1 i 2 de març de 2018, a l'Hospital de Sant Pau
Unes jornades organitzades conjuntament pel Servei d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona i l’Escola de l’IGOP amb l'objectiu de donar respostes col·lectives als reptes socials

El Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona i l’Escola de l’IGOP van organitzar unes jornades internacionals d’acció comunitària al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau. Unes Jornades per escoltar i conèixer polítiques públiques foranies sobre Acció Comunitària vinculades a aspectes de democràcia, enfortiment i empoderament del conjunt de la ciutadania, i reforçar la idea de transversalitat a través de polítiques locals concretes.

  • Dijous 1 de març, a través de diferents taules i xerrades, es van tractar diversos temes al voltant d’acció comunitària, cultura i comunitat entre d’altres, com: El rol de les organitzacions comunitàries a països com el Brasil o els Estats Units, la cultura com a oportunitat per a promoure comunitat i com a mecanisme d’expressió i enfortiment de la ciutadania; la figura de les treballadores comunitàries, les comunitats que es construeixen al voltant de les TIC i les formes de treballar plegats al territori amb un mateix enfocament comunitari. Les xerrades van comptar amb personalitats diverses com l’investigador de l’Escola de l’IGOP Nicolás Barbieri, el periodista i activista social vinculat a moviments socials i comunitaris als Estats Units i Amèrica Llatina, Michael Fox, Márcia Falcão, del Consell Director de l’Escola de Cidadania de Porto Alegre, al Brasil i Javier Rodrigo de Transductores, entre d’altres.

 

  • Divendres 2 de març l’agenda va estar centrada en el debat polític al voltant de l’acció comunitària. Es va comptar amb la presència de diversos càrrecs polítics de l’Ajuntament de Barcelona com Gala Pin i Fernando Pindado, i es va posar a debat les polítiques públiques locals amb perspectiva comunitària.

 

Jornades d'Acció Comunitària

Descarrega el programa de les jornades

Sessions de la jornada del dijous 1 de març

9h: Presentació i Emocions comunitàries

Benvinguda i inauguració de la Jornada: Jaume Asens, Tercer tinent d’alcaldia de l’Àrea de Drets de la Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona. Raquel Gallego, Directora de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Emocions comunitàries. Presenta: Marta Clari, Gerent de l’Àrea de Drets de la Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona. Ponent: Ignacio Morgado, Institut de Neurociència de la Facultat de Psicologia de la UAB. 

11.30h: Arquitectures comunitàries en el territori

Modera: Ismael Blanco, coordinador de projectes en l’àmbit de Polítiques Urbanes i Innovació Social de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP).

Participants: Rafael Cofiño, responsable del Servei d’Avaluació de la Salut i Programes de la Direcció General de Salut Pública d’Astúries. Márcia Falcão, membre del Consell Director de l’Escola de Cidadania CAMP Porto Alegre, Brasil. Abigail Gilmore, investigadora especialista en polítiques culturals, Regne Unit. Michael Fox, periodista i activista social vinculat a moviments socials i comunitaris a USA i América Llatina. Marga Padilla, programadora web en la cooperativa Dabne.

14.30h: Compartim experiències i coneixements. Taules simultànies de conversa. Salut, educació, serveis socials i ocupació

Com podem treballar junts en el territori? Modera: Rafael Cofiño, responsable del Servei d’Avaluació de la Salut i Programes de la Direcció General de Salut Pública d’Astúries. Participants: Joan Artigal, Institut Escola Trinitat Nova, Bernat Oró, Escola d’Adults la Verneda, Esther García, EquilibradaMent, Anna López, Projecte vincular per educar, Rosa Ma Rubio, Projecte RADARS,  Elisenda Vegué, Cooperativa Alencoop.

14.30h: Compartim experiències i coneixements. Taules simultànies de conversa. Acció comunitària

La cura de les treballadores/organitzadores comunitàries. Modera: Marta Llobet, professora de l’Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona. Participants: Márcia Falcão, Escola de Cidadania CAMP Porto Alegre, Brasil. Michael Fox, periodista i activista social vinculat a moviments socials i comunitaris a USA i América Llatina. Carolina Sánchez, tècnica comunitària del Projecte Comunitari la Marina. Fabiana del Genio, tècnica comunitària del Pla de Desenvolupament Comunitari del Besòs. Merche Avilés, tècnica de barri el Coll La Salut. Cecilia Collado, tècnica de barri Horta Guinardó.

14.30h: Compartim experiències i coneixements. Taules simultànies de conversa. Cultura i comunitat

Les desigualtats en l’àmbit cultural. Experiències comunitàries i equitat en cultura. Modera: Nicolás Barbieri, investigador Escola de l’IGOP Participants: Abigail Gilmore, investigadora especialista en polítiques culturals, Regne Unit. Saúl Esclarín, director general de cultura de l’Ajuntament de Saragossa. Javier Rodrigo, entitat Transductores i Art i Barri. Ana Leitão, Tudanzas. Gerogina, Fes Kiosk.

14.30h: Compartim experiències i coneixements. Taules simultànies de conversa. La tecnologia com a eina per empoderar la ciutadania i construir comunitat.

Les comunitats que es construeixen al voltant de la tecnologia. Modera: Marga Padilla, programadora web en la cooperativa Dabne. Participants: Projecte col·lectiu Gui.net. Cooperativa d’iniciativa social Colectic. Radio comunitària La Fundició. Fundació Quepo – Viver de comunicació de l’Associa’t.

Sessions de la jornada del divendres 2 de març

9h: Presentació i Benvinguda

Laia Ortiz, Segona tinenta d’alcaldia i directora de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Fernando Pindado, Comissionat de Participació i Democràcia Activa de l’Ajuntament de Barcelona. Presenta: Gala Pin, Regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona.

                

Hospital de Sant Pau

10h: Polítiques públiques locals amb perspectiva comunitària

Moderador: Ernesto Morales, Coordinador de l’Escola l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). Participants: Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social i Desenvolupament Local i Consum. Gemma Tarafa, Comissionada de Salut. Miquel Àngel Essomba, Comissionat d'educació infància i joventut. Fernando Pindado, Comissionat de Participació i Democràcia Activa. Joan Subirats, Comissionat de Cultura.

Hospital de Sant Pau

12.30h: Polítiques públiques per a la construcció de comunitat 

Presenta: Gala Pin, Regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona. Ponent: César Rendueles, profesor de sociología en la Universidad Complutense de Madrid.

Hospital de Sant Pau

14h: Comiat institucional i emplaçament a un altre espai

Gala Pin, Regidora de Participació i Districtes de l’Ajuntament de Barcelona. - Aquí finalitza la Jornada al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau i la següent activitat s’emplaça a La Model. 

17h: Construir comunitat des dels equipaments de proximitat 

Javier Rodrigo, docent i investigador en projectes de recerca sobre art, pedagogies experimentals, treball comunitari, pràctiques culturals col·laboratives i mediació. Experiències convidades: Martadero, Bolívia. Astraguernika, Guernica. Harinera, Saragossa. Aquesta activitat s’emplaça a La Model.