Tot i ser una eina amb recorregut a la ciutat, el principal motor de la Gestió cívica ha estat l’empenta de les demandes de la ciutadania organitzada. La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local estableix que els ajuntaments són l’administració pública d’àmbit territorial més propera a la ciutadania i disposen de recursos i serveis orientats a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal.
Des del programa de Patrimoni Ciutadà, s’ha treballat de manera transversal entre les diferents àrees i districtes de l’Ajuntament i amb les entitats de promoció comunitària de la ciutat per avançar cap a una organització més transparent, amb criteris d’assignació i avaluació que garanteixin una metodologia comunitària dels projectes de Gestió cívica.
Per garantir un procediment just i transparent, el programa ha impulsat el Catàleg de Patrimoni Ciutadà, la Instrucció i les Bases per a l’assignació de la Gestió cívica i el Balanç Comunitari com a eina de avaluació i seguiment dels projectes. L’objectiu és consolidar una col·laboració publicocomunitària que enforteixi els projectes associatius sense ànim de lucre i, a la fi, afavoreixi el conjunt de la ciutadania.