"Volem Decidir!", un projecte pioner per fomentar la participació infantil a Barcelona

26/02/2024 - 11:02

El projecte, que s'emmarca dins el programa de la Capitalitat Europa de la Democràcia, busca empoderar als joves perquè siguin conscients dels seus drets i deures, especialment el dret a participar i a influir en els assumptes públics.

"Volem Decidir!" és una iniciativa pionera que busca fomentar la participació entre els infants i adolescents de 8 a 17 anys de Barcelona, interpel·lant-los amb una pregunta fonamental a la qual hauran de donar resposta: "Com volem els nois i noies participar en els afers de la ciutat?".

El projecte, impulsat per la direcció d’Innovació Democràtica, Democràcia Activa i el departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona, destaca la importància de la participació infantil en la democràcia, recordant que infants i adolescents, tenen també el dret a fer-se sentir en els processos de presa de decisions. El procés participatiu, liderat per Elisenda Ortega, cap del Departament de Foment de la Participació en l’Ajuntament de Barcelona, busca empoderar als joves perquè siguin conscients dels seus drets i deures, especialment el dret a participar i a influir en els assumptes públics.

El procés “Volem Decidir!”, estructurat en diferents fases, involucra a centres educatius, equipaments i entitats de lleure i, per primera vegada, permet la participació activa dels infants a través de la plataforma Decidim.barcelona. Aquesta iniciativa té l’objectiu de no només recollir les opinions dels infants, sinó també assegurar el seguiment i la implementació de les propostes que emergeixin del procés.

Compta amb la realització de tallers a diferents centres educatius, equipaments i entitats de lleure que aborden temes com el dret a participar, com s’organitza la ciutat o què significa viure en comunitat, entre d’altres. Més endavant, organitzats en grups, els nois i noies intercanviaran opinions en àgores presencials, i escolliran, per votació, aquelles propostes que els semblin més interessants.

A través del Decidim.barcelona, infants i adolescents també podran fer propostes, comentar i votar amb el consentiment dels tutors legals.

El projecte destaca que la participació infantil és fonamental per assolir una veritable qualitat democràtica a la ciutat. Busca trencar dinàmiques on la participació esdevé una imatge puntual i assegurar que les veus dels nens i nenes siguin escoltades i tingudes en compte de manera continuada, duent a terme les seves propostes. La societat ha de considerar a infants i adolescents com a ciutadans amb drets i deures, i aquesta visió ha d’arribar a través dels mitjans de comunicació, els centres educatius, les entitats i associacions, les famílies i tota la societat en general.

En opinió d’Elisenda Ortega, “la participació que adrecem a infants i adolescents ha de promoure l’autonomia, la inclusió i la diversitat i, sobretot, ha de ser una participació divertida, per gaudir i passar-ho bé, on puguin expressar-se amb les eines i formes pròpies. Per això és molt important l’adaptació de les plataformes de participació en els infants i joves com el Decidim.barcelona”. I afegeix: “Volem Decidir!, no és simplement un projecte; és un compromís amb la construcció d’una ciutat que realment pertany a tots i totes, des dels més petits als més grans”.