Turisme alternatiu

Cerques alternatives al turisme convencional?

Evita caure en tòpics i prova a fer turisme d'aventura en espais naturals, turisme cultural i responsable amb la població que visites i el seu medi natural, o, si no tens complexes (per què no?), turisme naturista.

A continuació trobaràs una sèrie de recursos per gaudir de les diferents modalitats de turisme alternatiu.

Turisme actiu

Bicicleta de muntanya, cicloturisme, senderisme, escalada, piragua, descens de barrancs, vol en parapent o en globus... són alguns dels atractius d'aquesta modalitat de turisme.

Existeixen agències especialitzades en viatges alternatius i d'aventura, així com associacions de guies o experts, que ofereixen destinacions a regions llunyanes com Àsia o Àfrica amb una àmplia oferta d'activitats no convencionals i amb un tipus d'allotjament que va des dels hotels fins a cabanes i modalitats de transport en 4X4 o canoes.

Se sol practicar en espais naturals, respectant escrupoloses normes de sostenibilitat mediambiental.

Turisme cultural

Es diu d'aquell tipus de turisme motivat per temes culturals, des de l'interès que pot tenir una ciutat o poble per la seva història, pels esdeveniments puntuals que s'hi realitzen (festivals, concerts...), així com, per exemple, el fet de voler conèixer un idioma o anar a l'estranger a realitzar un curs.

A continuació trobaràs enllaços d'interès per viatjar:

Turisme responsable i solidari

Quan viatges, contribueixes al benestar de les poblacions locals? Tens una actitud sostenible i justa de cara al país que visites? Respectes la seva integritat cultural, la seva fauna i flora, el seu comerç, les seves costums...?

El turisme responsable t'anima a convertir els teus viatges, no en un producte de consum, sinó en una pràctica d'apropament entre viatgers i comunitats que respecta el país d'acollida tant a nivell mediambiental, com cultural i social.

"Totes les destinacions tenen una història, una cultura i una valors naturals. El primer pas per gaudir-los i contribuir a la seva conservació és informar-se sobre les seves característiques de manera que la nostra conducta mai provoqui una degradació d'aquest patrimoni". Aquesta és la primera recomanació del decàleg del turista responsable. Fes-hi un cop d'ull!

Cal destacar entre les formes de viatjar responsablement el turisme solidari que consisteix en visitar països en vies de desenvolupament i compartir el dia a dia amb la població local.

D'aquesta manera permet conèixer i viure altres realitats diferents a la pròpia, i converteix l'estada en una enriquidora experiència sobre la qual reflexionar.

Hi ha diverses opcions per fer turisme solidari, com participar en voluntariats a l'estranger o adreçar-se a una agència que gestioni viatges d'aquest tipus, com per exemple:

Turisme naturista

Es basa principalment en el respecte a la natura, la convivència amb l'entorn i la promoció del naturisme (nudisme) com una filosofia de vida.

Aquest tipus de turisme està cada cop més reconegut i desenvolupat fins al punt que es poden trobar platges, càmpings, hotels, creuers, paratges i, fins i tot, un poble naturista: El Fonoll.