Patrimoni ciutadà

La ciutat de Barcelona compta amb una àmplia trajectòria de relacions de col•laboració entre l’administració pública i les comunitats per mitjà de diferents models participatius i de corresponsabilització dels afers col•lectius.

Cessió d’espais

La ‘Cessió d’espais’ significa la posada a disposició de locals i solars municipals a entitats sense ànim de lucre per a que hi desenvolupin projectes comunitaris basats en els criteris de l’arrelament al territori, la participació, la cura de les persones i el retorn social.

Barcelona ha consolidat una llarga trajectòria en la cessió d’espais per a projectes ciutadans des de fa dècades, impulsada pels diferents governs municipals i per tots els districtes de la ciutat. Actualment, al voltant de tres-cents locals i solars de titularitat municipal a Barcelona acullen projectes d’interès social i comunitari, desenvolupats per la ciutadania o per associacions arrelades al territori o representatives d’un àmbit sectorial.

El programa Patrimoni Ciutadà estableix com una eina fonamental de col·laboració publicocomunitària la cessió de locals i solars per al desenvolupament de projectes associatius. Sota l’interès de fomentar un ús comunitari dels béns públics, la Llei de foment de l'Associacionisme i el Reglament de Participació Ciutadana promouen i regulen jurídicament aquestes formes de col·laboració publicocomunitària.

La cessió d’espais municipals té per finalitat genuïna la promoció de l’ús social dels béns públics com una estratègia per reforçar el teixit comunitari i donar resposta a iniciatives col·lectives. La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local reconeix els ajuntaments com a l’administració pública més propera a la ciutadania, encarregada de proporcionar recursos i serveis que responguin a les necessitats del veïnat.

Des del programa de Patrimoni Ciutadà, s’ha treballat de manera transversal entre les diferents àrees i districtes de l’Ajuntament i amb les entitats de promoció comunitària de la ciutat per avançar cap a una organització més transparent, amb criteris d’assignació i avaluació que garanteixin una metodologia comunitària dels projectes.

Per garantir un procediment just i transparent, el programa ha impulsat el Catàleg de Patrimoni Ciutadà, la Instrucció i les Bases per a l’assignació d’espais municipals i el Balanç Comunitari com a eina de avaluació i seguiment dels projectes. L’objectiu és consolidar una col·laboració publicocomunitària que enforteixi els projectes associatius sense ànim de lucre i, a la fi, afavoreixi el conjunt de la ciutadania.

Llegeix menys

Locals municipals

La cessió de locals municipals permet a entitats sense ànim de lucre gestionar espais per desenvolupar-hi activitats culturals, educatives o socials. Pot fer-ho qualsevol associació amb el requisit d’estar inscrita al Fitxer General d'Entitats Ciutadanes, proposar projectes d’interès social o comunitari, i d’altres específics condicionats per cada local.

Solars municipals

La cessió de solars municipals ofereix a entitats sense ànim de lucre l’oportunitat de transformar espais en desús en punts de dinamització social i ambiental. Un dels programes més destacats en aquest àmbit és Mans al Verd, que facilita la cessió temporal de solars per a projectes de verds urbans, comunitats hortícoles i altres iniciatives ecològiques.

Com podeu presentar una sol·licitud de cessió d’un espai nou?

La sol·licitud només es pot presentar en el moment en que es publiqui la convocatòria de concurrència pública d’aquells nous espais municipals que l’Ajuntament vagi disposant i habilitant per a desenvolupar-hi projectes associatius inscrits a l’àmbit del programa de Patrimoni Ciutadà. La documentació requerida serà l’estipulada per cada una de les Bases de concurrència particulars.

Si t’interessa rebre informació de les convocatòries, dóna’t d’alta del butlletí de notícies de Participació.

Com podeu sol·licitar la possibilitat de pròrroga d’una cessió vigent?

S’ha de sol·licitar amb sis mesos d’antelació a la finalització del conveni, l’Ajuntament requerirà que:

  1. Prèviament, empleneu el Balanç Comunitari des de la plataforma digital Ensenya el Cor. Un cop acabat, en un període no superior a deu dies rebreu el Qüestionari emplenat i una Valoració i recomanacions per part de l’equip tècnic del programa de Patrimoni Ciutadà.
  2. Empleneu el Formulari de sol·licitud de pròrroga.

Presenteu tota la documentació per instància telemàtica genèrica al Registre Electrònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Taulell dd'una oficina d'atenció ciutadana
Com podeu sol·licitar la renovació d’una cessió vigent que finalitza?

S’ha de sol·licitar amb sis mesos d’antelació a la finalització de la cessió, l’Ajuntament requerirà que:

  1. Prèviament, empleneu el Balanç Comunitari des de la plataforma digital Ensenya el Cor. Un cop acabat, en un període no superior a deu dies rebreu el Qüestionari emplenat i una Valoració i recomanacions per part de l’equip tècnic del programa de Patrimoni Ciutadà.
  2. Empleneu el Formulari de sol·licitud i la Declaració responsable.
  3. Recopileu la documentació acreditativa de l’entitat i la persona representant.
  4. Presenteu tota la documentació per instància telemàtica genèrica al Registre Electrònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Prèvia a la finalització de cada cessió, l’entitat serà convocada a una Comissió de Seguiment per fer valoració del Balanç Comunitari del projecte, de les condicions de l’espai i per compartir reptes de millora. Finalment, la sol·licitud de renovació, serà valorada per la Taula de Patrimoni Ciutadà i pels serveis municipals de l’àmbit sectorial o territorial corresponents a la cessió de l’espai.

Voleu que us ajudem?

El programa de Patrimoni Ciutadà disposa d’una Oficina de Suport a Torre Jussana - Centre de serveis a les associacions, amb l’objectiu de facilitar informació sobre el programa i oferir acompanyament en la tramitació de les sol·licituds.

Addicionalment, també podeu trobar recursos per confeccionar el vostre projecte –queden exclosos d’assessorament els casos susceptibles de presentar-se a una concurrència pública–. Podeu adreçar-vos en aquest correu: suportpatrimoni@tjussana.cat