Projecció de curtmetratges "Cants"

Una selecció de curtmetratges amb el cants i la cultura oral amazònica com a lligam.

La cultura oral, especialment els cants, han estat una manera com molts pobles indígenes han transmès coneixement. A aquests curtmetratges, els uneix precisament el cant com a fil conductor d'un coneixement latent, de vegades inconscient, que emergeix i transmet de generació en generació. A través del cant parlen els ancestres, es marquen els ritmes de vida, s'estableixen les relacions socials i s'albira un futur millor.

Yaõkwá, Imagem e Memória (Yaõkwá, Imatge i Memòria), Vincent Carelli i Rita Carelli (Video nas aldeias, Brasil, poble Enawenê Nawê, 2020, 21’, VOSC)

«Vídeo nas Aldeias» és un projecte audiovisual que durant quinze anys va enregistrar i documentar el Yaõkwa, un extens i ric ritual del poble Enawenê Nawê. En aquest ritual, els mestres de cerimònia arrenquen, durant set mesos, una miríada de cants, per tal de mantenir l’equilibri del món terrenal com a món espiritual. En aquesta pel·lícula, quinze anys més tard, els Enawenvê Nawê redescobreixen aquestes imatges i, amb elles, a parents morts, costums que han caigut en desús i preciosos cants rituals.

Nós os Ka’apor (Nosaltres els Ka'apor), Carlos Eduardo Magalhães (Laranjeiras Produções, Brasil, poble Ka’apor, 2022, 17’, VO)

La lluita pel territori està a la sang del poble Ka'apor, unint el nou i el vell, a través de cançons i el toc ancestral de la flauta. En un ritual que celebra el naixement del dia, entrem en contacte amb la força d'un poble guerrer de l'Amazònia de Maranhão. Mediat per la cantant Djuena Tikuna, la pel·lícula neix amb la presència de la lluita per la terra, la lluita pel territori i els joves aprenent la cultura ancestral Ka’apor.

El canto del maguaré. Palabra de consejo de Dújdulli (El cant del maguaré. Paraula de consell de Dújdulli) , Vanessa Teteye Mendoza i Edilma Prada Céspedes (Agenda Propia, Colòmbia, poble Bora, 2022, 24’, VOSC)

Cada matí, des de la maloka, Dújdulli toca el maguaré (instrument de comunicació) per a guiar a les seves gents. Al costat de l’àvia María del Pilar Botyay Carvajal i al seu fill Joatan Teteye Botyay, amb cants i balls, protegeixen i sostenen la tradició d’un dels pobles indígenes supervivents de la cauxeria.

Pë’këya Wa’i Moñe, Ribaldo Piaguaje (Fundación Alianza Ceibo, Equador, poble Siekopai, llengua Paikoka, 2024, 7’, VOSC)

Un avi Siekopai ensenya a un jove el procés de la pesca tradicional al territori.

Sessió presentada per l’equip d’alterNativa i IndiFest.

Horaris

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona - Auditori

Adreça:
Montalegre, 5
Distsricte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona