Compartir

Compartir pis és una de les opcions més econòmiques per viure a Barcelona. Consisteix en llogar una habitació (que serà el teu espai propi) i compartir amb companys/es de pis els espais comuns (cuina, bany, menjador...).

Aspectes a tenir en compte

A l'hora de compartir un pis amb altres persones, tingues en compte que:

  • Si la persona que et lloga l'habitació no n'és el propietari (és a dir, és la llogatera del pis, i vol sotsarrendar-te una habitació), ha de tenir el consentiment del propietari per escrit.
  • El preu a pagar per l'habitació no podrà ser mai superior al que li correspongui a l'arrendatari pel total de l'arrendament de l'habitatge llogat.
  • Tens dret a exigir que la formalització del contracte es faci per escrit, cosa que es recomanable en el cas de que us demanin fiança, per tal de que quedi constància.
  • Segons com ho pacteu prèviament, hauràs de compartir amb els teus companys/es de pis les despeses de llum, aigua, gas, telèfon...
  • Consulta la Llei d'arrendaments urbans per no trobar-te en situacions compromeses.

Tipus de contractes

Pots llogar una habitació mitjançant 4 tipus de contractes que contemplen la possibilitat de llogar habitacions en pisos compartits.

En cas de dubte, demana una còpia del contracte per poder-lo analitzar amb tranquil·litat abans de signar-lo i demaneu a algú expert que el revisi:

  • A les Oficines de l'Habitatge de Barcelona ofereixen aquest servei de manera gratuïta (amb cita prèvia).
  • El servei de l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves també dóna suport en la redacció i revisió de contractes de lloguer d’habitacions (amb cita prèvia, gratuïta, contactant amb qualsevol Punt Joves de Barcelona).

Contracte verbal

És molt freqüent que s'acordi el lloguer d'una habitació de forma verbal.

  • Tingues en compte que el fet de no disposar de cap document per escrit, dificulta en gran mesura la teva situació en cas de qualsevol problema que sorgeixi. Per això és recomanable que, com a mínim, exigeixis a l'arrendador/a que et faci un rebut que acrediti el pagament de la renda.

Contracte de lloguer parcial

Consisteix en llogar una habitació en un pis a la persona propietària i conviure-hi amb ell/a.

  • Pot haver-hi un o diversos contractes de lloguer parcial simultanis en un mateix habitatge. Lliurement, la persona propietària de l'habitatge pot fer lloguers parcials sempre que quedi clar quins són els espais propis i comuns de cadascun d'aquests contractes.
  • És molt recomanable establir amb la persona propietària, sempre per escrit, quines seran les condicions, els drets i les obligacions a les quals hauràs de fer front.

Sotsarrendament

El sotsarrendament es preveu expressament a la Llei d'Arrendaments Urbans com la facultat que té el llogater o llogatera per sotsarrendar una part de l'habitatge que ell mateix prèviament ha llogat en la seva totalitat, sempre amb el consentiment previ per escrit de la persona propietària.

  • L'habitatge llogat només es pot sotsarrendar parcialment.
  • Quan el contracte de sotsarrendament tingui una durada inferior al del contracte de lloguer caldrà especificar-ho en l'acord de sotsarrendament tant el dia d'inici com el d'acabament. El dret del sotsarrendatari/ària s'extingirà, en tot cas, quan ho faci el dret de l'arrendatari/ària que va sotsarrendar aquesta part de l'habitatge.

Lloguer d'habitatge sencer amb pluralitat de persones arrendatàries

És aquell contracte en què més d'una persona figura com arrendantària d'un determinat immoble. Totes tenen els mateixos drets i obligacions: la renda, la fiança i les despeses es reparteixen proporcionalment.

  • En cas d'impagament, i si el contracte no indica el contrari, la persona propietària haurà de reclamar a cadascú la seva part.
  • En cas de marxar una de les persones titulars i no trobar qui el substitueixi, la persona propietària podrà resoldre el contracte, tret que la resta d'arrendataris es facin responsables de les obligacions d'aquesta persona que marxa.