Per on començar

Quan se cerca feina, el primer que s'ha de fer és autoavaluar-se i definir clarament els propis objectius professionals. Cal tenir en compte la situació personal, reflexionar sobre en què es vol treballar i en quines condicions, i analitzar les pròpies potencialitats i limitacions.

En tot cas, tingues en compte que aquests recursos només et donen pistes, idees... per decidir quina feina pot adequar-se més a tu. La decisió al final és teva!

Arribats a aquest punt, per començar a buscar feina, fes un exercici d'autoconeixement i fixa't en els següents aspectes:

Qualitats personals

Determina quins punts forts i febles i quines característiques pròpies poden servir per desenvolupar la feina que busques. Això et servirà de preparació per a les entrevistes i t'ajudarà a buscar una feina adequada a la teva personalitat.

Pensa que diria el teu entorn si li preguntéssim que destacarien de tu com a persona. Per exemple, prova a respondre a les preguntes: 

  • Com sóc?  Quins són els meus punts forts? Quins aspectes podria millorar?

Alguns aspectes que es valoren: tracte amb la gent, manipulació d'objectes i ús de la informació. Les preguntes que et podries fer són: 

  • Què sé fer? Per a què tinc facilitat? Quines fites he assolit?

Interessos i aficions

Conèixer les pròpies aficions i interessos és important a l'hora d'escollir una feina i definir el perfil professional.

  • Què és el que m'agrada? A què dedico el meu temps lliure? Responent aquestes preguntes trobaràs que en certs camps ja tens experiència, els domines i t'agraden, la qual cosa et facilitarà poder dedicar-t'hi professionalment. També donen informació de la teva personalitat, valors, motivacions...

Formació

Cal valorar els coneixements adquirits, tant en els estudis formals com en la formació complementària, a més a més d'allò après en voluntariats, treballs anteriors o per compte propi (programes informàtics com Photoshop, Movie maker, cursos d’oratòria, artesania...), els idiomes que es parlen...

  • Pregunta't: Què he estudiat? Quins cursets he fet? Tenen relació amb la feina que busco? Quines formacions serien les adients pel meu objectiu professional?
  • Si vols reorientar-te laboralment, és important que busquis formacions, reglades o no, que t'apropin al teu nou sector. Totes dues opcions són bones per perfilar-te més en una ocupació concreta.

Experiència

Fer un llistat de tots els treballs realitzats (amb contracte o sense, esporàdics, en pràctiques, de voluntariat...) i determinar quines tasques s'han desenvolupat és una tasca molt necessària.

  • Tota experiència laboral adquirida serà benvinguda per esbrinar que has après a nivell pràctic.
  • Pensa que una manera de definir quines competències tens és analitzant quines tasques i accions realitzaves anteriorment, tant de forma personal com laboral: De què he treballat? He fet pràctiques en alguna empresa? He fet tasques de voluntariat?

Plantejament d'objectius

Un cop finalitzada aquesta primera introspecció, i abans de començar el procés de recerca de feina, és important definir quins són els objectius professionals que es tenen ja que, com més concretem el nostre perfil laboral, més possibilitats tindrem de trobar una feina més adequada.

  • Hauríem de saber respondre a les preguntes: De què vull treballar? Per què? On? Al meu municipi/comarca/província...? Quan? Quines són les meves preferències d'horari o de calendari? Quines són les meves expectatives salarials? Quin és el salari mínim que estic disposat/da a acceptar?

Si no saps quina sortida professional s’adapta més als teus interessos i a les teves capacitats, pensa també en aquests criteris que poden ajudar a decidir-te per una opció laboral o una altra:

  • Tasques més habituals de la professió.
  • Tipus d'eines, instruments o materials que s'utilitzen.
  • Salari aproximat i condicions laborals, incloent l'horari, l'entorn...
  • Nivell de formació exigit, i característiques personals més indicades per a aquest treball.
  • Possibilitats de promoció.
  • Situació actual i perspectives futures de la professió al mercat laboral.
  • Professions similars i relacionades.
  • Organitzacions o entitats on poder obtenir més informació.

Consells per millorar la teva ocupabilitat

Crea't una marca personal i cuida els teus perfils socials

Desenvolupa la teva pròpia marca personal (en anglès personal branding)! Què significa això? Doncs que has de posar atenció en l'empremta que deixes de tu mateix/a, la percepció que tenen els altres de tu.

A l'hora de crear la teva marca personal, no importa només el que diu el teu currículum, també és determinant el que diuen de tu els qui et coneixen. Per això, has de cuidar les teves interaccions i perfils a les xarxes socials per projectar una imatge que estigui d'acord amb la teva reputació professional i que transmeti que qui ets i que fas realment.

Ben elaborada, transmesa i diferenciada de la resta, la teva marca personal et permetrà aconseguir més èxit en les relacions socials i professionals. Demostra que ets una persona adaptable als constants canvis que es produeixen al mercat laboral, que compleixes amb les demandes de les empreses on t'interessa treballar...

La web 2.0 s'ha convertit en una eina clau per al desenvolupament d'una marca personal.

Cal tenir en compte que els Departaments de RRHH cerquen el teu perfil per Internet per intentar trobar més informació de tu; és habitual que et busquin a Google cercant els teus perfils socials: Twitter, LinkedIn, Facebook...

Reinventa't professionalment

En primer lloc, no desestimis la reinvenció professional. Ser capaç de donar un gir radical al teu treball i iniciar una nova trajectòria professional, demostra que ets un/a treballador/a flexible que sap treballar en un entorn canviant i que pot respondre a les exigències del mercat laboral actual.

Construeix una bona xarxa de "networking"

Al nostre país, els contactes representen la meitat de les estratègies eficaces per trobar un treball. Per això, és necessari construir una xarxa de contactes en l'àmbit professional que et permeti accedir a les ofertes de treball i aconseguir generar noves oportunitats d'ocupació. A més, el networking també et pot servir per gestionar la teva carrera professional en el futur.

Aprofita les oportunitats que t'ofereix la tecnologia

La tecnologia aporta major flexibilitat al mercat laboral i permet localitzar el treball on sigui necessari i trobar el talent allí on estigui. Per aquest motiu, per ser capaç de gestionar aquestes demandes, és més important que mai estar disponible les 24 hores del dia i no subestimar algunes noves fórmules laborals com el teletreball o el treball per projectes.

Activa el teu pla de màrqueting

Finalment, per diferenciar-te de la resta i aportar valor al teu treball, has d'actuar amb coherència i dissenyar la teva carrera professional pensant en qui està disposat a invertir en el teu talent.

Per a això, a més d'analitzar qui serà el que apostarà pel teu talent, cal ser capaç de conèixer quin és el valor del producte que pots oferir-li i què és el que has fet basant-te en resultats, només en funció d'això, podràs analitzar quin és el sector que més et convé i on pots desenvolupar la teva carrera.

Per a més informació entra al web de Porta22 "2.0 i Marca personal".