Estudiar a l’estranger

Gran part de l'èxit en un projecte de mobilitat, rau en preparar-se adequadament abans de marxar.

Primer, has de reflexionar sobre el projecte formatiu que vols dur a terme, el país o la zona geogràfica on vols estudiar, els idiomes que domines, el temps que vols o pots estudiar a l'estranger, el tipus d'ensenyament que vols cursar, el valor que aquest donarà al teu currículum formatiu...

L'opció més recomanable per estudiar una temporada a l'estranger és participar en un programa de Mobilitat internacional destinat a estudiants o a treballadors/es dins de l'àmbit de l'educació. Una altra via, és marxar per lliure.

En ambdós casos, t'has d'informar sobre la normativa per residir com a estudiant en el teu país de destí, les característiques del seu sistema educatiu, com obtenir certificats d'idioma... que trobaràs a l’apartat “Prepara't l’estada”.

També caldrà preveure si pots fer front a les despeses que tindràs (matrícula, manutenció, allotjament...) i hauràs de buscar beques i ajuts per a l'estudi, si és necessari.

  • Demana una cita amb el servei d'Assessorament de Mobilitat internacional i informa't sobre tot això i més: com trobar els estudis que t'interessen, els períodes de matriculacions, els tràmits que hauràs de fer segons el teu destí, els requisits d'accés, la convalidació del teu nivell acadèmic…
  • Compta també amb els consells de persones que ja han viscut aquesta experiència de mobilitat! Pots contactar amb elles a través de fòrums com Catalans al món o CEXT - Ciudadanía exterior.

A continuació trobaràs idees i recursos útils per fer realitat la teva estada acadèmica a l'estranger, segons el nivell d'estudis que cerques:

ESO i Batxillerat

Si ets menor d'edat i marxes sol/a a cursar un any acadèmic fora, necessitaràs una autorització de menors per viatjar a l'estranger i molta planificació.

Es recomana començar a informar-se sobre les possibilitats per fer ESO o Batxillerat a l'estranger el primer trimestre del curs anterior (és a dir, entre setembre i desembre de l'any anterior a la partida).

Són molt pocs els estudiants que realitzen tots aquests tràmits per lliure. La majoria marxen a través d'agències privades que gestionen cursos acadèmics a l'estranger.

Si tries aquesta opció, el millor és que contactis vàries agències per comparar programes, destinacions i preus. En trobaràs un llistat a l'AECAE (Agrupació Educativa de Cursos Acadèmics a l'Estranger).

Si vols cursar 4t d'ESO o Batxillerat a l'estranger, tingues en compte que a la tornada hauràs de convalidar aquests estudis a Espanya.

A Barcelona l'organisme encarregat de fer-ho és el Consorci d'Educació de Barcelona. Al web del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya trobaràs informació sobre els documents que hauràs de presentar en funció del país i el nivell d'estudis cursat a l'estranger.

Alternatives per cursar un any acadèmic a l'estranger

  • Batxillerat internacional (BI). Es pot cursar a través de Colegios del Mundo IB o de Colegios del Mundo Unido, que ofereixen beques per a realitzar un any a l’estranger.
  • Intercanvis amb el Rotary Club per a joves d'entre 15 i 18 anys. L'estudiant seguirà un curs escolar complet a l'estranger i la família espanyola rebrà un estudiant durant el mateix període.
  • AFS Intercultura. ASF és una organització de voluntariat internacional que promou programes d'intercanvi juvenil per estudiar en una escola pública, viure amb una família i participar en diverses activitats interculturals.
  • Beques per estudiar 1r de Batxillerat als Estats Units o al Canadà amb la Fundació Amancio Ortega. Solen oferir-se a l’octubre o novembre per a alumnat que està cursant 4rt d’ESO l’any en curs.

Formació professional

Trobar estudis de Formació professional a l'estranger resulta més difícil que cercar graus universitaris, ja que encara no s'ha realitzat cap procés per homogeneïtzar la formació professional entre països i, sovint, dins d'un mateix Estat cada regió té un sistema d'estudis que funciona de forma independent.

Graus universitaris

A través del programa Erasmus+

Si estàs estudiant a una universitat espanyola i vols marxar a realitzar fer un Erasmus d’un semestre o tot un curs acadèmic a l'estranger, adreça't al Departament de Relacions Internacionals de la teva universitat.

El seu equip t'explicarà les opcions que tens per marxar a través del programa Erasmus+ de la Unió Europea, o gràcies a convenis bilaterals del propi centre amb d'altres a l'estranger. Si tries anar-te'n "a través" de la teva universitat:

  • Tindràs més facilitats, i hi seguiràs matriculat/ada marxant en concepte d'intercanvi temporal i no hauràs de pagar les taxes de la universitat estrangera.
  • Rebràs ajuda per sufragar les despeses addicionals: manutenció, viatge, allotjament... Aquestes beques es tramiten a través dels Departament de Relacions Internacionals de les universitats.
  • Tingues en compte que quan beneficiari d’una beca Erasmus pots sol·licitar les Beques MOBINT de l'AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca): ajudes econòmiques complementàries destinades a estudiants que realitzen un intercanvi, a Europa o fora.

Per lliure

Si vols marxar per lliure, primer hauràs de pensar a on, pots fer una cerca genèrica al web bachelorportal.

A qualsevol país de la Unió Europea els preus dels estudis superiors són els mateixos per a ciutadans amb la nacionalitat d’un país membre. Hi ha països on estudiar és gratuït o molt econòmic, i d’altres que ofereixen ajudes o préstecs.

Si decideixes matricular-te per lliure a una universitat estrangera, pensa, primer, que has de començar a planificar l'estada ben bé un any abans de marxar, ja que, en alguns països, els períodes de prematriculació s'inicien al gener, i per a algunes carreres, a l’octubre.

A Europa, generalment, es demana la titulació de Batxillerat i les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per accedir a un grau universitari.

En funció del país de destí, podran demanar-te:

  • La traducció jurada i altres documents com l’expedient acadèmic i el pla d’estudis.
  • El teu títol legalitzat. És un tràmit que has de fer dins el territori espanyol abans de marxar (no és necessari en països que han firmat el conveni de l'Haia). El Ministeri d’Educació, Política Social i Esport ofereix tota la informació sobre el tràmit per a la legalització de títols espanyols universitaris o no universitaris. A Barcelona, hauràs de lliurar la documentació requerida a la Delegació del Ministeri (c. Bergara, 12. Tel. 935 209 603).
  • L'homologació del teu títol espanyol a la titulació equivalent del país de destí (que aquest tràmit sigui exigit, depèn totalment de la regulació del país de destí).

A l’Assessoria de Mobilitat internacional poden donar-te informació més concreta segons el país o països del teu interès.

Postgraus i màsters

Si vols estudiar un Màster, hi ha una àmplia oferta de programes en anglès. Pots començar la recerca a través del web Master portal.

  • Existeixen beques per realitzar màsters propis de les universitats o algunes Fundacions.
  • El programa Eramus Mundus Joint Master Degree, d’Erasmus+, ofereix beques que cobreixen la totalitat de la matrícula d’un màster interuniversitari d’un o dos anys, una quantia mensual i ajuda per realitzar els viatges.

Idiomes a l’estranger

Si vols aprendre o millorar el coneixement d'un idioma a l'estranger, practicant-lo diàriament en una comunitat que el té com a llengua materna, tens diferents opcions:

Cercar una escola pel teu compte al país de destí

Si aquesta és la teva opció, informa't a fons sobre els detalls i condicions dels seus cursos, comparant preus, serveis amb d'altres escoles…

Algunes pàgines web de referència en aquest àmbit són, per països:

Contractar una agència especialitzada

En acudir a una agència que gestioni cursos i estades a diferents països del món des de Barcelona, és important mirar bé tots els detalls i condicions abans de contractar el seu servei, assegurar-se de la seva solvència professional i de la seva situació legal, comparar els preus i serveis que ofereixen...

En aquest aspecte, es recomana contactar amb agències membres de l'Associació Espanyola de Promotors de Cursos a l'Estranger (ASEPROCE) o del llistat d'agències que gestionen cursos a l'estranger, ofert per la Generalitat de Catalunya.

En contractar una agència o un curs d'idiomes, pots considerar aquests aspectes:

  • On és l'agència: si és local et facilitarà la gestió.
  • Preu: molt variable en funció de què inclou (allotjament, curs, activitats, assegurança, bitllet d'avió...).
  • Curs de llengua: nombre d'hores lectives, nombre d'alumnes per classe, nacionalitat dels estudiants.
  • Programa d'activitats culturals: important per conèixer gent durant el temps lliure.
  • Allotjament: en residència, família o pis compartit.
  • Monitor/a: estaràs acompanyat/ada per un/a professional? (recomanat per a menors de 16 anys).
  • Assegurança: inclou assegurança mèdica, de pèrdua de maletes, robatori...
  • Destinació: triar una ciutat petita i/o estudiantil facilita el conèixer gent.
  • Durada: en general els cursos són d'entre 1 i 4 setmanes.