L'Assessoria d'Habitatge respon: "L'arrendador/a pot fer-me fora si necessita l'habitatge?"

03/03/2022 - 13:26

Habitatge. La consulta destacada de març de l'Assessoria d'Habitatge compartit tracta sobre la resolució anticipada dels contracte de lloguer en cas que la persona arrendadora acrediti que necessita l'habitatge.

En aquest  espai destacat de l’Assessoria d’Habitatge compartit per a joves,  seleccionem una consulta de totes les que arriben al servei d’assessorament durant el mes anterior, i hi donem una resposta detallada.

La consulta del mes de febrer de 2022 ha estat la següent:

“Hola!

Sóc llogatera i el propietari m’ha comunicat que he de marxar de l’habitatge perquè necessita l’habitatge. Pot fer això abans que finalitzi el contracte?”.

La resposta a aquesta consulta és la següent:

En primer lloc, és important que sàpigues que la Llei d’Arrendaments Urbans estableix la possibilitat que la persona arrendadora et reclami l’habitatge abans de la data de finalització.

Així, l’article 9.3 LAU, ens diu que, malgrat la pròrroga obligatòria de cinc anys del nostre contracte, la persona propietària podrà resoldre’ns el contracte si necessita l’habitatge per a si o per a determinats familiars. Es tracta d’una excepció al sistema de pròrrogues del contracte.

Per saber si el teu arrendor/a pot fer-te fora de l’habitatge abans del termini establert, primer analitzaràs el teu contracte de lloguer:

1. El contracte d’arrendaments ha de ser un contracte sotmès al sistema de pròrrogues. Si hem signat un contracte directament per un termini de cinc anys, la persona arrendadora no podrà fer-nos fera fins que no acabi el contracte de lloguer.

2. Hem d’haver pactat en el contracte aquesta possibilitat; perquè el propietari pugui fer ús de l’excepció ha d’estar expressament pactada en el contracte (atenció amb contractes anteriors al 6 de març del 2019, on el propietari pot fer-lo, encara que no existeixi clàusula expressa en el contracte).

Un cop analitzat el contracte de lloguer, ens fixarem com ens ha fet la comunicació:

1. La comunicació s’ha de fer per escrit, una vegada transcorregut el primer any de contracte i amb dos mesos d’antelació a la data en què es necessiti l’habitatge.

2. Ha de costar justificada la necessitat de l’habitatge (generalment amb documents que acreditin aquesta necessitat).

Un cop revisat tot, si el contracte de lloguer no contempla la possibilitat de l’excepció a la pròrroga legal o la comunicació que et faci no compleix els requisits legals, el teu arrendador/a no podrà fer-te fora per necessitat de l’habitatge.

 

Si estàs de lloguer i tens dubtes o consultes en relació amb el contracte, no dubtis en contactar amb l’Assessoria d’habitatge compartit a través de qualsevol punt infoJOVE de la ciutat.