Què fa?
El Consell de Ciutat és el màxim òrgan consultiu i de participació en el qual els o les representants de l’Ajuntament i la ciutadania debaten els afers principals de la ciutat. Entre les seves funcions hi ha la d’assessorar l’Ajuntament en la definició de les grans línies de la política i la gestió municipal, conèixer i debatre el Programa d’actuació municipal i els reglaments i les ordenances municipals i debatre els pressupostos municipals i els resultats dels indicadors de la gestió municipal.
El Consell de Ciutat pot proposar també punts a l’ordre del dia del Consell Municipal (amb un màxim de dos l’any), presentar candidatures per a les Medalles d’Honor de Barcelona, validar la creació d’un nou òrgan de participació o sol·licitar l’inici d’un procés participatiu.
Integrat al Consell de Ciutat, hi ha també la Comissió d’Empara, òrgan que vetlla pels drets dels ciutadans i ciutadanes en relació amb la participació.
Com s’organitza?
El Consell de Ciutat està integrat pels membres següents:
- L’alcalde o l’alcaldessa, que n’ocupa la presidència
- Un regidor o una regidora en representació de cadascun dels grups municipals
- Representants de cadascun dels consells ciutadans de districte
- Representants de cadascun dels òrgans de participació d’àmbit de ciutat
- Representants de les institucions més significatives de la ciutat
- Representants de les associacions que figurin en el Fitxer General d’Entitats Ciutadanes
- Un màxim de 15 persones de renom ciutadà
- Un màxim de 25 ciutadans i ciutadanes Dels quals quinze seran escollits de forma aleatòria en el Registre Ciutadà i deu a través d’un sorteig en el padró municipal.
- El comissionat o comissionada en matèria de participació ciutadana
El Consell de Ciutat disposa d’una Comissió Permanent, que és l’òrgan encarregat de vetllar per l’impuls i pel bon funcionament del Consell de Ciutat, així com d’assistir en les seves funcions la presidència.
Com hi puc participar?
Els ciutadans i ciutadanes que vulguin optar a formar part del Consell de Ciutat s’han d’inscriure al Registre Ciutadà.
El Registre Ciutadà de l’Ajuntament de Barcelona és una eina que agrupa ciutadans i ciutadanes que han manifestat la seva voluntat de col·laborar en els afers de la ciutat mitjançant els òrgans de participació com el Consell de Ciutat o la Comissió de Seguiment del Consell de Barri.
Què fa?
El Consell Ciutadà de Districte és el màxim òrgan consultiu i de participació de districte en totes les qüestions relatives a les seves competències. El seu objectiu és assessorar al Consell de Districte.
Les funcions del Consell Ciutadà de Districte són conèixer i debatre el Programa d’actuació municipal, les ordenances i els reglaments generals del districte i conèixer i debatre els pressupostos municipals i els grans projectes del territori, a més de donar suport als consells municipals sectorials del districte.
El Consell Ciutadà també pot fer propostes de punts a l’ordre del dia del Consell del Districte, així com proposar iniciatives ciutadanes i sol·licitar la convocatòria d’audiències públiques d’àmbit de districte.
Les conclusions i els consensos als quals s’arriba en el Consell Ciutadà de Districte tindran un rang de recomanació per als òrgans de govern del districte.
Com s’organitza?
El Consell Ciutadà de Districte està integrat pels membres següents:
- El president o presidenta del Consell de Districte
- El regidor o regidora de districte
- Els regidors i regidores adscrites al districte
- Els consellers i conselleres de districte
- Representants de les associacions i entitats del districte, escollits segons determini el reglament intern de cada districte
- Ciutadans i ciutadanes escollits aleatòriament del cens del districte i que representin un terç del total
- Un o una representant de cadascun dels Consells Sectorials del Districte
- El o la cap de la secretaria tècnica
El Consell estarà obert a tota la ciutadania i el seu funcionament està regulat pel Reglament intern de cada districte.
Com hi puc participar?
Els ciutadans i ciutadanes que participen en el Consell Ciutadà de Districte són escollits de forma aleatòria entre les persones registrades al cens del districte.