El Centre per a Famílies amb Adolescents del Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) de l’Ajuntament de Barcelona, presenta la formació “Prevenció de les violències sexuals a l’adolescència”, adreçada a professionals que treballen amb adolescents.
Totalment gratuïta i en modalitat virtual, la iniciativa oferirà als i les participants informació, eines i estratègies que, des d’un abordatge interdisciplinar, els ajudin a detectar i acompanyar adolescents que estan vivint o han viscut alguna situació de violència sexual.
Es donarà també espai per abordar i facilitar, com a professionals, eines de gestió emocional i autocura per sostenir les vivències dels i les joves i les famílies implicades; i oferir l’assessorament més adequat.
Les places són limitades! Podeu reservar la vostra plaça a través del formulari d’inscripció.
La formació es dividirà en 5 jornades:
28 d’abril, de 10 a 13 h
Marc conceptual, marc legal, circuits i indicadors
- A càrrec de Maica Comellas Carrillo, responsable dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència – EAIA de Barcelona (Departament de Família i Infància. IMSS), i de Teresa Juanmartí, referent del Programa per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència (Departament de Promoció de la Infància. Ajuntament de Barcelona).
- En aquesta sessió es presentarà el marc conceptual i normatiu respecte de les violències sexuals i/o maltractament i abusos cap a la infància i l’adolescència. També es farà una introducció als circuits, equips, serveis i protocols vigents dins de l’àmbit de la protecció a la infància.
30 d’abril, de 10 a 13 h
Detecció
- A càrrec de Clara Linares, psicòloga d’infància i adolescència del SARA (Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida) i experta en teràpia familiar sistèmica, i de Raissa Llorca, psicòloga d’infància i adolescència del SARA i experta en violències sexuals en la infància i adolescència.
- Durant la jornada es parlarà dels tipus de violència sexual, dels senyals que poden ajudar a la seva detecció en adolescents, així com de la importància del paper dels i les professionals en l’acompanyament, tant a nivell tècnic com emocional.
5 de maig, de 10 a 13 h
Actuació
- A càrrec de Clara Linares i Raissa Llorca, psicòlogues del servei SARA.
- En la tercera trobada, es posarà el focus en l’actuació dels i les professionals amb els i les adolescents que han patit una situació de violència sexual i amb les seves famílies. De la mateixa manera, es tractarà la gestió emocional dels i les professionals quan acompanyen situacions d’aquest tipus.
7 de maig, d’11 a 13 h
Prevenció i actuació
- A càrrec d’Anna Rodríguez Duran, psicòloga de l’Espai Lila del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS).
- La sessió es dedicarà a la compartició d’eines i estratègies per fer un abordatge de la sexualitat des d’una vessant positiva, lliure d’estigmes i basada en la promoció d’una relació saludable amb la pròpia sexualitat. Així, es promouran les relacions sexoafectives sanes i equitatives, lliures de violències masclistes.
12 de maig, d’11 a 13 h
Reptes, límits, dubtes i cloenda
- A càrrec de Maica Comellas Carrillo, Teresa Juanmartí, Clara Linares, Raissa Lorca i Anna
Rodríguez Duran.
- En el tancament de la formació, s’abordarà els reptes i els límits als que s’enfronten els i les professionals pel que fa a la prevenció, la detecció i l’actuació en casos d’abusos o violències sexuals. A més, s’aprofundirà en els aspectes que siguin de més interès per als i les participants.