Diàlegs ATE

Els "Diàlegs ATE" són trobades adreçades a professionals de l’àmbit socioeducatiu que treballen amb adolescents i joves.

La iniciativa vol ajudar a generar un espai d'aprenentatge i formació, didàctic i participatiu, a través de l'intercanvi d'experiències i el debat sobre la pròpia pràctica professional.

Les jornades estan impulsades per l’Aquí t’escoltem, el servei d’escolta i acompanyament que proporciona a joves de 12 a 20 anys eines i recursos per enfortir les seves habilitats personals i socials, i fomentar el seu creixement personal.

L'entrada és gratuïta, amb inscripció prèvia.

 

Anteriors edicions

8a ed. - "Acompanyar(-nos) en temps de pandèmia. Caminar la pròpia cura per afavorir la de l’entorn"

 • Data de realització: 16 de desembre de 2020, en format virtual.
 • La trobada es va focalitzar en reflexionar, desenvolupar i construir, de manera coŀlectiva, estratègies, habilitats i dinàmiques que afavoreixen la confiança i la cohesió en temps de pandèmia, alhora que permeten acompanyar als i les adolescents i joves per potenciar els seus processos personals.​
 • Amb la participació d'Oriol Julià i Anna Rallo de l'entitat SEER - Salut i Educació Emocional, els quals van oferir la ponència "Joves i complexitat emocional, cuidar-me per acompanyar".​

7a ed. - "La interseccionalitat en les intervencions educatives amb joves. Mirada introspectiva"

 • Data de realització: 11 de març de 2020, a l'Espai Jove Boca Nord.
   
 • Durant la 7a edició dels "Diàlegs" es va explicar als i les participants en què consisteix la interseccionalitat i, a través de l’eina del Relief Maps, es va treballar des d’una aproximació introspectiva per tal de reflexionar sobre les pròpies posicions de privilegi i d’opressió, i quina repercussió tenen en la intervenció en joves.
   
 • La ponent convidada en aquesta edició va ser Maria Rodó de Zárate, investigadora post-doctoral a la UOC i especialista en perspectives emocionals, interseccionals i espacials sobre les desigualtats socials.

6a ed. - "Els racismes en les intervencions educatives amb joves. Realitats"

 • Data de realització: 11 de desembre de 2019, a l'Espai Jove La Bàscula.
   
 • Els i les assistents hi van poder descobrir i prendre consciència dels diferents racismes que ens envolten i no sempre sabem veure. I com, la seva mirada professional i les seves intervencions, poden estar condicionades per aquests racismes.
   
 • La jornada va incloure una conferència a càrrec de Sara Cuentas, experta en gènere, impulsant processos formatius, d’enfortiment de capacitats i d’assessorament en estratègies polítiques i posicionament analític.

5a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats. Passem a l'acció!"

 • Data de realització: 10 de juliol de 2019, a l'Espai Jove Les Basses.
   
 • L'objectiu de la trobada va ser dotar els i les professionals d'eines que els permetin tenir un marc general d'actuació, tot reflexionant sobre els contextos particulars i fugint de receptes màgiques. Amb aquesta voluntat, s'hi van cercar propostes que els ajudin a incorprorar la perspectiva coeducativa i feminista a la seva feina quotidiana.
   
 • Aquest "Diàlegs ATE" va convidar a l'equip de la cooperativa Coeduacció, que va compartir el seu coneixement amb els i les participants i els va animar a passar a l'acció!

4a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats. Una revisió de la nostra pròpia mirada"

 • Data de realització: 3 d'abril de 2019 a l'Espai Jove Garcilaso.
   
 • En aquesta edició, es va posar el focus de reflexió sobre les representacions relacionades amb la identitat, el cos i el desig, que viuen una transformació en l'imaginari popular i especialment en el de les persones joves. A més, es va analitzar quins condicionants tenen els i les assistents a nivell personal i social, i com afecten al seu treball amb els i les adolescents.
   
 • Miquel Missé, sociòleg i activista trans, va oferir el taller "LGTBI o com acompanyar adolescents més enllà d'un acrònim".

3a ed. - "Educació emocional, gènere i sexualitats"

 • Data de realització: 12 de desembre de 2018, al Casal de Joves Les Corts.
   
 • Durant la jornada es van donar a conèixer experiències que s’estan duent a terme en prevenció de les violències a l’adolescència i es va compartir una anàlisi de la problemàtica per, a partir de la revisió personal i la reflexió col·lectiva, arribar a possibles estratègies d’intervenció.
   
 • L'activitat va comptar amb la participació del grup "Parlem Clar" de l’Espai Jove Garcilaso, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Monogràfic d’Educació emocional, l’Assemblea de Dones de Dominiques de l’Ensenyament, i la cooperativa d’acció comunitària i feminista Candela.

2a ed. - "El potencial de l'experiència artística en l'educació emocional d'adolescents i joves"

 • Data de realització: 18 de juliol de 2018, a l'Espai Jove Boca Nord.
   
 • En aquesta ocasió, l'activitat va girar entorn els processos creatius des de l'educació emocional. Els i les participants van poder descobrir de forma vivencial què suposa treballar des de l'experiència creativa amb joves, com vincular-la amb les emocions i com adoptar aquest enfocament a partir d'exercicis específics, consells i orientacions pedagògiques.
   
 • La sessió va estar a càrrec de Sandra Jurado, pedagoga que dirigeix el projecte socioeducatiu Median T la Danza, i de Soledad Soler, cofundadora del col·lectiu Luciérnagas Arte en Acción que vincula el món de l'educació, l'art i el treball social amb la fotografia.

1a ed. - "Eines del benestar emocional per al dia a dia"

 • Data de realització: 5 d'abril de 2018, a l'Espai Jove La Fontana.
   
 • En la seva primera edició, els "Diàlegs ATE" van convidar a reflexionar sobre els fonaments de l'educació emocional i a preguntar-se què pot aportar introduir la perspectiva emocional en la nostra feina, com ens podem iniciar en el treball de les competències emocionals o de quins recursos disposem per fomentar el benestar emocional dels i les joves.
   
 • La jornada va iniciar-se amb un taller a càrrec de Laia Casas (especialitzada en Pedagogia terapèutica, Neuroeducació, i Psicologia de la cognició i de la comunicació).

 

Per a més informació

No dubteu en contactar amb el servei Aquí t’escoltem, per conèixer més detalls d'aquesta iniciativa.

Els trobareu a través del correu electrònic saif@bcn.cat i el telèfon 932 563 560.

Diàlegs ATE
Diàlegs ATE
Diàlegs ATE - Les Basses
Diàlegs ATE - Març 2020
Enllaços relacionats: