03/02/2021 - 15:35
Pels voltants del 12 de febrer, Barcelona celebrarà la seva Festa Major d'hivern en una situació excepcional però sense perdre l'esperit festiu.
Les Festes de Santa Eulàlia 2021 ja són aquí. La pandèmia ha afectat de ple les celebracions de la Festa Major d’hivern de la ciutat però no per això l’esperit festiu deixarà d’arribar als barcelonins i barcelonines. Les exposicions i els actes virtuals que han engegat les institucions, entitats i federacions faran evident que, malgrat tot, Barcelona està de festa i vol retre homenatge a la seva patrona, un any més.
Des de l’Ajuntament s’impulsen dos actes virtuals que es faran el dia de Santa Eulàlia, el divendres 12 de febrer. Es tracta de les dues activitats més simbòliques de la diada, que es gravaran a porta tancada. A les 12 h al Youtube de Barcelona Cultura es podrà gaudir de la penjada del Penó de Santa Eulàlia i la ballada de la gegantona Laia a l’interior de l’Ajuntament i a les 19.15 h al Facebook de Cultura Popular Barcelona s’hi podrà veure l’ofrena floral a Santa Eulàlia per part de la gegantona Laia.
Les entitats de cultura popular no s’han volgut quedar de braços creuats i han treballat per poder tirar endavant una trepidant programació virtual. Aquí us deixem amb la programació:
Dijous 11 de febrer
18 h. La Laia és bestial. Vídeo de la mostra de bestiari infantil. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
19 h. La Passejada cívica i els Protocols de l’Àliga. Imatges d’altres anys. Ho organitza: Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
20 h. Els Protocols de l’Àliga. També es podrà seguir aquí i aquí. Ho organitza: Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella.
Divendres 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia
12 h. Cerimònia de la col·locació del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament. Amb el consistori i la gegantona Laia. Ho organitza: Ajuntament de Barcelona.
12 h. Visita l’exposició de les Laies. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
19 h. La Passejada de les Laies. Imatges d’altres anys. Ho organitza: Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
19.15 h. Ofrena floral de la gegantona Laia. Ho organitza: Ajuntament de Barcelona.
19.30 h. Audició de Santa Eulàlia. Amb la cobla La Principal del Llobregat i la colla Violetes del Bosc. Ho organitza: Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona.
20 h. Eulàlia. La poesia de la història de Santa Eulàlia. Ho organitza: Esbart Ciutat Comtal.
20 h. La Balladeta de Santa Eulàlia. Ho organitza: Colla Gegantera del Casc Antic.
20 h. Diada de Santa Eulàlia. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
Dissabte 13 de febrer
10 h. Concert de la Nota Grallera. Ho organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona.
10.30 h. Concert de Xamfrà. Ho organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona.
11 h. La Ballada de Gegantons virtual. Ho organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona.
11 h. Visita a l’exposició de gegantons de les colles de Barcelona. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
11 h. Titelles a la Casa dels Entremesos. Cal reservar entrada. Ho organitza: Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella.
12 h. Trobada de gegantons de les colles de Barcelona. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
17 h. Tastet d’A Plaça per Santa Eulàlia. Ho organitza: Esbart Català de Dansaires.
18 h. Espurnes de Santa Eulàlia. Ho organitza: Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona.
19 h. Trobada i ballada de gegantons. Imatges d’altres anys. Ho organitza: Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
20 h. Correfoc de Santa Eulàlia. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
Diumenge 14 de febrer
12 h. Matí de Festa Major. Ho organitza: Associació de Festes de la plaça Nova.
12 h. Seguici de Santa Eulàlia. Imatges d’altres anys. Ho organitza: Associació d’Amics dels Gegants del Pi.
D’altra banda, de les cinc exposicions programades, quatre ompliran el Born CCM del 7 al 21 de febrer. Seran la Mostra de Gegants infantils, l’Exposició de Bestiari de Corpus ‘El Corpus és bestial’, l’Exposició de Bestiari infantil ‘La Laia és bestial’ i l’exposició de catifes florals en el marc dels 700 anys del Corpus barceloní. A més, del 6 al 12 de febrer la galeria gòtica de l’Ajuntament acollirà l’exposició de les gegantes Laies amb totes les gegantes de Ciutat Vella i la geganta de la Ciutat.
A més, les darreres setmanes s’ha treballat de valent i s’ha aconseguit crear un seguit de càpsules que recorden els actes més tradicionals de les festes com la Trobada de Gegants infantils, el Seguici de Santa Eulàlia, la Diada Castellera, la Trobada de puntaires, el Correfoc i el Correfoc infantil, la Ballada d’esbarts infantils i els Protocols de l’Àliga, entre més vídeos. Tots aquests muntatges es poden veure al canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona.
Entre més activitats, l’Agrupació de Bestiari ha programat tres xerrades virtuals ben diferents que es podran seguir a través del seu canal de Youtube: El Bestiari del Comú i la festa del Corpus (dimarts 9 a les 20 h) i Catifes de flors, orígens, evolució i futur (dimecres 10 a les 19 h). A més, s’ha preparat un Kahoot! virtual sobre el bestiari infantil de Barcelona pel divendres 12 a les 18.30 h. També hi haurà titelles a la Casa dels Entremesos (dissabte 13 a les 11 h. Cal reservar entrada.).
Com és habitual, les Festes de Santa Eulàlia també porten jornades de portes obertes als museus de la ciutat, que també han programat activitats. En podeu consultar tot el llistat aquí.
Totes les activitats es poden consultar al web de les Festes de Santa Eulàlia 2021.
Enllaços relacionats
- Més de 40 llibres de cultura popular barcelonina!
- Ja és aquí el Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona
- Els Gegants del Pi presenten el llibre dels 25 anys de les Festes de Sant Josep Oriol
- Tots els àpats tradicionals del Carnaval!
- Les bèsties més antigues de Catalunya s'exposen al Born per Santa Eulàlia