The right to the (smart) city
Punt de partida
Barcelona treballa per convertir-se en una ciutat amb més habitatge públic i menys vehicle privat, més zones verdes, més sostenible i democràtica, més espais on poder-nos guanyar la vida, i amb més escenaris on la ciutadania s’impliqui, s’expressi i s’apoderi.
Es vol garantir el dreta la ciutat digital, i en aquest SCEWC 2018 es proposa convertir la tecnologia en una aliada per aconseguir els drets socials fonamentals i donar resposta als principals reptes que té actualment la ciutat, com, per exemple, la gentrificació.
La revolució digital és també la revolució de les dades. La ciutat s'ha convertit en un espai de producció massiva de dades en temps real: el 90% de les dades que generem avui dia, com a ciutat, no existien fa tres anys, i les noves tecnologies com la 5G i l'internet de les coses augmenten aquesta tendència.
El pla Barcelona Ciutat Digital promou la resolució dels reptes de la ciutat i la ciutadania a través d’un ús més democràtic de la tecnologia, impulsant la innovació tecnològica i digital per a un govern més obert, com a eina per al desenvolupament d’una economia plural que fomenti la transformació social i ambiental, tenint sempre en compte l’apoderament de la ciutadania.
Àmbits
Es necessita una tecnologia que posi la gent al centre i que promogui la democratització dels quatre àmbits en què transcorre la vida quotidiana dels ciutadans i ciutadanes: cada matí, sortir del lloc on vivim —habitatge— per desplaçar-nos —mobilitat— a un indret on guanyar un salari o gastar-lo —mercat— i, després, dedicar un temps al lleure, la cultura, l’educació o la participació —àgora.
En cada un dels àmbits trobem diferents iniciatives i projectes:
- Habitatge
- Mobilitat
- Bicing
- Parquímetres intel·ligents
- MAAS
- NeMo
- Electrific
- C-MobILE
- Autonomus Ready
- MUV
- Mercat
- Àgora