La Febrerada es converteix en el gran aparador de l’Economia Social i Solidària de Barcelona

01/02/2024 - 14:08

ESS. L’objectiu de la iniciativa és reflexionar sobre els desafiaments i les tendències de l’ESS a la ciutat

L’objectiu de la iniciativa, que celebra la seva segona edició, és reflexionar sobre els desafiaments i les tendències de l’ESS a la ciutat, servir d’espai de trobada entre diferents projectes i acostar-los al públic, especialment al més jove.

L’objectiu de la iniciativa, que celebra la seva segona edició, és reflexionar sobre els desafiaments i les tendències de l’ESS a la ciutat, servir d’espai de trobada entre diferents projectes i acostar-los al públic, especialment al més jove. Durant la jornada s’analitzaran reptes com la transformació digital i l’ús de noves tecnologies i hi haurà ponències com la de Genís Roca, president de la Fundació puntCat. Una de les propostes serà el programa en directe que conduirà Anna Pacheco per presentar diferents projectes de l’ESS de manera desenfadada.

Divendres 2 de febrer, a les 09.45 hores, al Bloc4BCN de Can Batlló (carrer de la Constitució, 19), la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, farà l’obertura institucional de la segona edició de La Febrerada i posteriorment atendrà els mitjans.

La Febrerada, que és la gran trobada de l’Economia Social i Solidària (ESS) de la ciutat, tindrà lloc aquest any al Bloc4BCN de Can Batlló que, quan estigui en ple funcionament, s’ha de convertir en el gran pol de promoció del cooperativisme d’Europa. La jornada tindrà una primera part de ponències i xerrades per analitzar el potencial transformador de l’ESS i reptes de futur, com són la transició digital, el teletreball o les noves plataformes. També hi haurà una segona part festiva, que es traslladarà a la sala Paral·lel 62, i que proposarà un viatge per descobrir les activitats, productes i serveis que ofereix l’ESS a la ciutadania.

“L’objectiu de la proposta és doble. D’una banda, que la Febrerada sigui el punt de trobada i de debat de les diferents iniciatives de l’ESS de la ciutat, que es converteixi en un gran aparador; i de l’altra, acostar totes aquestes propostes al públic general, especialment al més jove, i fer evident la capacitat transformadora que ja tenen”, remarca la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Raquel Gil.

La jornada al Bloc4BCN comptarà, entre les nou del matí i les dues de la tarda, amb ponències com la de Genís Roca, president de la Fundació puntCat; i amb una xerrada sobre com afrontar desafiaments com la transformació digital, moderada pel director d’Economia Social i Cooperativa de Barcelona Activa, Álvaro Porro, i amb una desena de ponents de diferents entitats.

Les intervencions de la regidora Raquel Gil i del president de l’Associació d’Economia Social de Catalunya, Guillem Llorens, donaran el tret de sortida a la jornada, on també intervindrà la directora de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament, Ester Vidal.

La part més festiva de La Febrerada, a la sala Paral·lel 62 a partir de les 19:30 hores, plantejarà un viatge seguint una mena de línies de metro de l’ESS que serveix per organitzar les més de 200 iniciatives de la ciutat que actualment estan adherides a l’Estratègia d’Economia Social i Solidària Barcelona 2030.

Un dels plats forts d’aquesta part de la jornada serà el programa en directe que conduirà Anna Pacheco, de Ciberlocutorio de Radio Primavera Sound, per explicar les iniciatives de l’ESS de la ciutat de manera divertida i propera. Serà un pòdcast d’una hora dividit en dos grans blocs: en el primer, s’abordarà la cultura i producció cultural amb l’experiència de la llibreria La Carbonera i del col·lectiu d’escriptura Proyecto Una. Després, hi haurà un segon bloc destinat al consum, on Mescladís explicarà el seu projecte de restauració sostenible, la Ruderal parlarà sobre habitatge cooperatiu a Vallcarca i la cooperativa Mensakas explicarà com veu el repartiment amb responsabilitat social. A continuació es programaran diferents concerts a la mateixa sala. L’accés a Paral·lel 62 serà lliure gratuït i només caldrà inscripció prèvia per assistir al programa en directe.

Més de 150 persones van participar, l’any passat, a la primera edició de La Febrerada, que va tenir lloc al Centre Cultural Albareda del Poble-sec, i enguany es preveu superar aquesta xifra.

Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030

La Febrerada s’emmarca dins de l’Acord de Ciutat per l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030, que és l’expressió del treball conjunt i el compromís de l’àmbit i teixit ciutadà de l’ESS de Barcelona i les polítiques d’ESS municipals. Aquest Acord és fruit del treball conjunt de 203 persones i 147 entitats de l’ESS, que van generar més de 500 propostes, i està coliderat i coexecutat per l’AESCAT (l’Associació d’Economia Social de Catalunya) i l’Ajuntament de Barcelona.

Per a més informació: https://barcelona.cat/lafebrerada