Jornada virtual "Ens posem les ulleres: La soledat també va de joves"

25/11/2020 - 13:31

Salut emocional. Treballes amb i/o per a joves en àmbits com la joventut, l’acció social, l’ensenyament, la salut…? Reserva ja la teva plaça (abans del 7 de desembre)!

Treballes amb i/o per a joves en àmbits com la joventut, l’acció social, l’ensenyament, la salut…?

Sabies que algunes enquestes demostren que una de les franges d’edat més afectades pel sentiment de soledat (sentir-se sol o sola) és la d’adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys?

Contràriament al que es pot pensar, la població jove és una de les més afectades per aquest sentiment, que pot afectar-nos al llarg de tot el cicle de vida a persones diverses de qualsevol gènere, sexe, origen, edat i circumstància.

El sentiment de soledat en els i les joves, a més, s’ha vist incrementat en la situació actual d’emergència sanitària, i han manifestat sentir-se sols/es, patir ansietat, incertesa, depressió, estrès, angoixa, avorriment, malestar…

Et convidem a posar-te les ulleres amb nosaltres i a reflexionar sobre el sentiment de soledat en els i les joves. Inscriu-te (abans del 7 de desembre)!

La soledat també va de joves: desestigmatitzarem i visibilitzarem el sentiment de soledat en els i les joves, i trobarem estratègies, eines i recursos que podrem aplicar en la intervenció amb la població jove.

PROGRAMA DE LA JORNADA

Organitzada per la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans en el marc de l’Estratègia Municipal contra la Soledat 2020-2030, la trobada se celebrarà el divendres 11 de desembre amb la voluntat de visibilitzar i sensibilitzar sobre el sentiment de soledat que afecta als i les joves, així com per oferir un espai on pensar i crear estratègies i recursos conjunts per enfrontar-lo.

Es dividirà en dos blocs:

De 10 a 11 h

BENVINGUDA INSTITUCIONAL
a càrrec del Sr. Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut i Persones Gran

APRENEM I DIALOGUEM AMB ESPECIALISTES

  • “Impacte de les TIC en la soledat de les persones joves: l’afavoreixen o la combaten?”
    Ponència en format diàleg amb Liliana Arroyo (doctora en Sociologia, docent i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE i experta en adolescents, joves i TIC).
  • “Treball comunitari en la lluita contra la soledat de les persones joves”
    Ponència en format diàleg amb Paco López (doctor en Psicologia, professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull-, i expert en treball comunitari, resiliència i suport).

D’11 a 13.45 h

COMPARTIM I TREBALLEM CONJUNTAMENT EINES I ESTRATÈGIES

  • Sessions grupals que posaran el focus en la persona jove (característiques personals, projectes de vida, problemàtiques de salut…), la xarxa de convivència (nucli familiar, habitatge, centres residencials, parella…), la xarxa de relacions quotidianes de proximitat (amistats, estudis, feina, xarxes socials, activitats d’oci…), la dimensió comunitària (ús i organització de l’espai públic, mobilitat, xarxes veïnals, entitats i associacions de barri, equipaments públics…) i les causes de soledat en joves (factors i circumstàncies que poden fer que les persones joves se sentin soles. L’aïllament per covid-19 pot ser un catalitzador?).
  • Presentació de conclusions i tancament de la jornada.