27/12/2021 - 16:21
Processos participatius. El cap de setmana passat, divendres i dissabte 17 i 18 de desembre, es van reunir per darrera vegada les 99 persones joves que han estat escollides per participar en el procés participatiu #FòrumJoveBCN.
Les i els joves de Barcelona han presentat aquest desembre les seves propostes per millorar la ciutat en relació amb el jovent en termes de salut mental, emancipació i educació.
El cap de setmana passat, divendres i dissabte 17 i 18 de desembre, es van reunir per darrera vegada les 99 persones joves que han estat escollides per participar en el procés participatiu #FòrumJoveBCN. Durant setmanes han estat informant-se, documentant-se i treballant els temes i les propostes que responen a la pregunta “Com a jove que vius a Barcelona, què et caldria per portar a terme el teu projecte de vida?”.
Les recomanacions del Fòrum Jove BCN
Les propostes han estat recollides en un relat gràfic, amb el percentatge d’aprovació de l’assemblea del Fòrum Jove BCN. Ara, l’Ajuntament estudiarà aquestes propostes i el mes de febrer en farà un retorn a totes les persones participants.
Entre les propostes en l’àmbit de la salut mental destaquen la necessitat d’informar i visibilitzar més el problema de la salut mental, així com apostar per propostes molt concretes com la BecaSalut o el Teleterapeuta o crear comunitats de suport.
Pel que fa a les propostes per a l’emancipació, moltes estan relacionades amb l’àmbit del treball, com fomentar la relació amb les pimes, generar més relacions amb les empreses, impulsar espais de cotreball joves i fomentar altres formacions i experiències més enllà de la universitat. Altres propostes concretes han estat el xec sofà, impulsar el lloguer o promoure un fòrum de joventut i habitatge.
Finalment, les recomanacions sobre educació han inclòs accions com fer més accessible la formació, crear comitès d’assessores o millorar la formació relacionant-la amb el món laboral i l’emprenedoria. També han fet propostes molt concretes com, per exemple, ensenyar defensa personal als centres educatius o facilitar la burocràcia educativa.
Un procés innovador que garanteix la diversitat
El Fòrum Jove BCN ha destacat per ser un procés participatiu innovador en la selecció de les persones participants: s’hi van convidar 20.000 persones joves i se n’han escollit, per atzar, 99 que estaven interessades a participar en les jornades de deliberació. La clau metodològica del procés és que el grup sigui el més representatiu possible de la realitat social dels i les joves de la ciutat i posar al seu abast tots els instruments necessaris per al debat, el consens i la construcció de les propostes de futur.
La preselecció de participants es basa en una sèrie de criteris d’estratificació social que tenen en compte el sexe/gènere, l’edat, l’origen i el barri on es viu. A partir de la voluntat explícita de participar-hi dels i les joves preseleccionats, la composició final es va concretar de manera aleatòria, assegurant que correspongués a una mostra representativa demogràficament i socioeconòmica de la joventut de Barcelona.
Aquest és un procés participatiu que incorpora la perspectiva de gènere en la metodologia i el contingut, i situa al centre dels debats les esferes comunitàries, reproductives i personals tenint en compte les necessitats quotidianes de la joventut. En totes les sessions s’ha promogut el debat mitjançant grups petits de deliberació, procurant la participació i vetllant per crear espais còmodes i segurs a l’hora d’intervenir i perquè totes les opinions fossin escoltades.
Un procés que incorpora expertes
Durant la fase deliberativa, que tot just acaba de finalitzar, s’ha comptat amb persones expertes, professionals, d’entitats o moviments socials recomanades pel jovent participant que han aportat la seva experiència personal. Han compartit les seves experiències i el seu coneixement per acompanyar l’aprenentatge col·laboratiu i la deliberació.
Les expertes dominaven els tres temes que les i els joves han decidit tractar: salut mental, emancipació i educació.
L’objectiu de les sessions de la fase deliberativa del procés ha estat trobar respostes i possibles millores a Barcelona per al jovent en relació amb aquests tres àmbits. Seguiu el procés a Decidim.Barcelona!