Les dones, les protagonistes

09/03/2022 - 08:54

Dones i pluralisme religiós. Recull de recursos de l’OAR en què les dones són les protagonistes

En el marc del 8M, Dia Internacional de les Dones, l’OAR recupera diferents recursos en què les dones han estat les protagonistes. Els darrers anys, dones de diferents confessions i conviccions religioses i espirituals han tingut el paper principal en activitats, vídeos o entrevistes, amb l’objectiu de fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina i visibilitzar-ne les reivindicacions.

Són moltes les activitats, entrevistes, articles, col·laboracions, etc. organitzades des de l’OAR on les dones han estat i són les protagonistes. Des de l’OAR els darrers anys s’ha fomentat la visiblització de les dones, que han esdevingut la veu, la mirada i l’opinió de diferents temàtiques vinculades al pluralisme religiós i espiritual amb la voluntat de ser altaveu i mostrar la perspectiva femenina. Algunes de les activitats són les següents:

El monogràfic temàtic “Figures femenines de les tradicions religioses”, en les seves dues edicions, sorgeix de la reivindicació constant de la importància de la figura femenina i la gran aportació de les dones en totes les tradicions religioses i espirituals, que moltes vegades l’imaginari social ha invisibilitzat o silenciat. La voluntat del cicle és donar a aquesta gran font de saviesa femenina el valor que es mereix. En la primera edició, el 2020, es van tractar les figures femenines de l’hinduisme, a càrrec de Chinmay Ma, l’islam, a càrrec de Wafae Moussaui, i el budisme, a càrrec de Montse Castellà. En la segona edició, el 2021, s’han tractat figures femenines del cristianisme catòlic, amb Neus Forcano, del judaisme, amb Débora Malamud, i del cristianisme evangèlic, amb Betsky Bankole.

La primera edició de les jornades “Fe(r) i dones”, el 2021,  organitzades per l’OAR i el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes neix per visibilitzar i valorar el paper de les dones a les diferents conviccions i creences. La col·laboració de les dues entitats al voltant de la dona i l’espiritualitat  va iniciar-se l’any 2019 amb l’activitat “Dones i religions: l’espiritualitat com a punt de trobada”, que va consistir en quatre trobades a porta tancada entre 25 dones barcelonines fidels de diferents tradicions religioses de la ciutat, que han permès l’intercanvi d’experiències, necessitats, expectatives i interessos actuals, de dones de diferents conviccions i espiritualitats. Aquest projecte culminà amb un acte de cloenda al novembre del mateix any.  Es preveu que les jornades “Fe(r) i dones” puguin repetir-se cada any al voltant dels eixos de dones i religió/espiritualitat, però cada any l’edició estarà centrada en una temàtica concreta. Per a aquesta primera edició, les jornades han portat per subtítol “Textos/Rituals/Transmissió” i s’han centrat en com els textos, els rituals i la transmissió religiosa en diverses tradicions són enteses i viscudes des de les perspectives de les dones. En l’edició del 2021 hi han participat pensadores reconegudes, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones. Es comptà amb figures destacades d’àmbit internacional com Lama Guelongma Tsondru, Teresa Forcades i Asma Lamrabet, entre d’altres.

“L’Hora Violeta: espai de trobada feminista”, de la Biblioteca Francesca Bonnemaison, és un cicle que vol construir un espai per xerrar, compartir, aprendre, qüestionar i qüestionar-se, i per guanyar noves perspectives que ajudin a lluitar contra la societat heteropatriarcal en què vivim; un espai per desaprendre el que s’ha volgut ensenyar de ben petites i aprendre allò que s’ha volgut amagar; un espai per fer xarxa i per acceptar la diversitat. Concretament, la sessió “Feminisme i religió: dues realitats incompatibles?”, organitzada amb la col·laboració de l’OAR, va posar sobre la taula l’experiència, el testimoniatge i el debat de dues dones que van exposar el seu punt de vista com a creients i feministes. Van permetre al públic assistent apropar-se a la manera com, des de diferents tradicions religioses, s’elaboren propostes feministes i es desconstrueixen imatges estereotipades de la dona, feminista i religiosa. Débora Malamud i Wafae Moussaoui en van ser les protagonistes.

Són moltes altres les activitats on les dones també són, en part, protagonistes, com els monogràfics “OAR #desdecasa (2020), el cicle “Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses” (en les edicions del 2021, 2020 i 2019), el cicle “El virus del sentit. Joves i recerca vital” (2021, amb Biblioteques de Barcelona) o el “Ramadà, el novè mes de l’any” (2020, amb Espai Avinyó – Llengua i Cultura), entre d’altres.

Des de l’OAR s’han plasmat aquestes mirades en diferents recursos, com ara articles, vídeos, entrevistes, etc., que han permès recollir aquesta veu femenina. Podeu consultar-ne alguns a continuació:

També cal destacar que l’OAR ha organitzat diferents formacions sobre “Perspectiva de gènere i mesures d’igualtat per a entitats”, amb el Departament de Polítiques de Gènere i Gestió del Temps de l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de donar a conèixer els conceptes bàsics en matèria d’igualtat de gènere, facilitar eines i estratègies per incorporar la igualtat de gènere a les entitats i les comunitats religioses i fomentar l’intercanvi de bones pràctiques entre les entitats assistents.

Consulteu tota la informació al voltant del 8M organitzada per l’Ajuntament AQUÍ.