Els serveis infoJOVE responen FAQ sobre el Bo Lloguer Jove

03/06/2022 - 09:49

Habitatge. En aquest article destaquem algunes de les consultes que ens heu fet arribar sobre el Bo Lloguer Jove.

Aquest mes de maig, als serveis infoJOVE de Barcelona han arribat molts dubtes sobre requisits, documentació necessària i tramitació del Bo Lloguer Jove. Reproduïm en aquest article, algunes de les més destacades.

1.- Tots els contractes de lloguer serveixen per sol·licitar el Bo Lloguer Jove?

No. Només els contractes de lloguer d’habitatge habitual registrats a l’INCASÒL.

2.- Si el contracte està modificat per un annex, aquest annex serà vàlid?

Sempre que l’annex estigui registrat a l’INCASÒL, també es podrà presentar i es tindrà en compte a l’hora de resoldre la sol·licitud.

3.- Quan es demana el Bo Lloguer Jove amb un contracte d’habitació, aquest contracte ha de estar registrat a l’INCASÒL? 

No, no és necessari que el contracte d’habitació estigui registrat a l’INCASÒL, ni tampoc requereix cap tipus de formalitat.

4.- No signaré contracte fins al mes de juliol i encara no estic empadronat/ada a l’habitatge. En el meu cas, llavors, no puc sol·licitar el Bo Lloguer Jove?

Sí. Pots sol·licitar-lo, si encara no tens contracte de lloguer o habitació, però preveus tenir-ne. L’ajuda, en cas que te la concedeixin, queda condicionada a la presentació del contracte de lloguer, en dos mesos, i l’empadronament en tres mesos.

6.- Què passa si no estic empadronat/ada a l’habitatge?

Si presentes un contracte de lloguer o d’habitació i no estàs empadronat/ada a l’habitatge no podràs demanar el Bo Lloguer Jove.

7- Comparteixo pis amb el meu company i el pagament el fem amb un compte que està al seu nom (jo li faig el traspàs a ell). A les bases de la convocatòria posa que s’han d’adjuntar els comprovants del pagament del pis on ha de constar el nom de la persona qui fa la sol·licitud i a qui va dirigit. Què passa si els rebuts estan al seu nom?

En principi, si sou més de dos companys de pis que sol·liciteu el Bo Lloguer Jove, presentareu els mateixos rebuts que faran referencia al mateix habitatge. Serà convenient fer una petita explicació com a observacions o fer una declaració signada per tots vosaltres i adjuntar-la també a la sol·licitud, explicant que encara que un de vosaltres fa l’ingrés, tots pagueu conjuntament l’habitatge.

8.- Per justificar el rebut del pagament de  rendes, es considera vàlid un rebut signat per la persona arrendadora? 

Només s’admeten les següent formes de pagament: rebut domiciliat, transferència bancària, Bizum o rebut signat per l’administrador de la finca. Els rebuts manuscrits no seran admesos.

9.- Quina documentació cal presentar per justificar els propis ingressos?

La documentació que s’ha de presentar per justificar ingressos dependrà de quan has començat a treballar:

  • Si treballes des d’abans del 2021, hauràs d’aportar la declaració de la renda del 2020 o el certificat d’imputacions de l’any 2020, si no has fet la renda.
  • Si has començat a treballar aquest 2022, has d’aportar una declaració responsable d’ingressos, el contracte laboral i les nòmines de fins al moment que presentis la sol·licitud.
  • Si vas començar a treballar al 2021, lliura el certificat d’imputacions d’enguany, declaració de renda del 2021 o certificats d’ingressos i retencions de l’empresa o empreses en què has treballat el2021,  vida laboral i declaració responsable.

10.- Al 2020 ja treballava, però no vaig fer la declaració de renda perquè no tenia obligació de fer-la. Com justifico els ingressos?

Si l’any 2020 vas treballar, però no vas presentar la declaració de la renda, justificaràs els teus ingressos amb un certificat d’imputacions de l’any 2020.

11.- Porto treballant per a la mateixa empresa des del 2013, després vaig estar en ERTO des del març del 2020 fins al juny del 2021, llavors, què hauria de posar? Que he començat a treballar al 2021?

No, portes treballant des d’abans del 2021, per tant has de justificar ingressos amb la declaració de l’IRPF del 2020. Si no la vas fer, hauràs de justificar-ho amb un certificat d’imputació de rendes de l’any 2020.

Si autoritzes a l’Administració a consultar les teves dades, no farà falta que presentis cap d’aquests dos documents. Però, per a això, recorda que és important autoritzar aquesta consulta al formulari de la sol·licitud.

12.- En quins casos he de presentar declaració responsable d’ingressos?

Només has de presentar la declaració responsable d’ingressos si has començat a treballar (inici vida laboral) l’any 2021 o el 2022.

13.- Hem de justificar també ingressos de les persones titulars del contracte que no estiguin empadronades?

No, per justificar ingressos només es tindran en compte a les persones empadronades a l’habitatge.

14.- Tinc un company de pis que no pot demanar el Bo Lloguer Jove, però està empadronat al meu habitatge, es tindran en compte també els seus ingressos per calcular els ingressos màxims?

Si el teu company de pis no sol·licita el Bo Lloguer Jove, es tindran en compte els ingressos de tota la unitat de convivència, és a dir, totes les persones empadronades en l’habitatge.

15.- Si la meva companya de pis i jo demanem el Bo Lloguer Jove, quins ingressos es tindran en compte per calcular els ingressos màxims?

Si el Bo Lloguer Jove el demana més d’una personar titular del mateix habitatge, es tindran en compte els ingressos individuals de cada sol·licitant.

16.- Què s’entén per unitat de convivència?

Per unitat de convivència s’entén totes les persones empadronades a l’habitatge.

17.- Si el meu contracte és posterior a l’1 de gener del 2022, a partir de quan començaran a pagar-me?

Si presentes un contracte de lloguer o d’habitació posterior a l’1 de gener del 2022, et pagaran a partir del mes següent a l’entrada en vigor del contracte.

18.- El Bo Lloguer Jove té efectes sobre la declaració de la renda a nivell impositiu?

Sí, afecta ja que es considera un guany patrimonial (sempre que superi els 1.000€) i, per tant, t’obliga a fer la declaració encara que no estiguis obligat per ingressos de feina i t’augmenta la base imposable i, per tant, la quota a pagar.

19.- Al full SEPA, quan has de posar les dades bancàries hi diu “Diligència de conformitat de l’entitat de crèdit (signat i segellat)”. Què vol dir?

El full SEPA o de dades de transferència bancària acredita que ets titular del compte bancari on rebràs cada mes l’ajuda. És un dels documents bàsics que has de tenir preparat per sol·licitar l’ajuda.

La diligència de conformitat de l’entitat és el segell de l’entitat bancària amb la signatura. Has d’anar a l’entitat bancària perquè hi posin el segell de l’entitat i signin segons les dades són correctes.

Recorda que el document de dades de transferència bancària o full SEPA es pot substituir per un certificat de titularitat del compte bancari emès per l’entitat bancària (si tens banca, es pot descarregar al moment).

20.- Si, pel motiu que sigui, els ingressos anuals del 2022 augmenten i superen l’import indicat com a màxim, podria ser un problema?

Qualsevol modificació de les condicions que van ser tingudes en compte per a la concessió, significarà el retorn de les quantitats cobrades des del moment de la modificació.

La persona beneficiària sempre té l’obligació de comunicar aquest canvi a l’Agència de l’Habitatge en un termini màxim de quinze dies.

 

Aquests han estat els dubtes més consultats sobre el Bo Lloguer Jove. Pots consultar la resposta a altres preguntes freqüents sobre l’ajuda en aquest enllaç.

Recorda que si, necessites més informació o assistència en la tramitació de l’ajut pots adreçar-te a les Oficines de l’Habitatge de Barcelona.