Autoconeixement i presa de decisions

Et toca triar els teus estudis i/o de què treballaràs, i no saps què vols fer?

Tens ganes de descobrir la teva vocació o què t'agradaria arribar a ser per prendre una decisió sobre el teu futur?

Si vols començar a resoldre els teus dubtes i aprendre una mica sobre com prendre decisions, segueix llegint i, des del Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ) intentarem donar-te eines per conèixer-te a tu mateix/a i per poder començar a decidir sobre el teu camí acadèmic o laboral.

Abans de res, per tal de poder fer una bona tria sobre els estudis i/o la professió a la qual et volem dedicar, és important tenir en compte 3 aspectes clau:

  • Conèixer-nos
  • Tenir informació sobre allò que ens ofereix l’entorn
  • Dur a terme una presa de decisions conscient

Visualitza els 3 clips infogràfics "Qui soc i què m’agrada" amb la següent informació sintetitzada.

 

1. Conèixer-nos

El primer aspecte té a veure amb la necessitat de fer un procés d'autoconeixement.

Quins passos inclou? Et recomanem que dediquis un temps a reflexionar sobre aquestes qüestions:

  • Què és allò que m'agrada?
    Reflexiona sobre els teus interessos reals.
  • Què és allò que se'm dona bé?
    Pensa quines són les teves aptituds.
  • Com soc?
    Saps realment quina és la teva personalitat?
  • Què és important per a mi?
    Pensa en els valors que regeixen les teves accions i pensaments.

En aquest punt, és interessant que allò que concloguem estigui el màxim possible alineat amb les anteriors quatre preguntes.

Cal que ens prenem el temps necessari per respondre-les.

I no només podem preguntar-nos-les a nosaltres mateixos/es, sinó que podem parlar-ne amb els amics i amigues, els nostres familiars o persones de l’entorn que ens coneixen, i anotar què en pensen en un paper.

A més, et proposem algunes eines que et poden ajudar a trobar respostes. Per exemple, pots realitzar tests d'autoconeixement.

N'hi ha varis, et recomanem el test d’interessos professionals de Barcelona Activa o el qüestionari que ofereix el web "Estudiar a Catalunya" de la Generalitat de Catalunya.
 

2. Tenir informació sobre allò que ens ofereix l’entorn

El segon aspecte que cal observar està relacionat amb la recerca d’informació sobre les professions i/o sortides laborals que existeixen i quins estudis hi estan relacionats.

Resulta obvi, però a vegades se’ns oblida que, si no les coneixem, no podem saber si ens agraden o si les triaríem com a opció per a nosaltres!

En aquest moment previ a la presa de decisió, és recomanable dur a terme la cerca d'informació a través de suficients vies i fonts, fiables i variades, per tal d'aconseguir que ens aportin tot allò que ens pot ajudar a prendre aquesta decisió.

Per una banda, destacar com a font on informar-te sobre les opcions formatives existents, la Guia d'estudis postobligatoris.

  • Si tens dubtes sobre qualsevol canvi o novetat en el Sistema educatiu posterior a l'elaboració d’aquesta guia, no dubtis en adreçar-te al CAAJ.

Per altra banda, trobaràs un bon suport en la teva recerca visitant pàgines web oficials sobre itineraris acadèmics o sectors laborals, anant a jornades de portes obertes a instituts o universitats o participant en iniciatives de voluntariat, mirant vídeos explicatius vinculats als estudis o les professions que t'interessen, preguntant la seva opinió a estudiants o professionals dels àmbits que et criden l’atenció en programes de mentoria i trobades amb estudiants que organitza el CAAJ...

Recorda, però, que, tot i que és important valorar l'experiència de professionals, amics i amigues, familiars... la decisió final serà teva.

A continuació, et compartim una llista d’exemples de com o on pots informar-te:

–  Aprofita les visites Explora a empreses i entitats:

  • Les visites Explora et permetran conèixer sectors professionals en persona. Trobaràs tota la informacio a barcelona.cat/informat.

– Visita els apartats del web de la Generalitat de Catalunya sobre:

– Utilitza els recursos que ofereix el web de Barcelona Activa:

– Duu a terme voluntariats del teu àmbit d’interès. N'hi ha de molts tipus!

– Apunta't a cursos i tallers que imparteixen, ara també on-line:

Tingues en compte, en aquest moment de la presa de decisions, que és essencial fixar-se en les vies i requisits que es demanden per accedir a cada titulació acadèmica o oferta professional.

És a dir, presta atenció al fet que, per cursar alguns estudis i aconseguir determinades titulacions, necessitaràs superar proves d'accés específiques o demostrar unes aptituds concretes.

Per aquest motiu, has de consultar aquestes particularitats amb antelació i així poder preparar-te correctament.
 

3. Dur a terme una presa de decisions conscient

Una vegada hagis assimilat la informació que has recollit, podràs fer-ne una selecció de la que consideris més important i veure si encaixa amb les anteriors reflexions que has fet per conèixer-te millor.

Per últim, després d’haver reflexionat, treballat en l’autoconeixement i recollir tota la informació rellevant per a tu, ara toca prendre una decisió!

Cada dia prenem un munt de decisions quotidianes (Vaig al gimnàs? Què em faig de dinar? Quina sèrie poso? Faig primer la feina i després vaig a donar una volta o a l’inrevés?)... La major part d'aquestes decisions les prenem de manera automàtica, gairebé inconscient, però què passa quan has de prendre una decisió important que afectarà a molts aspectes de la teva vida com és la tria d’estudis?

Doncs que sovint continuem prenent les decisions sense posar-hi massa consciència... i fins i tot de manera impulsiva!

Alerta! La presa de decisions és un procés racional que consta de diferents fases i posar-hi consciència i sistematitzar-les pot ajudar-te molt en la teva tria.

Les fases d’una presa de decisions són les següents:

– 1. Definició del problema o situació 
Quin és el problema? Què necessites?

– 2. Objectius
Què vols aconseguir?

– 3. Proposta d’alternatives 
Fes una llista amb les diferents alternatives, escriu els pros i els contres de cada opció i les possibles conseqüències que tindrà cada alternativa.

– 4. Decisió 
Escull aquella opció que millor s’ajusti a tot allò que has anat reflexionant.

– 5. Execució 
Dona les passes necessàries per aconseguir allò que has decidit.

Per altra banda, també has de tenir en compte que existeixen molts factors que influeixen en la presa de decisions

  • Factors interns: l’estat emocional, l’autoestima o les expectatives.
  • Factors externs: allò que està de moda, el que opinen o fan les nostres persones més properes o estereotips de tota mena com, per exemple, aquells relacionats amb el gènere. 

Quant més et coneguis a tu mateix/a, l’entorn que t’envolta i com es prenen les decisions, més autònomament podràs dur a terme aquest procés i menys influenciat/ada estaràs pels diversos factors que fan que t’allunyis d’allò que realment et pot interessar. ​

 

RECORDA 

Prendre decisions és un procés natural al llarg de la vida i les decisions que prenguis ara (sobre els teus estudis, sobre allò a què et vols dedicar professionalment…) es poden reorientar en un futur ja que tots els camins, acadèmics o laborals, estan connectats!