?
El Consell Educatiu Municipal de Barcelona és l’òrgan de consulta i participació en relació amb la programació de l’ensenyament no universitari dins l’àmbit municipal.
El Consell Educatiu Municipal és l’espai de consulta de l'Administració Educativa, l’Ajuntament i el Consorci d’Educació de Barcelona sobre els convenis i els acords de col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, les actuacions que afecten els serveis educatius complementaris i extraescolars, la planificació de la construcció i la distribució territorials dels centres educatius no universitaris o la planificació i el desenvolupament d’accions compensatòries respecte a les desigualtats provinents del context econòmic, social i cultural de l’alumnat, entre d’altres.
Com s’organitza?
El Consell Educatiu Municipal s’organitza a través del Plenari integrat per la presidència (que correspon a l’alcalde o l’alcaldessa), dues vicepresidències nomenades pel Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament, respectivament, i representants de tots els grups municipals.
També formen part del Plenari representants d’entitats de l’àmbit educatiu, del Consell de la Joventut de Barcelona, de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, de sindicats i d’organitzacions patronals, a més de professionals de l’administració educativa, directors i directores de centres docents públics o de centres concertats, docents, personal d’administració i serveis, mares, pares i l’alumnat.
Què fa?
El Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona és l’òrgan consultiu i de participació per a les qüestions referents a la gent gran de la ciutat i, en concret, per a les competències i funcions que comportin la millora del benestar i la qualitat de vida d’aquest sector de la població.
La seva finalitat és analitzar la situació de la gent gran a la ciutat, fer el seguiment de les actuacions que es duguin a terme en relació amb aquesta temàtica i promoure iniciatives que facilitin la millora de la qualitat de vida de la gent gran.
Com s’organitza?
El Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona s’organitza a través del Plenari integrat per la presidència (que correspon a l’alcalde o l’alcaldessa o bé el regidor o regidora responsable d’aquesta temàtica), la vicepresidència (que correspon a un representant de les associacions membres del Consell) i representants de tots els grups municipals.
També formen part del Consell els representants d’entitats de l’àmbit de la gent gran, dels consells de gent gran de districte, els consellers i conselleres de gent gran de cada districte, els tècnics i tècniques de gent gran de l’Ajuntament i tres persones grans a títol individual, avalades per la seva trajectòria de participació i implicació en temes de gent gran.
Què fa?
El Consell Municipal d’Immigració és un òrgan consultiu i de participació creat per generar un espai de trobada i diàleg entre els col·lectius de persones migrades i l’Ajuntament de Barcelona.
La finalitat del Consell Municipal d’Immigració és assolir una ciutat plural i integradora i combatre el racisme social i institucional, la discriminació i la xenofòbia. Entre les seves funcions hi ha el seguiment i la valoració de les polítiques públiques en matèria d’immigració, vetllar per la garantia dels drets de les persones migrades i l’aproximació entre els col·lectius de persones migrades i l’Ajuntament de Barcelona.
Com s’organitza?
El Consell Municipal d’Immigració s’organitza a través del Plenari integrat per la presidència (que correspon a l’alcalde o l’alcaldessa o bé el regidor o regidora responsable de la matèria d’immigració), dues vicepresidències (una ocupada per un representant d’una associació membre del Consell i l’altre pel comissionat o comissionada d’Immigració) i representants de tots els grups municipals.
També formen part del Consell Municipal d’Immigració representants de les entitats i associacions d’immigrants i entitats veïnals, cíviques, culturals i sindicals representatives en l’àmbit municipal. També en poden formar part persones expertes de vàlua reconeguda en matèria d’immigració.
Què fa?
El Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona és un òrgan consultiu i de participació per millorar el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania gitana i promoure accions i iniciatives a favor de la cultura gitana. Actua com a plataforma estable d’interlocució i debat i està format per entitats gitanes sense ànim de lucre de la ciutat.
Com s’organitza?
El Consell s’organitza en dos grups de treball: el grup de treball de diades i el grup de treball de l’estratègia del poble gitano. El primer té per objectiu treballar pel foment i la preparació d’actes com la Diada Internacional del Poble Gitano o l’acte en memòria de les víctimes de l’Holocaust i el segon duu a terme el seguiment de les accions de l’estratègia local.
Què fa?
El Consell de Turisme i Ciutat és un òrgan de participació ciutadana, obert i divers, creat amb l’objectiu de debatre quin és el model de ciutat que volem i, per tant, quin és el desenvolupament turístic que més s’adiu amb la ciutat de Barcelona.
Un fòrum de debat on entitats ciutadanes, associacions i representants polítics poden compartir reflexions i plantejar propostes que serveixin per millorar la implantació i el desenvolupament del sector turístic. El Consell de Turisme assessora el Govern municipal en l’àmbit del turisme, proposa mesures d’actuació i elabora estudis o dictàmens i un informe anual sobre la situació del turisme a la ciutat.
Com s’organitza?
El Consell de Turisme i Ciutat està presidit per l’alcalde o l’alcaldessa de Barcelona i integrat per representats d’entitats del sector ciutadà i veïnal, del sector turístic empresarial, del comerç i la restauració, de la cultura i l’esport, dels sindicats, dels grups socials i de les associacions ambientals. També hi participen professionals experts, responsables tècnics i representats de cadascun dels grups municipals.
Què fa?
El Consell Econòmic i Social de Barcelona és un òrgan consultiu i de participació en els àmbits econòmics, socials i pressupostaris. La seva finalitat és fer efectiva la participació dels agents econòmics i socials més representatius.
Entre les funcions del Consell Econòmic i Social hi ha la d’informar sobre el pressupost municipal i les ordenances fiscals durant el termini d’exposició pública, informar dels projectes de planificació de la formació professional i les polítiques actives d’ocupació, a més d’elaborar estudis, dictàmens i propostes de resolucions sobre matèries econòmiques i socials, entre altres.
Com s’organitza?
El Consell Econòmic i Social de Barcelona està format per vint membres de les principals centrals sindicals i de foment del treball, a parts iguals. El Consell també està compost per un grup de deu persones representatives de la vida política, cívica, cultural, professional, territorial i social de la ciutat.
Què fa?
El Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU) és l’òrgan consultiu i de participació relacionat amb l’educació superior i la comunitat universitària. Mitjançant aquest consell i altres vies de col·laboració amb les universitats públiques (UB, UAB, UPC, UPF) i privades (UOC, URL, UIC, UAO CEU i UVic) que desenvolupen tota o part de la seva activitat a la ciutat de Barcelona, l’Ajuntament orienta la seva política en matèria universitària i treballa de manera conjunta i proactiva en la resolució de reptes comuns i l’impuls de projectes de caire transversal.
El CAMU va ser constituït el 2017 i emet dictàmens de manera periòdica, que inclouen sempre una diagnosi i una proposta de mesures, fruit de la reflexió i el debat en el si dels seus tres grups de treball, que se centren respectivament en tres grans eixos: Infraestructures i Equipaments, que inclou entre d’altres el transport i la
mobilitat o l’allotjament i les residències; Educació, Recerca i Ocupació, inclòs l’aprenentatge al llarg de la vida i la recerca socialment responsable; i Transformació Social, en termes d’equitat, voluntariat, Aprenentatge Servei i ODS.
Com s’organitza?
El CAMU s’organitza a través del Plenari, integrat per la Presidència (que correspon a l’alcaldessa o alcalde), dues Vicepresidències (una d’elles rotatòria), representants de tots els grups municipals, representants de les universitats públiques (rectorat, gerència, estudiantat i PAS/PDI) i privades (rectorat), així com sis persones expertes de l’àmbit professional, acadèmic i científic.
També hi formen part, amb una persona representant, els principals sindicats d’estudiants (AEP, AJEC i SEPC) i de persones treballadores (CCOO i UGT), entitats socials i veïnals (Consell de la Joventut de Barcelona, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i Consell d’Associacions de Barcelona), entitats del sector productiu (PIMEComerç, Foment del Treball, Cambra de Comerç de Barcelona i Fundació Barcelona Comerç), Barcelona Activa, així com la Secretaria d’Universitats i Recerca i el Consell Interuniversitari de Catalunya.
Finalment, també integren el Plenari professionals de l’administració municipal (gerències d’àrea i de districte) i les quatre persones que representen l’Ajuntament als consells socials de les universitats públiques.
El CAMU també compta amb una Comissió Permanent (integrada per la Presidència, les Vicepresidències, els rectorats de les universitats públiques, els representants dels grups municipals i les sis persones expertes de l’àmbit professional, acadèmic i científic) i una Secretaria, que vetllen per l’impuls i el bon funcionament del consell
Què fa?
Ofereix consell expert en tots els temes relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació. Ajuda l’Ajuntament de Barcelona a desenvolupar projectes i accions dirigits a fer de Barcelona una ciutat atractiva per a científics i científiques i centres d’investigació i on fer que la ciència sigui valorada per la ciutadania.
Com s’organitza?
El Consell Assessor Científic s’organitza a través del Ple, integrat per la presidència, la vicepresidència i vocalies, representades per persones expertes d’universitats, instituts i centres de recerca i anàlisi públics i privats i empreses científiques de Barcelona, així com tècnics municipals.
Que fa?
El Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona és un òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu, d’assessorament i proposta en temes de formació professional a la ciutat, promogut per l’Ajuntament de Barcelona.
Es constitueix com a plataforma estable de treball, debat i proposta, en el qual participen tots els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat i àrea d’influència, de tot l’àmbit de la formació professional.
Un espai de reconeixement de la suma de tots els agents en un espai col·laboratiu, de participació, treball en xarxa i transversal com a eina útil per impulsar l’FP a la ciutat.
Les funcions del Consell s’exerciran mitjançant l’elaboració d’informes, dictàmens, propostes, mocions internes i demandes que tindran rang de recomanació dels òrgans de govern municipal.
Com s'organitza?
El Consell Municipal de la Formació Professional s'organitza a través del Plenari integrat per la presidència (que correspon a l'alcalde o l'alcaldessa), tres vicepresidències, una nomenada pel teixit associatiu i dues per l'Ajuntament, i representants de tots els grups municipals.
També formen part del Plenari representants dels diversos agents educatius, socials i econòmics de la ciutat i de la seva àrea d’influència, altres administracions, organitzacions empresarials, sindicats de treballadors i treballadores, centres de formació professional públics-concertats-privats, alumnat, Associacions de pares i mares, entitats especialitzades en recerca i coneixement, personal tècnic de diferents àrees de l'Ajuntament i altres consells sectorials municipals.