I Trobada d’Energies Comunitàries
Del 10 al 12 de noviembre de 2016
Centre Cívic Navas
Estas son las actividades que se programaron para el I Encuentro de Energías Comunitarias. Haz clic en el enlace de cada actividad y encontrarás más información sobre lo que sucedió durante esos tres días.
trobada_i.jpg
trobada_i_2.jpg
trobada_i_3.jpg
trobada_i_4.jpg
trobada_i.jpg
trobada_i_2.jpg
trobada_i_3.jpg
trobada_i_4.jpg
Programació
Programació
-
Fotografia parlant
La idea sorgeix del photovoice, com a via de donar veu a les persones que formen part d'un col·lectiu. Ens agradaria poder recollir les experiències de les persones que assisteixen a l'esdeveniment, de manera que totes puguem parlar d'una manera o una altra. Al costat de la foto la persona posarà una frase, que consideri que acompanya a la fotografia. Cada experiència és única i vàlida i, per tant, intentem pautar poc el procés i via lliure a la creativitat. Al final volem descobrir que és el que li ha mogut a cada participant.
Proposem construir un collage de fotografia parlant, a partir de fotos acompanyades d'una frase curta, que expressin l'experiència de cadascun i acabin sent una representació global d'allò que hem viscut en l'exposició.
- Organitzat per: Grupo de Investigación-Acción Comunitario de la Facultad de Psicología de la UB
- Data i hora: 11/11/2016 - 03:00 a 09:00
- Durada: 6 h
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
-
Seguint l’imprevist. Espais per acollir debats i accions improvisades
Durant els tres dies hi haurà espais reservats per acollir debats espontanis, intercanvis d’experiències i altres accions que puguin sorgir durant les energies comunitàries. Volem facilitar l’improvisació habilitant una sala, materials i facilitació (si s’escau) per aquelles energies que sorgexin durant altres debats o en els espais de descans.
- Activitat: Intercanvi d'experiències i debat
- Data: de 10/11/2016 - 09:00 a 12/11/2016 - 15:00
-
La promoció de l’economia social i solidària des dels barris
Espai de reflexió i construcció col·lectiva sobre com promoure l’economia social i solidària des del barris. Constarà de dos blocs. En el primer bloc, de 9:00 a 11:00, coneixerem tres experiències molt interessants (els Regis Quartier francesos, les Corporacions de Desenvolupament Econòmic i Comunitari del Quebec i GATS a El Prat de Llobregat). El segon bloc, de 11:30 a 14:30, serà un espai de treball i reflexió sobre com construir múscul social als barris, el paper de l’Administració en la promoció de l’economia social i solidària, i l’articulació dels diversos barris en la construcció d’una ciutat comuna.
Aquesta activitat està especialment adreçada a:
- Barris que estan promovent iniciatives d’economia social i solidària des d’una vessant comunitària. Fins ara s’han anomenat: Poblesec, Sants, Poblenou, Porta, Barceloneta, Guinardó, Eixample Esquerra, Gràcia, Roquetes, Baró de Viver-Bon Pastor, Raval Sud, Torre Baró...
- Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum
- Direcció d’Altres Economies i Proximitat de Barcelona Activa
- Activitat: Taller i intercanvi d’experiències
- Data i hora: 10/11/2016 - 09:00 a 14:30
- Organitza: Barris cooperatius
- Durada: 5:30 hores
- Vídeos
- Relatoria 1
- Relatoria 2
-
Per què el teu projecte fracassarà?
L'art social o comunitari conforma un conjunt global de professionals, pràctiques, teories, metodologies, xarxes, festivals, institucions i, fins i tot, polítiques educatives, socials i culturals que persegueixen l'accés a l'experiència artística en grup així com la socialització i la millora de la qualitat de vida dels participants. L’aposta actual de les administracions públiques per unir estratègies culturals i socials; la promoció de la innovació i de la recerca; el reciclatge professional d'artistes i la consolidació de l'art públic i polític; està empenyent la professionalització de l'art social sistematitzant metodologies i pràctiques d'èxit.
Volem oferir un espai per a que els líders dels projectes d’aquest àmbit presentin les seves idees davant de col·legues i tot tipus de perfils per tal de promoure el pensament crític i fer-se forts en les seves decisions, solucions i cerca de noves estratègies.
Participen: Los Ronderos - Obra Social Santa Lluïsa de Marillac. David Vázquez Circula Cultura - Georgina Dezcallar Col·lectiu QuimBel - Do. Isabel Ollé i Quim Cabanillas
- Organitzat per: Josep Maria Aragay (Associació Basket Beat)
- Data i hora: 10/11/2016 - 03:30 a 05:30
- Durada: 2 h N. de places: 30
- Adreçat a: Educadors, psicòlegs, artistes i a tots aquells professionals que estiguin interessats en la suma d’art i acció social.
-
Accions comunitàries en l’àmbit de la salut: intercanvi d'experiències amb Carmel Amunt i Roquetes
Cada vegada més creix el consens sobre l’existència dels determinats socials de la salut, així com la necessitat de generar i impulsar actius en les pròpies comunitats que puguin contribuir a pal·liar les desigualtats en salut. Les condicions de vida, els recursos econòmics, les relacions, el suport social, i altres aspectes determinen en un alt grau la salut de les persones. Assumir aquesta evidència tè una conseqüència immediata: la creixent interpelació a altres actors socials més enllà dels actors sanitaris tradicionals enfront a la promoció de la salut.
El present debat és una oportunitat per conèixer dues de les accions comunitàries en l’àmbit de la salut que sorgeixen en el marc dels plans comunitaris dels barris del Carmel i de Roquetes, així com per debatre entorn al paper de l’acció comunitària en el desplegament de les polítiques públiques. Es presentarà el moment actual d’aquestes accions comunitàries, farem una aproximació als models identificats en les recerques més recents, i debatirem sobre els reptes que planteja una mirada holística i comunitària de la promoció de la salut.
Si t’interessen o participes en accions comunitàries en l’àmbit de la salut apunta’t, ens interessa conèixer la teva experiència o les teves inquietuds.
- Organitzat per: Pla Comunitari Carmel Amunt i Pla Comunitari Roquetes, IGOP-UAB (Institut de Govern i Polítiques Públiques -UAB)
- Data i hora: 10/11/2016 - 03:30 a 05:30
- Durada: 2 h
- Adreçat a: Persones, entitats i professionals que realitzen o estan interessats en projectes de salut comunitària.
-
Taller «Fils de vida» de plàstica i memòria històrica
A partir d’objectes significatius per a la història personal o familiar de les persones participants, compartirem records, particulars i col·lectius, que teixeixen la història col·lectiva, i crearem una instal·lació efímera que formarà part de l'exposició «5 anys de XIC. Arts escèniques per a la convivència al Poble Sec».
- Organitzat per: Art&Coop Produccions i processos comunitaris SCCL, com a impulsores del projecte Creació XIC
- Data i hora: 10/11/2016 - 06:00 a 07:30
- Durada: 1.5 h
- Adreçat a: Persones, entitats, col·lectius, professionals que fan intervenció comunitària.
-
Com assegurem que la participació institucional sigui transformadora?
En un moment d'auge de la participació ciutadana promoguda des de les institucions sorgeix la necessitat de marcar uns mínims entre les empreses del sector que compartim una visió comuna. Aquestes pautes haurien d'assegurar que els processos siguin realment transformadors. Proposem centrar aquesta jornada en treballar el potencial transformador de la participació institucional.
Ho farem en una jornada de treball col·lectiu en dues fases. En un primer moment treballarem els diferents temes a incloure en el document. Un cop consensuats, treballarem en grups el redactat dels diferents punts. Finalment posarem en comú i consensuarem els diferents punts. El document final serà compartit per totes les entitats i persones que el subscriguin i s'obrirà a tots aquells que en comparteixin el contingut.
- Organitzat per: LaCol SCCL
- Data i hora: 10/11/2016 - 10:00 a 14:00
- Durada: 4h
- Adreçat a: Professionals i experts independents, o d'empreses i cooperatives, de l'àmbit de la participació.
- Relatoria
-
Educació en comunitat
Cada vegada més centres educatius públics (infantil, primària i secundària) de Barcelona activen projectes de caire comunitari. En aquest espai volem donar-los visibilitat i també afavorir la trobada i coneixement mutu. Comptarem amb 6 experiències rellevants que ens presentaran el seu projecte i obrirem un diàleg per promoure l’aprenentatge col·lectiu.
- Organitzat per: Teleduca. Educació i Comunicació SCP
- Data i hora: 10/11/2016 - 11:00 a 13:30
- Durada: 2.5 h
- Adreçat a: Professionals i famílies implicades en projectes comunitaris en les escoles o que vulguin desenvolupar-los.
-
Cafè-tertúlia sobre experiències d’organització professional en el treball comunitari. Quebec i Catalunya
Els Cafè-tertúlia són espais oberts i horitzontals, que s'organitzen des del Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari, pensats per afavorir el diàleg entre els seus participants i compartir coneixement al voltant d’un tema d’interès relacionat amb la pràctica del treball comunitari.
En aquesta ocasió, compartirem l’experiència del treball comunitari i el rol dels organitzadors en el marc dels CSSS (Centre de Salut i Serveis Socials) a Montreal i l’experiència del RQUIAC (Reagroupement Quebecóis d’intervenants et intervenantes d’organisation communautaires dans le reaseaux de santé et services sociaux).
A continuació compartirem l’experiència del Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari de Catalunya i obrirem el diàleg a les participants per compartir reflexions sobre què ens aporta organitzar-nos com a professionals, què aportem com a col·lectiu de professionals organitzats, (a la comunitat, a les disciplines, a la incidència política...) i les dificultats i reptes en el procés d’organització professional.
- Organitzat per: Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari de Catalunya amb la participació de professionals del RQIAC - Reagroupement Quebecóis d’intervenants et intervenantes d’organisation communautaires dans le reaseaux de santé et services sociaux
- Data i hora: 10/11/2016 - 12:00 a 14:30
- Durada: 2.5 h
- Adreçat a: Professionals del treball comunitari.
- Relatoria
-
Trobada amb el barri de Navas: Exposició Diversitats i Vídeo Reportatge Veïns i Veïnes del barri de Navas
Com a barri acollidor les entitats promotores del Pla comunitari de Navas donarem la benvinguda i farem una breu presentació del barri. Es presentarà la Expo Diversitats i el procés que ha generat fins transformar-se en un projecte assumit per les entitats del barri, fent que sigui una exposició itinerant, acompanyada d’uns materials pedagògics per generar diàleg al voltant de la riquesa de la diversitat. Comptarem amb la participació d’alguns testimonis de veïns i veïnes protagonistes que surten a la exposició i del propi autor de l’exposició.
Presentació del vídeo reportatge amb 15 veïns i veïnes de 10 a 80 anys del barri de Navas de Barcelona que té com a objectiu conèixer el barri i els veïns i veïnes mitjançant les seves vivències i experiències, aquest vídeo ha estat realitzat pel projecte audiovisual de l'Espai Jove Garcilaso.
Després de la projecció podrem conversar amb els veïns i veïnes que han participat a l’exposició i el vídeo reportatge amb l’objectiu de donar a conèixer les inquietuds dels protagonistes i crear reflexió entorn de l’ús del espai urbà i també les possibilitats que ofereix el barri de Navas.
- Organitzat per: Pla Comunitari Navas (Grup d’Entitats promotores: AVV. Navas, Casal de gent gran de Navas, Centre Cívic Navas, Ong Amizade, Plataforma Social Salesians Sant Jordi) i Espai Jove Garcilaso
- Data i hora: 10/11/2016 - 13:00 a 15:00
- Durada: 2 h
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
- Vídeo
- Relatoria
-
Mural Comunitari
Aquesta activitat artística a través de les tècniques de l’Street Art pretén que tots els assistents a l’esdeveniment d’Energies Comunitàries tinguin l’oportunitat de formar part tant en el procés creatiu com l’execució artística d’un espai habilitat comú per a generar un mural participatiu. Primerament, es convidarà als assistents a escriure i proposar valors que emanen de les activitats relacionades amb les accions comunitàries. Seguidament, els equips de Kreart i ARTistLOVE faran un disseny amb totes aquestes propostes que es realitzarà amb l’ajuda de tots els assistents mitjançant tècniques i estils de l’Street Art.
- Organitzat per: Kreart y ARTistLOVE Association
- Data i hora: 11/11/2016 - 03:00 a 14:00
- Durada: Tot el dia del divendres
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
-
L’acció comunitària amb les persones grans
Intercanvi d’experiències, explicades en primera persona i debat sobre el impacte en el barri que tenen projectes comunitaris que impliquen a la gent gran i els canvis que provoca en els seus participants, els beneficis i les seves vivències. Participen: Radars Guinardó- Baix Guinardó, Associació de veïns de Joan Maragall i Bac Cuinetes al barri de Navas (Barcelona Actua).
- Organitzat per: Radars Guinardó- Baix Guinardó, Associació de veïns de Joan Maragall i Bac Cuinetes al barri de Navas (Barcelona Actua).
- Data i hora: 11/11/2016 - 03:30 a 05:00
- Durada: 1.5 h
- Adreçat a: Gent gran, persones, professionals i entitats que treballen amb gent gran.
-
Polítiques de transformació de barris: models alternatius i teories del canvi
Sota el paraigües de les polítiques de transformació de barris, s'hi amaguen models i experiències molt diverses. Per definició, aquest tipus de polítiques persegueixen la transformació de barris on es concentren dèficits socials i urbanístics intensos. Més enllà d'aquest objectiu general, però, aquest tipus de polítiques poden divergir significativament en els seus objectius concrets, les seves prioritats, el tipus d'actuacions, les formes d'intervenció, etc. Aquesta conferència identificarà diferents models alternatius per a les polítiques de transformació de barris, tot posant l'accent en la importància de les anomenades "teories del canvi".
- Organitzat per: Conferència Ismael Blanco. Universitat Autonoma de Barcelona
- Data i hora: 11/11/2016 - 03:30 a 05:00
- Durada: 1.5 h
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
-
Conversa oberta amb les energies comunitàries que mouen la ciutat
Conversem sobre els processos i les polítiques de transformació als barris, com contribueix l'acció comunitària a aquesta transformació, quins límits ens trobem, quins són els actors i rols presents en els territoris i com encaixen les diferents dinàmiques i ritmes, quins són els sabers, les relacions, i tot allò que sorgeix quan connectem les energies comunitàries i activem a la comunitat.
- Organitzat per: Energies Comunitàries
- Data i hora: 11/11/2016 - 04:30 a 06:00
- Durada: 1.5 h
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
- Relatoria
-
Pràctiques artístiques i cultura de base per l’empoderament de persones i col·lectius
Un taller on integrants de la xarxa Artibarri però també altres agents de la ciutat (espais juvenils, lleure infantil, centres educatius, associacions i xarxes, moviments socials) intercanviem experiències sobre projectes i accions que posen l'accent en el desplegament als barris de BCN de pràctiques artístiques i expressions de la cultura sorgida des de la base i com han contribuït a empoderar les persones vinculades (entitats, persones, tradicions de la cultura popular). Hi haurà un ampli espai per a debatre i treure conclusions.
- Organitzat per: Xarxa Artibarri
- Data i hora: 11/11/2016 - 03:30 a 06:00
- Durada: 3h
- Adreçat a: Diversitat d’agents de la ciutat interessats i implicats en l’art i la cultura per la transformació.
- Relatoria
-
Masterclass Creació XIC. Els equilibris de l'art comunitari
Partint de la trajectòria del projecte Creació XIC, reflexionarem col·lectivament sobre l'art comunitari, a través del diàleg i de jocs teatrals i teatre imatge. Comptarem amb l'acompanyament de persones participants i organitzadores del projecte, que compartiran experiències i reflexions en primera persona.
- Organitzat per: Art&Coop Produccions i processos comunitaris SCCL, com a impulsores del projecte Creació XIC.
- Data i hora: 11/11/2016 - 06:00 a 08:30
- Durada: 2.5 h
- Adreçat a: Persones, entitats, col·lectius, professionals que fan intervenció comunitària.
-
Espai d’intercanvi d’experiències de treball comunitari als serveis socials. Barcelona i Montreal.
L’activitat començarà amb un moment per compartir el marc general del Treball Comunitari als serveis socials a Quebec i a Barcelona, dinamitzat per les professionals del Centre de Serveis Socials del Poble-sec i del Centre intégré universitaire de santé et de services sociaux du Centre-Sud-de-l'Île- de-Montréal.
A continuació, convidarem a 4 o 5 Centres de Serveis Socials de la ciutat de Barcelona a compartir com fan treball comunitari en els seus centres, o quin paradigma o reflexió volen compartir. Entre elles comptarem amb: Raval Sud i Casc Antic. Seguidament ens dividirem en grups de treball per reflexionar sobre els avantatges i inconvenients de fer treball comunitari als serveis socials, i quines propostes, idees, estratègies creiem que podrien servir per fer més i millor treball a Serveis Socials.
Tornant al format plenari, compartirem en plenari les reflexions dels grups de treball, obrirem un torn de paraules i reflexions, i per finalitzar compartirem unes conclusions de la sessió amb la col·laboració de la Marta Llobet Estany, doctora en Sociologia i diplomada en Treball Social per la UB. Professora al departament de Treball Social i Serveis Socials de la UB.
La iniciativa sorgeix arrel del treball de recerca “Intervenció comunitària i rol dels Professionals als serveis socials a Barcelona (Catalunya) i Mont-Real (Quebec): una anàlisi comparada” realitzat per la Marta Ballester, premiada pel millor Treball de Recerca Finalitzat del VIII Premi de Recerca de Treball Social Dolors Arteman, que ens serveix com a espurna per començar a parlar sobre quins models faciliten i com, el treball comunitari en els serveis socials.
Arrel també de converses amb diferents Centres de Serveis Socials, que es plantegen el treball comunitari com una metodologia a desenvolupar, i que ha de tenir més presència en l’estructuració dels equips i en el treball amb la població, es va teixint la idea de poder compartir aquests paradigmes i propostes, per compartir, aprendre i potser, donar forma a noves possibilitats i experiències.
- Organitzat per: Centre de Serveis Socials del Poble-sec, amb el suport del Centre de Serveis Socials de Casc Antic i del Centre de Serveis Socials de Raval Sud amb la participació de Centre intégré universitaire de santé et de services sociaux du Centre-Sud-de-l'Île-de-M
- Data i hora: 11/11/2016 - 06:00 a 08:30
- Durada: 2.5 h
- Adreçat a: Professionals dels Centres de Serveis Socials, professionals de Plans Comunitaris i Tècnics/es de barri.
-
Com fer desenvolupament local des del treball comunitari
L’espai neix a petició d'algunes persones i iniciatives, sobretot d’alguns plans comunitaris, que volen començar a promoure el desenvolupament local des d’espais comunitaris. El contingut s’està construïnt a partir d'algunes de les seves necessitats i/o demandes.
Serà un espai de reflexió i construcció col·lectiva sobre com fer desenvolupament local des del treball comunitari.
Constarà de dos blocs:
- (15:00 - 17:00) Taller: Identifiquem les accions, necessitats i reptes al voltant del desenvolupament local i comunitari
- (17:30 - 20:30) Com fer-ho? Coneguem experiències que ens puguin inspirar!
- Com articular un territori socialment responsable? L'experiència de Raval Territori Socialment Responsable (Fina Garcia, Fundació Tot Raval)
- Barceloneta Proa a la Mar, una iniciativa de desenvolupament local i comunitari (Esther Zamora, Pla Comunitari de la Barceloneta)
- El paper dels espais comunitaris en el desenvolupament socioeconòmic dels barris (Albert Rojas, Ateneu La Bòbila)
- Per què el desenvolupament local ha de passar per l'economia social i solidària (Josep Maria Navarro, La Fàbric@)
- Organitzat per: Col·laboratiu
- Data i hora: 11/11/2016 - 09:00 a 14:30
- Durada: 5.5 h
- Adreçat a: Persones que participen en Plans Comunitaris i altres iniciatives comunitàries de la ciutat, xarxes i/o espais sociolaborals, iniciatives d'economia social i solidària promogudes des dels barris, tècnics de barri i Xarxa d'Espais Comunitaris
- Relatoria
-
Espais oberts i gestió. Passat present i futur dels Pla Buits, horts urbans i d’altres projectes implantats en espais oberts
Actualment ens trobem amb diversos escenaris dins de la gestió d’espais oberts. Aquesta activitat vol ser un punt de trobada per exposar i treballar conjuntament els diferents passats, presents i futurs d’aquests projectes que conviuen amb aquestes realitats. Pla Buits, horts urbans, entitats autogestionades i també amb la participació de la Gerència d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona. Una posada en comú per descriure possibles línies de treball futures. Veure quines són aquelles amenaces i debilitats, així com les oportunitats i fortaleses de, les que ben segur, podrem exprimir!
Participen:
- Espai Germanetes
- Biobuilt-Espai Txema
- Aplec d’agricultura urbana
- Campo de la Cebada (Madrid)
- Esto es una plaza (Madrid)
- Miquel Reñé – comunicació i participació, Gerència d’Ecologia Urbana.
- Ajuntament de Barcelona
- Organitzat per: Pla Buit: Espais germanetes (Esquerra de l’Eixample)
- Data i hora: 11/11/2016 - 10:00 a 14:00
- Durada: 4h
- Adreçat a: Pla Buits, horts urbans i entitats autogestionades.
- Relatoria
-
Art i acció social amb Bàsket Beat
Aprendrem en primera persona els fonaments de la metodologia Basket Beat essent-ne objecte i subjecte dels seus tallers: una activitat corporal, divertida, artística i accessible que genera canvis als grups i als seus membres (especialment s’entrenen les habilitats que fan referència a aprendre a aprendre i aprendre a conviure) mitjançant la creació musical amb pilotes de bàsquet.
- Organitzat per: Associació Basket Beat
- Data i hora: 11/11/2016 - 10:00 a 12:30
- Durada: 2.30 h.
- Adreçat a: Educadors/es, psicòlegs, artistes i a tots/es aquells/es professionals que estiguin interessats/des en la suma d’art i acció social.
-
Joves i espais urbans, movent energies
La pell de la ciutat proposa tenir una experiència diferent a l’espai públic, fent aflorar i respectant les necessitats dels i les joves que l’usen. Per fer-ho, organitzem una trobada on diferents col·lectius, entitats, associacions i/o grups de joves presentaran el seu projecte col·lectiu, compartiran experiències i coneixements i plantejaran les seves necessitats.
Plantegem un espai de trobada on es potenciï l’intercanvi d’accions comunitàries promogudes pels joves de diferents barris amb l’objectiu de teixir xarxes entre tots els col·lectius participants i que ens permetin reflexionar i reinterpretar el seu paper actiu en els diferents espais de la ciutat.
- Organitzat per: La pell de la ciutat, SCCL
- Data i hora: 11/11/2016 - 11:00 a 14:00
- Durada: 3h
- Adreçat a: Joves (entre 12 i 30 anys) que formin part o no de col·lectius, entitats, associacions i/o grups.
- Relatoria
-
Desbordaments de la cultura- cooperativisme, comunitat i model de ciutat
Taller per posar en comú altres histories sobre la cultura de base, les arts comunitàries i el cooperativisme. Es treballarà a partir de 6 eixos ja desenvolupats per el grup de Desbordes de la Cultura: barris cooperativistes, model de ciutat i de cultura, polítiques culturals i de barris, art / mediació i educació popular, entre altres. El taller convida a debatre i participar i activament recuperar histories, fites, iniciatives i passar-les en comú entre totes.
- Organitzat per: Equip Cohabitar-entre, Transductores, Idensitat, La Fundició
- Data i hora: 11/11/2016 - 11:30 a 14:00
- Durada: 2.5h
- Adreçat a: Grups, entitats, persones i iniciatives, que han teixit i construït una altra Barcelona des de pràctiques culturals alternatives i persones interessades en aquestes narratives.
-
La mediació per moure l’energia de la ciutat
Intercanvi d’experiències i debat, per impulsar el debat comptarem amb les aportacions de mediadors amb llarga experiència, Arona Cissé, Optima médiations a França i Genisa Prats, Fundació desenvolupament comunitari.
- Organitzat per: Associació Media Africa
- Data i hora: 11/11/2016 - 11:30 a 14:00
- Durada: 2.5 h
- Adreçat a: Mediadors/es, educadors/es, treballadors/es socials i altres persones que treballen o els interessa la mediació.
-
La comunicació dels projectes d’art social: apoderament, eines, protagonistes i abast
La iniciativa surt de Art Social i es planteja com una reflexió al voltant de la comunicació dins l’àmbit de l’art social. Després d’un temps d’experiència, hem observat que ens comuniquem en un espai acotat, una “bombolla” de la qual en formem part, però més enllà d’aquests límits, no és general reconèixer les eines artístiques com espai de comunicació, ni tampoc la comunicació de les accions on l’art és l’eina d’apoderament i transformació. Tot i que cada vegada hi ha més consciència i reconeixement d’aquestes accions socials a través de l’art, sovint no va més enllà de l’anecdòtic.
L’activitat, per tant, es vol centrar en reflexionar sobre la comunicació en aquest doble camí: l’art com a eina de comunicació i la comunicació de l’art social. Volem parlar sobre els protagonistes, els llenguatges, la demanda de immediatesa comunicativa, els límits, etc.; en definitiva, com comuniquem en fora, qui comunica, amb quins llenguatges, com es reconeixen aquests llenguatges, com fem difusió, qui la fa, com arriba i a qui, quin és l’abast del que comuniquem, com podem arribar a més...
Ho volem fer aportant les nostres experiències i plantejant preguntes que obrin un espai de debat i reflexió conjunta. Per portar endavant l’activitat volem mostrar exemples de la nostra feina comunicativa: vídeos, textos, utilització de l’espai radiofònic. Es tracta d’explicar-nos i mostrar-nos també amb exemples concrets del que fem i com ho fem, perquè la reflexió pugui girar al voltant de la realitat en la que ens movem, i no només la teoria. Ens agradaria trobar idees, propostes, etc., per poder ampliar l’angle de la nostra mirada i accedir a espais més amplis i diversos.
Descripció:
Des de la consciència que la comunicació és una eina valuosa per l’apoderament, volem reflexionar sobre el doble camí de l’art com a eina de comunicació i la comunicació de l’art social. Per tal d’obrir i ampliar l’espai de comunicació, volem reflexionar conjuntament sobre les eines comunicatives, els protagonistes, el públic, la demanda de immediatesa, els continguts, els límits, etc.; en definitiva, com comuniquem en fora, qui comunica, amb quins llenguatges, com es reconeixen aquests llenguatges, com i on fem difusió, qui la fa, com arriba i a qui, quin és l’abast del que comuniquem, com podem arribar a més...
- Organitzat per: l’Associació Neret Social (Art Social) amb la participació de David Fernández i Silvia Cepera L’associació Càmeres i Acció, Alba Irigoyen de Boca Ràdio i Lola Renau d’Art Social
- Data i hora: 11/11/2016 - 12:00 a 13:30
- Durada: 1.5 h
- Adreçat a: Persones, entitats, col·lectius del món de l’art i de la comunicació.
- Relatoria
-
Activem la comunicació comunitària
La iniciativa surt d’haver compartit, des de fa un parell d’anys entre les dues entitats coproductores, la necessitat de donar a conèixer i aprofundir en tota la tasca que es pot realitzar als barris de la ciutat estructurant micropolítiques de comunicació comunitària articulades des de la base. Comptarem amb experiències internacionals que ens serveixin de revulsiu per prendre consciència de tot el que ja es fa o s’ha fet a la ciutat de Barcelona (fins i tot des dels anys 70 i 80) i de tot el que podem fer si establim unes bones tàctiques i estratègies des de l’acció i l’experiència compartida. Es tracta de endinsar-nos a dos o tres recorreguts interessants per reconèixer el nostre, el de la ciutat de Barcelona. El sentit d'organitzar-ho conjuntament és sobretot que el taller serveixi per fer circular discursos i metodologies entre la gent que ens dediquem a practicar la comunicació comunitària com a línia d'especialització i aquella que hi recorrem des del nostre àmbit d'intervenció pròpiament comunitari.
- Organitzat per: Col·lectiu de Professionals del Treball Comunitari de Catalunya i Teleduca
- Data i hora: 12/11/2016 - 04:00 a 07:00
- Durada: 3h
- Adreçat a: Persones implicades en projectes i mitjans de comunicació comunitària (ràdios, premsa, web, televisions, o altres) i persones interessades en adquirir eines i xarxa per desenvolupar-los.
- Vídeo
-
Quins són els vincles entre les pràctiques comunitàries i la construcció de la ciutat? Aprenent des de nosaltres mateixos
La iniciativa surt de la necessitat per comprendre la relació entre l'acció comunitària i els processos de transformació urbana. Els processos participatius en l'urbanisme depenen molt del nivell de cohesió i acció de la seva comunitat, per això cal resoldre en l'àmbit conceptual i metodològic els seus vincles. Aquesta idea representa uns dels límits de la participació, és per això que creiem que algunes pistes poden sorgir des de les mateixes experiències implementades en el territori. Amb aquest taller esperem que els participants i nosaltres mateixos ens interpel·lem amb les nostres pròpies experiències i projectes, i des d'aquest lloc compartir aprenentatges.
A tota la gent que treballa àrduament des dels barris per crear, promoure o implementar accions col·lectives per la millora del seu entorn; us proposem donar una petita pausa en la seva activitat, ja sigui des de l'activisme, voluntariat, treball tècnic o institucional, i aprofitar de nosaltres mateixos, per reflexionar col·lectivament des de les nostres experiències. Mitjançant un format taller, intentarem acompanyar un viatge des de les nostres pràctiques cap a problemàtiques, llenguatges i conceptes que puguin sorgir d'elles. Els resultats d'aquest treball, es donarà a tots/es els /les participants, com una sistematització de la seva experiència individual enriquida amb l'experiència col·lectiva del taller.
Ho farem en tres parts, en la primera cada participant sistematitzarà una experiència que consideri rellevant a compartir, per això es donarà ús d'un marc d'anàlisis proposat per la facilitació. En la segona part, es compartirà amb la resta de participants i amb el suport d'alguns conceptes, es desenvoluparan amb els següents eixos: el subjecte (Qui) els processos (Com) i la finalitat (para què) de les nostres experiències comunitàries. En la tercera part intentarem debatre el com aquestes experiències es relacionen amb els processos de construcció de la ciutat.
- Organitzat per: Raons Públiques
- Data i hora: 12/11/2016 - 04:00 a 07:30
- Durada: 3 h amb pausa
- Adreçat a: Persones, col·lectius, associacions, tècnics/es, que hagin implementat alguna experiència o accions col·lectives a escala de barri, a la Ciutat de Barcelona.
- Relatoria
-
Educació Biocèntrica i Biodansa en la construcció d'accions i processos comunitaris
En el nord de Brasil s'utilitza la Educació Biocéntrica i la Biodansa per a afavorir la participació social i enfortir els procesos comunitaris. L'activitat proposada pretén presentar aquestes dues propostes en un taller reflexiu i vivencial.
A partir del tema generador "Valors i accions que promouren la igualtat i la justicia social", establirem un diàleg reflexiu en la primera part de la sessió (utilitzant diferents jocs i dinàmiques biocèntriques) i realitzarem una sessió de Biodansa en la segona part.
Volem construir conjuntament amb els particiants un espai participatiu, reflexiu, expressiu i d'aprenentatge.
- Organitzat per: Eveline Chagas Lemos. ITER-BSO. Treballadora social i psicóloga. Doctora per la Universitat de Barcelona
- Data i hora: 12/11/2016 - 04:00 a 07:30
- Durada: 3 h
- Adreçat a: Persones, entitats, col·lectius, estudiants, i professionals que fan intervenció comunitaria.
- Relatoria
-
Atreveix-te! com incorporar la diversitat en els processos de participació i acció comunitària
Atreveix-te a experimentar diferents maneres de comunicació i de participació i després explica’ns, en el debat, com podem millorar la participació i la inclusió de les persones amb diversitats funcionals.
ACTIVITATS
- (10,30h-12,30h) Espai obert pel centre cívic
Circuit accessible. Itinerari on els participants experimenten diferents maneres de moure’s i avançar, superant obstacles en situacions de diversitat funcional.
La frase amagada. Construcció de discurs des de llenguatges alternatius: Pictogrames, llengua de signes, llenguatge labial.
Audiodescripció. La tramesa de les imatges en paraules, destriant allò essencial per a la comprensió de situacions de les coses supèrflues o circumstancials.
- (12,45h-13,45h) Aula per fer un espai de reflexió i propostes.
Taula de Debat. Què cal i podem fer per a construir la Comunitat Inclusiva amb la participació, de persones i/o d’entitats de persones amb diversitat funcional?
- Organitzat per: Fundació Desenvolupament Comunitari amb la participació Federació ECOM i C.O. SINIA
- Data i hora: 12/11/2016 - 04:30 a 07:45
- Durada: 3,15h
- Adreçat a: Tothom que participi en les Energies Comunitàries
- (10,30h-12,30h) Espai obert pel centre cívic
-
Les dones fan comunitat
Coneixerem les experiències de diferents grups de dones: les dones sàvies de Sant Cosme, Grup de dones del pla comuniàri de la Marina, associació de dones nigerianes de Catalunya, representatants de la comissió de dona de l’associació catalana de residents senegalesos de Barcelona i també comptarem amb Sira Kandé Diamanka de la comissió de dones de la coordinadora de senegalesos de Girona, elles ens parlaran de que fan en el seu entorn proper, quines són la seves aportacions al seu barri i la seva comunitat, quina és la seva vivència pel fet de pertanyer al grup i quins reptes es plantegen, per després obrir un debat amb les persones assistents.
- Organitzat per: Associació Media Africa
- Data i hora: 12/11/2016 - 05:00 a 07:00
- Durada: 2 h
- Adreçat a: Dones que participen en entitats, col·lectius, estudiants, i també professionals que fan intervenció comunitaria.
- Relatoria
-
Intervencions educomunicatives d'acció comunitària
La iniciativa surt de la voluntat de conèixer-nos millor i veure les possibilitats de col·laboració entre les entitats i col·lectius de l’àmbit de l’educomunicació amb perspectiva comunitària. Volem donar a conèixer la nostra tasca però també explorar les sinergies de treball en comú a la ciutat. D’aquest espai volem que pugui resultar un vídeo manifest coproduït entre totes que ens serveixi donar visibilitat a la feina que fem totes plegades. Hi haurà una fila zero per altres grups/entitats que també treballeu en l’àmbit de l’educomunicació.
- Organitzat per: Teleduca. Educació i Comunicació conjuntament amb Càmeres i Acció, ComSoc (Comunicació Social), elParlante i El TEB
- Data i hora: 12/11/2016 - 07:00 a 09:00
- Durada: 2 h
- Adreçat a: Persones, grups, col·lectius de l’àmbit de l’educomunicació.