Prevenim les violències sexuals en l'oci nocturn

08/06/2022 - 19:46

Joves. La Guàrdia Urbana fa aquest mes de juny xerrades informatives en espais joves de Sants, la Marina i el Poble-sec per ajudar a prevenir les violències sexuals en entorns d'oci nocturn.

La Guàrdia Urbana fa aquest mes de juny tres xerrades informatives en espais joves de Sants, la Marina i el Poble-sec per ajudar a prevenir les violències sexuals en bars, discoteques i tota mena de festes. L'objectiu és identificar-hi les formes d’intromissió sexual no desitjada i encoratjar les noies a gaudir de la seva llibertat en aquests entorns. La policia municipal ofereix dispositius de seguretat per prevenir la violència sexual també en aquests entorns d'oci nocturn, i convé que noies i nois els conegueu.

Les xerrades tindran lloc:

  • Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial (c. Muntadas, 5, Sants)
    Dimecres, 15 de juny, a les 19 h
  • Espai 12@16 (c. Concòrdia, 35, el Poble-sec)
    Dimarts, 21 de juny, a les 20 h
  • Espai Jove La Bàscula (c. Foc, 128)
    Dimecres, 22 de juny, a les 19 h

Als espais d’oci nocturn, igual que al carrer, al transport públic, equipaments o domicilis particulars, poden donar-se agressions o abusos sexuals. És responsabilitat de tots i totes visibilitzar i donar resposta a aquests comportaments. Des de l’any 2018, diverses sales i festivals de Barcelona estan adherits al protocol “No callem”, que defensa les relacions sexuals lliures i consentides. Per tant, davant de qualsevol assetjament o agressió sexual en un local d’oci nocturn, sempre pots demanar ajuda als responsables de la sala o l’esdeveniment. També pots acudir-hi encara que no en siguis la víctima, sobretot si ella no està en condicions de fer-ho, tot i que sempre s’ha de prioritzar l’atenció a la víctima i escoltar-la.

Al desembre de 2020, una Mesura de Govern municipal va integrar sota el pla “T’acompanyem” de prevenció, detecció i atenció de les violències masclistes les diverses accions de la Guàrdia Urbana per a la protecció de les dones. Un dels objectius fonamentals d’aquest pla és millorar la prevenció i detecció de situacions de violència masclista, de violències sexuals i de tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual. L’actual dispositiu de la Guàrdia Urbana per a la prevenció de violències sexuals en entorns d’oci organitza els recursos policials per tal col·laborar en la posada en marxa d’una estratègia més completa basada en accions operatives de prevenció, detecció i, en el seu cas, repressió de les violències sexuals. Aquestes xerrades de prevenció, en aquest cas adreçades a joves, també s’emmarquen en la línia de treball del Districte de Sants-Montjuïc per combatre totes les violències masclistes.