Humanising tech for Barcelona
Punt de partida
L‘apoderament de la ciutadania i l'anàlisi de les dades generades són determinants, ja que revelen nous reptes, en milloren la diagnosi i permeten copsar i mesurar l’impacte de les polítiques públiques. L’ús responsable i ètic d’aquestes és un element essencial, i a través de l’Oficina Municipal de Dades s’impulsa i es gestiona la gestió eficient dins l’Ajuntament.
Barcelona, en l’SCEWC del 2019 ha manifestat el compromís amb els objectius definits a l’Agenda 2030, per fer front als grans reptes actuals, com ara la lluita per la igualtat i la preservació del medi ambient a través dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Arquitectura TIC Ajuntament
Les tecnologíes i la informació de les comunicacions de l’Ajuntament estan dissenyades i construïdes seguint un model de capes transversals que tenen funcions específiques i permeten desacoblar les solucions de les tecnologies emprades. Per sobre hi ha els sistemes d’informació municipals (SI) i els serveis a la ciutadania.
Les dades municipals s’estructuren seguint el model d’informació de base (MIB), que unifica transversalment tots els SI i garanteix la unicitat de les dades. El MIB inclou les entitats persona i territori, i les relacions administratives que mantenen amb l’ajuntament.
El desacoblament dels SI respecte als recursos, tecnològics o funcionals, s’aconsegueix mitjançant plataformes tecnològiques transversals, que ofereixen i gestionen serveis mitjançant polítiques funcionals unificades, i facilita, també, la cooperació entre SI com CityOS i Sentilo.
Àmbits
Barcelona té un model de com aplicar la tecnologia a la ciutat. De com la tecnologia es posa al servei de les persones per preservar els drets socials fonamentals i donar resposta als principals reptes que té avui en dia la ciutat al mateix temps que segueix impulsant l’economia digital i contribueix a fer de la nostra ciutat un lloc estimulant, dinàmic i exigent per a la nova economia, mentre es posiciona com a referent internacional en l’impuls i la promoció de l’humanisme tecnològic. Expliquem aquest model a través de tres grans eixos: la participació, que engloba la governança local i la participació ciutadana; la interacció, tant social com econòmica, i la planificació urbana de ciutat, que també inclou l’habitatge i la mobilitat de la ciutat.
En cada un d’aquest eixos hi ha diferents iniciatives i projectes:
- Participació
- Interacció
- Planificació Urbana
- 22@
- GrowSmarter
- APROP
- Challenge ATRI
- Can Fabra
- C-MobILE
- MUV
- SOUL
- Smou
- Superilles
- Zona de Baixes emissions
- Aplicació gestió d’espais verds
- FLAME
- 5GCity
- BitHabitat
- 5GBarcelona
A més a més, aquest any s’ha dedicat un espai a l’EIT Urban Mobility, on Barcelona ha liderat la posada en marxa d’aquesta iniciàtica i més endavant acollirà la seu d’EIT Urban Mobility.
EIT Urban Mobility és una iniciativa de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) que té com a objectiu accelerar el canvi positiu en la mobilitat per fer els espais urbans més habitables.