12/01/2023 - 12:31
Salut emocional. Interveniu com a professionals amb adolescents? No deixeu de participar en aquesta proposta del Centre per a Famílies amb Adolescents en què es compartiran eines, experiències i reflexions posant el focus en l'oci juvenil.
El Centre per a Famílies amb Adolescents organitza trobades dirigides a professionals que intervenen des de diferents àmbits amb la població adolescent, amb l’objectiu de compartir eines, experiències i reflexions entorn a la praxis professional, posant el focus en una temàtica en concret.
Al mes de febrer, aquest servei municipal que ofereix atenció individual i grupal a mares, pares i referents d’adolescents, us convida a participar en un nou espai dedicat als “Oci adolescent i juvenil”.
Les sessions, d’entrada gratuïta amb reserva prèvia, tindran lloc a la sala d’actes del Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321).
El programa de les jornades és el següent:
[JORNADA 1] 8 de febrer de 10 a 14 h
10.15 h: Joventut i oci en l’era post-pandèmia
- Com han canviat les formes de diversió de les persones joves? Què ofereix l’oci nocturn a les noves generacions? Quines lliçons ens pot oferir la pandèmia i la post-pandèmia en aquest sentit? Quines poden ser les respostes de les professionals? Hi ha alternatives a l’anomenat “botellot”? La xerrada oferirà claus de lectura sobre la relació entre joventut i oci avui, tot intentant anar més enllà dels estereotips.
- A càrrec de Carles Feixa Pàmpols, catedràtic d’antropologia social a la Universitat Pompeu Fabra.
11.20 h: Experiències i veu dels joves a la vida cultural: Joves Programadors “Moving Cinema”
- Presentació del projecte i reflexió sobre l’experiència responsables d’A Bao A Qu i alguns/es Joves Programadors/es, que també compartiran algunes de les programacions que han presentat.
- A Bao A Qu és una associació cultural sense ànim de lucre dedicada específicament a la ideació i el desenvolupament de projectes que vinculen cultura, creació artística i educació. Fundada el 2004, des dels seus inicis ha introduït la creació a escoles i instituts públics de la mà de creadors/es de diversos àmbits artístics i culturals (cineastes, fotògrafs, artistes visuals…).
12.15-12.30 h: Pausa
12.30 h: Joves i adolescents a la nit de Barcelona
- A partir de la investigació del Reina Sofia: “Geografías de la Ciudad Nocturna: Análisis comparativo y aplicado del ocio nocturno joven en Madrid, Barcelona y Lisboa”, analitzarem les pràctiques juvenils informals d’oci nocturn a Barcelona i veurem com incideixen les diferents polítiques en la manera en que la joventut participa de l’oci nocturn.
- A càrrec de Jordi Nofre, Doctor en Geografia Humana per la Universitat de Barcelona. La seva recerca inclou tres temes principals: Oci nocturn, turisme i transformacions urbanes; Geografies socials de la joventut als països euromediterranis; i Medi ambient, societat i canvi global.
[JORNADA 2] 10 de febrer de 10 a 14 h
10 h: Presentació i visionat del documental “Fail Better”
- A la plaça que s’estén enfront del MACBA, a Barcelona, sol reunir-se una joventut bulliciosa i loquaç, que xerra i toca la guitarra o els bongos, que la travessa en skate o es dedica tranquil·lament a mirar al seu voltant. Davant la càmera d’Eva Garrido, que es trasllada allí per filmar-la en directe, aquesta multitud se singularitza, adquireix veu pròpia i comença a explicar-nos què sent davant aquest món que hi ha més enllà i que, ara com ara, li nega tantes coses.
11.20 h: Espai de diàleg amb Eva Garrido, directora
11.40 h: Pausa
12 h: Taula rodona
Espai de tertúlia plural amb diverses veus i perspectives al voltant de la temàtica dels ocis juvenils. Com ho vivim i ho sentim joves i adultes? Moderat per David Villar (director de l’Espai Jove La Fontana) amb la participació de:
- Joves vinculades al programa A partir del carrer (APC).
- Xavi Moreno, responsable del projecte Vente pa’ka (Fundació Marianao) i consultor social en l’àmbit de la participació juvenil.
- Alba Legide, presidenta del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB).
- Jordi Navarro, membre d’Energy Control, antropòleg especialitzat en la intervenció e investigació sobre els consums recreatius fora i dintre dels espais d’oci.
- Júlia Gómez Ullate, jove psicòloga i antropòloga.
[JORNADA 3] 15 de febrer de 10 a 14 h
10.15 h: Transformem l’espai de forma participada… comencem?
- L’espai públic, l’espai que habitem, ens condiciona. Com a usuàries de la nostra ciutat podem reflexionar sobre els usos, les característiques, les possibilitats de la nostra ciutat dels espais-escenari de les nostres vides. Una mirada crítica i constructiva sobre l’espai que ens envolta ens permetrà acompanyar processos de definició de la ciutat que volem, que necessitem. Els joves quin espai tenen a la ciutat? Quins usos, quines necessitats tenen? L’espai públic està donant resposta a aquestes necessitats?
- A càrrec del Globus vermell, col·lectiu d’arquitectes fundat el 2009 amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà i apoderar-la perquè pugui esdevenir un actor clau en la transformació de les ciutats cap a entorns urbans més sans i sostenibles.
12 h: Pausa
12.30 h: Teixint suport entre professionals, sumant col·lectivament
- Espai de diàleg, exploració col·lectiva i cocreació per a professionals al voltant de l’oci adolescent. En aquest espai facilitat, tindreu l’oportunitat de profunditzar com a professionals en les vostres conversacions necessàries; d’explorar, pol·linitzar-vos i intercanviar sobre els vostres temes candents i d’interès. Tot això ens anirà portant progressivament juntes cap a una mirada futura, cap a donar forma i cocrear els propers passos i propostes creatives a implementar en l’àmbit de l’oci adolescent.
- A càrrec del Col·lectiu Posidònia, un equip de persones que treballen en àmbits com la facilitació de grups, la perspectiva de gènere i els transfeminismes o el pensament sistèmic, mirades totes aquestes que sostenen una transformació social i cultural.