Diàlegs ATE

Els "Diàlegs ATE" són trobades adreçades a professionals de l’àmbit socioeducatiu que treballen amb adolescents i joves.

La iniciativa vol ajudar a generar un espai d'aprenentatge i formació, didàctic i participatiu, a través de l'intercanvi d'experiències i el debat sobre la pròpia pràctica professional.

Les jornades estan impulsades per l’Aquí t’escoltem, el servei d’escolta i acompanyament que proporciona a joves de 12 a 20 anys eines i recursos per enfortir les seves habilitats personals i socials, i fomentar el seu creixement personal.

L'entrada és gratuïta, amb inscripció prèvia.

 

Per a més informació

No dubteu en contactar amb el servei Aquí t’escoltem, per conèixer més detalls d'aquesta iniciativa.

Els trobareu a través del correu electrònic saif@bcn.cat i el telèfon 932 563 560.

 

Anteriors edicions

10a ed. - "Convivència digital: recursos per l'acompanyament emocional amb joves"

 • Data de realització: 30 de juny de 2021, en format virtual.
 • En aquests diàlegs es van tractar els vincles que creem les persones amb els mitjans digitals, analitzant problemàtiques com la construcció de la identitat, les diverses violències (ciberbullying, gènere, difusió de les imatges íntimes, etc.) que sorgeixen d'aquests espais públics, els discursos d'odi, l'abundància i la sobreinformació en temps de pantalles. Durant la trobada es van compartir eines i recursos per a l'acompanyament emocional de joves en l'ús de les plataformes digitals.
 • Va liderar la sessió, Faro Digital, una organització cívica i social, que treballa en els àmbits de la formació, l'acompanyament, la investigació i la difusió, per a promoure els usos reflexius i crítics de les tecnologes digitals.

9a ed. - "Reteixint col·lectivament la nostra motivació professional en temps de covid"

 • Data de realització: 17 de març de 2021, en format virtual.
 • Donant seguiment al lema "Caminar la pròpia cura per afavorir la de l’entorn" de l'anterior edició, aquest cop, la jornada va convidar a reflexionar sobre com seguir sostenint la tasca socioeducativa malgrat tots els canvis viscuts, i com reconnectar amb la pròpia motivació professional i amb la dels i les adolescents.
 • Dos membres del projecte Cultura Facilita, facilitadores de grups i formadores de IIFACe (Instituto de Facilitación y Cambio),​ van dirigir la trobada: Aua Plaza (investigador en pensament sistèmic i ecologia) i Júlia Casanelles (especialista en enfocaments de gènere i ecologia).

8a ed. - "Acompanyar(-nos) en temps de pandèmia. Caminar la pròpia cura per afavorir la de l’entorn"

 • Data de realització: 16 de desembre de 2020, en format virtual.
 • La trobada es va focalitzar en reflexionar, desenvolupar i construir, de manera coŀlectiva, estratègies, habilitats i dinàmiques que afavoreixen la confiança i la cohesió en temps de pandèmia, alhora que permeten acompanyar als i les adolescents i joves per potenciar els seus processos personals.​
 • Amb la participació d'Oriol Julià i Anna Rallo de l'entitat SEER - Salut i Educació Emocional, els quals van oferir la ponència "Joves i complexitat emocional, cuidar-me per acompanyar".​

7a ed. - "La interseccionalitat en les intervencions educatives amb joves. Mirada introspectiva"

 • Data de realització: 11 de març de 2020, a l'Espai Jove Boca Nord.
   
 • Durant la 7a edició dels "Diàlegs" es va explicar als i les participants en què consisteix la interseccionalitat i, a través de l’eina del Relief Maps, es va treballar des d’una aproximació introspectiva per tal de reflexionar sobre les pròpies posicions de privilegi i d’opressió, i quina repercussió tenen en la intervenció en joves.
   
 • La ponent convidada en aquesta edició va ser Maria Rodó de Zárate, investigadora post-doctoral a la UOC i especialista en perspectives emocionals, interseccionals i espacials sobre les desigualtats socials.

6a ed. - "Els racismes en les intervencions educatives amb joves. Realitats"

 • Data de realització: 11 de desembre de 2019, a l'Espai Jove La Bàscula.
   
 • Els i les assistents hi van poder descobrir i prendre consciència dels diferents racismes que ens envolten i no sempre sabem veure. I com, la seva mirada professional i les seves intervencions, poden estar condicionades per aquests racismes.
   
 • La jornada va incloure una conferència a càrrec de Sara Cuentas, experta en gènere, impulsant processos formatius, d’enfortiment de capacitats i d’assessorament en estratègies polítiques i posicionament analític.

5a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats. Passem a l'acció!"

 • Data de realització: 10 de juliol de 2019, a l'Espai Jove Les Basses.
   
 • L'objectiu de la trobada va ser dotar els i les professionals d'eines que els permetin tenir un marc general d'actuació, tot reflexionant sobre els contextos particulars i fugint de receptes màgiques. Amb aquesta voluntat, s'hi van cercar propostes que els ajudin a incorprorar la perspectiva coeducativa i feminista a la seva feina quotidiana.
   
 • Aquest "Diàlegs ATE" va convidar a l'equip de la cooperativa Coeduacció, que va compartir el seu coneixement amb els i les participants i els va animar a passar a l'acció!

4a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats. Una revisió de la nostra pròpia mirada"

 • Data de realització: 3 d'abril de 2019 a l'Espai Jove Garcilaso.
   
 • En aquesta edició, es va posar el focus de reflexió sobre les representacions relacionades amb la identitat, el cos i el desig, que viuen una transformació en l'imaginari popular i especialment en el de les persones joves. A més, es va analitzar quins condicionants tenen els i les assistents a nivell personal i social, i com afecten al seu treball amb els i les adolescents.
   
 • Miquel Missé, sociòleg i activista trans, va oferir el taller "LGTBI o com acompanyar adolescents més enllà d'un acrònim".

3a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats"

 • Data de realització: 12 de desembre de 2018, al Casal de Joves Les Corts.
   
 • Durant la jornada es van donar a conèixer experiències que s’estan duent a terme en prevenció de les violències a l’adolescència i es va compartir una anàlisi de la problemàtica per, a partir de la revisió personal i la reflexió col·lectiva, arribar a possibles estratègies d’intervenció.
   
 • L'activitat va comptar amb la participació del grup "Parlem Clar" de l’Espai Jove Garcilaso, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Monogràfic d’Educació emocional, l’Assemblea de Dones de Dominiques de l’Ensenyament, i la cooperativa d’acció comunitària i feminista Candela.

2a ed. - "El potencial de l'experiència artística en l'educació emocional d'adolescents i joves"

 • Data de realització: 18 de juliol de 2018, a l'Espai Jove Boca Nord.
   
 • En aquesta ocasió, l'activitat va girar entorn els processos creatius des de l'educació emocional. Els i les participants van poder descobrir de forma vivencial què suposa treballar des de l'experiència creativa amb joves, com vincular-la amb les emocions i com adoptar aquest enfocament a partir d'exercicis específics, consells i orientacions pedagògiques.
   
 • La sessió va estar a càrrec de Sandra Jurado, pedagoga que dirigeix el projecte socioeducatiu Median T la Danza, i de Soledad Soler, cofundadora del col·lectiu Luciérnagas Arte en Acción que vincula el món de l'educació, l'art i el treball social amb la fotografia.

1a ed. - "Eines del benestar emocional per al dia a dia"

 • Data de realització: 5 d'abril de 2018, a l'Espai Jove La Fontana.
   
 • En la seva primera edició, els "Diàlegs ATE" van convidar a reflexionar sobre els fonaments de l'educació emocional i a preguntar-se què pot aportar introduir la perspectiva emocional en la nostra feina, com ens podem iniciar en el treball de les competències emocionals o de quins recursos disposem per fomentar el benestar emocional dels i les joves.
   
 • La jornada va iniciar-se amb un taller a càrrec de Laia Casas (especialitzada en Pedagogia terapèutica, Neuroeducació, i Psicologia de la cognició i de la comunicació).
Diàlegs ATE
Diàlegs ATE
Diàlegs ATE - Les Basses
Diàlegs ATE - Març 2020
Enllaços relacionats: