Patrimoni ciutadà

La ciutat de Barcelona compta amb una àmplia trajectòria de relacions de col•laboració entre l’administració pública i les comunitats per mitjà de diferents models participatius i de corresponsabilització dels afers col•lectius.

Gestió cívica

La ‘Gestió cívica’ consisteix en el desenvolupament d’un projecte comunitari en un equipament municipal per part d’una entitat sense ànim de lucre, on la participació és consubstancial al projecte, al model de gestió i a la governança de l’equipament.

Barcelona compta amb una dilatada trajectòria en la gestió d’equipaments per part de la ciutadania. La Gestió cívica s’ha desenvolupat des de fa dues dècades, impulsada pels diferents governs municipals i per tots els districtes de la ciutat. A l’actualitat, al voltant d’una seixantena d’equipaments de titularitat municipal a Barcelona acullen projectes de Gestió cívica desenvolupats per part de la ciutadania o d’associacions arrelades al territori o representatives d’un àmbit sectorial.

La gestió cívica és un instrument de participació ciutadana pel qual s'atribueix a una entitat sense ànim de el desenvolupament i organització d'activitats en equipaments municipals. Els projectes de gestió cívica aporten com a valor afegit l'experiència i el coneixement del territori per part de l'entitat. Això permet aplicar-los de manera eficient i adaptar-los millor a la realitat en què es vol incidir. A més, afavoreixen la implicació voluntària de la ciutadania, tant en la presa de decisions com en la realització d'activitats.

El programa Patrimoni Ciutadà parteix de la concepció de que la provisió de recursos, béns i serveis municipals pot produir-se a partir de diverses fórmules de gestió que incorporin la participació de la ciutadania en models de col·laboració publicocomunitària. Sota la denominació de Gestió cívica la Llei de la Carta Municipal de Barcelona i el Reglament de Participació Ciutadana habiliten i regulen jurídicament aquestes formes de col·laboració publicocomunitària.

Tot i ser una eina amb recorregut a la ciutat, el principal motor de la Gestió cívica ha estat l’empenta de les demandes de la ciutadania organitzada. La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local estableix que els ajuntaments són l’administració pública d’àmbit territorial més propera a la ciutadania i disposen de recursos i serveis orientats a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal.

Des del programa de Patrimoni Ciutadà, s’ha treballat de manera transversal entre les diferents àrees i districtes de l’Ajuntament i amb les entitats de promoció comunitària de la ciutat per avançar cap a una organització més transparent, amb criteris d’assignació i avaluació que garanteixin una metodologia comunitària dels projectes de Gestió cívica.

Per garantir un procediment just i transparent, el programa ha impulsat el Catàleg de Patrimoni Ciutadà, la Instrucció i les Bases per a l’assignació de la Gestió cívica i el Balanç Comunitari com a eina de avaluació i seguiment dels projectes. L’objectiu és consolidar una col·laboració publicocomunitària que enforteixi els projectes associatius sense ànim de lucre i, a la fi, afavoreixi el conjunt de la ciutadania.

Llegeix menys

Com podeu presentar un projecte de Gestió cívica?

La sol·licitud només es pot presentar en el moment en que es publiqui la convocatòria de concurrència pública d’aquells equipaments municipals considerats idonis per a desenvolupar-hi projectes de Gestió cívica.

La documentació requerida serà l’estipulada per cada una de les Bases de concurrència particulars.

Com podeu prorrogar un projecte de Gestió cívica?

S’ha de sol·licitar amb sis mesos d’antelació a la finalització del conveni, l’Ajuntament requerirà que:

  1. Prèviament, empleneu el Balanç Comunitari des de la plataforma digital Ensenya el Cor. Un cop acabat, en un període no superior a deu dies rebreu el Qüestionari emplenat i una Valoració i recomanacions per part de l’equip tècnic del programa de Patrimoni Ciutadà.
  2. Empleneu el Formulari de sol·licitud de pròrroga.

Presenteu tota la documentació per instància telemàtica genèrica al Registre Electrònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Voleu que us ajudem?

El programa de Patrimoni Ciutadà disposa d’una Oficina de Suport a Torre Jussana - Centre de serveis a les associacions, amb l’objectiu de facilitar informació sobre el programa i oferir acompanyament en la tramitació de les sol·licituds.

Addicionalment, també podeu trobar recursos per confeccionar el vostre projecte –queden exclosos d’assessorament els casos susceptibles de presentar-se a una concurrència pública–. Podeu adreçar-vos en aquest correu: suportpatrimoni@tjussana.cat