10/03/2022 - 10:22
Ocupació i treball. Més de la meitat de les persones joves ateses, un 53%, han estat dones.
La Comissió del Pla de foment de l’ocupació juvenil, impulsada amb Barcelona Activa, entitats, sindicats i diferents organismes, s’ha reunit per conèixer el balanç del pla de xoc per combatre l’atur juvenil i donar suport al talent jove. La mesura, amb una inversió de 12,8 M€, potencia la formació de qualitat, ofereix programes a mida i facilita la incorporació del jovent al mercat laboral.
Els 15.324 joves que ha acompanyat Barcelona Activa en processos de recerca de feina suposa una xifra gairebé equivalent al nombre de joves menors de 30 anys en situació de desocupació a la ciutat que patien la crisi econòmica derivada de la pandèmia i als quals s’ha donat resposta amb aquest pla d’acció.
Es tracta d’un col·lectiu amb una taxa de desocupació molt alta, per sobre de la mitjana de la ciutat. Tenint en compte que la taxa general d’atur femení és superior a la del masculí, és significatiu que més de la meitat de les persones ateses en el pla, un 53%, han estat dones.
Durant el període de vigència del pla, que es va iniciar el 2021, l’atur juvenil a la ciutat s’ha reduït més que la mitjana de la ciutat, concretament fins als 6.773 joves actuals, segons dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació. Unes altres dades que certifiquen aquesta tendència són les de l’Enquesta de població activa, segons les quals la taxa d’atur en la franja de 16 a 24 anys ha passat del 43,2 al 22,3%, amb una disminució de gairebé el 50%.
Orientació sobre formacions i orientació acadèmica, laboral i emocional
El pla està format per diferents programes en què ha participat el jovent:
- “Fem feina, fem futur”, que ha acompanyat amb orientació laboral cap al mercat de treball 3.000 joves.
- Crea Feina Plus. A través de subvencions de 6.000 euros a empreses per cada nou contracte adreçat a menors de 30 anys, 216 joves han trobat feina en empreses de la ciutat o l’àrea metropolitana.
- Reskilling, 1.600 joves han participat en formacions tecnicoprofessionals en centres formatius i també en cursos d’idiomes.
A més, en el darrer any s’han gestionat més de quaranta mil peticions de joves sobre formacions, orientació acadèmica, laboral i emocional, i s’han realitzat accions adreçades a estudiants de secundària perquè coneguin Barcelona Activa a través del Projecte de Vida Professional, que vol impulsar noves vocacions i l’esperit emprenedor.
A més, el Consorci d’Educació de Barcelona ha atès també prop de sis mil persones a través de programes educatius del Pla jove, i la Fundació BCN-FP ha gestionat 260 places de formació professional dual municipals.
Si voleu més informació sobre els programes i els serveis específics per a joves de Barcelona Activa, podeu fer-ho aquí. I si voleu saber quines són les polítiques per a joves en aquest i altres àmbits, podeu clicar aquí.