Un nou conveni de col·laboració entre el consistori, la Generalitat i l’Associació Decidim permetrà donar un nou impuls a la participació democràtica a través de tecnologies lliures i obertes mitjançant la plataforma digital Decidim.
L’acord entre les parts vol fomentar l’ús i la reutilització de la tecnologia lliure per a la participació ciutadana, a les administracions públiques i a les entitats socials, i treballar de manera col·laborativa amb altres institucions públiques i agents socials per unir forces a l’hora d’aprofundir en la sobirania tecnològica i la millora de la qualitat democràtica a l’era digital.
A més, el conveni estableix un marc d’aportacions econòmiques per part de les administracions signants i les que s’hi vulguin adherir, que van dels 3.000 als 50.000 euros segons si la població de l’Administració és inferior a 50.000 habitants o superior a 250.000, respectivament.
El Decidim, un model participatiu d’èxit
El febrer del 2016 la comunitat del projecte Decidim i l’Ajuntament de Barcelona van unir els seus camins. Des d’aleshores, el consistori ha contribuït amb 1,5 milions d’euros al desenvolupament de l’eina Decidim Barcelona.
La naturalesa oberta, lliure i feta de manera col·laborativa i participada fa de la plataforma Decidim una eina ideal per a la creació d’infraestructures digitals per millorar la participació de la ciutadania i la democràcia. Qualsevol organització o persona pot contribuir-hi per millorar-ne el desenvolupament i les funcionalitats, gràcies a la comunitat que contribueix al projecte i a l’Associació de Software Lliure Decidim.
Fins ara, han estat moltes les administracions públiques i les entitats socials a Catalunya i al món que han implementat la plataforma i l’han adaptat a les seves necessitats. A més de la Generalitat de Catalunya, el projecte ha arribat a una vintena de països, a governs locals com els de Ciutat de Mèxic, Hèlsinki, Nova York i Kakogawa, al Japó, o institucions com l’Assemblea Nacional de França.
Un altre dels organismes que ha implementat el Decidim ha estat la Comissió Europea, que l’any 2019 el va reconèixer com un dels projectes de codi obert més innovadors d’Europa.