La comunitat Metadecidim ja ha anunciat la majoria de ponents de la seva conferència internacional Decidim Fest 2021, que aquest any versa sobre el lema “Democràcia, tecnologia i justícia global”.
Aquest és un festival que recomanem des de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, ja que s’hi reflexiona sobre la relació entre la tecnologia i la participació i la innovació democràtica. La programació i organització és a càrrec de la comunitat Decidim, que és la plataforma que manté i actualitza el #DecidimBCN, lloc web a través del qual s’articula molta de la participació de la ciutat.
Decidim Fest 2021 integra una mirada de 360º per abordar diferents visions sobre la tecnopolítica: justícia algorítmica, justícia climàtica, descolonialisme digital, descolonialisme de dades, vigilància i drets humans, desobediència tecnològica, infraestructures digitals democràtiques, ciberfeminisme i mediactivisme, sindicalisme de plataforma, innovació democràtica, internet democràtica, desinformació i capitalisme i tecnologia.
Entre les persones participants en aquesta edició destaquem:
-
- Lulú Barrera (Mèxic) , en representació de Luchadoras, “una col·lectiva feminista” amb base a Mèxic que habita l’espai públic digital i físic amb l’objectiu que dones, joves i nenes visquin amb goig i llibertat aquests espais. A Decidim Fest compartirà la seva visió sobre les xarxes socials des de la perspectiva del ciberfeminisme i el mediactivisme.
- Alicia Valero (Espanya), professora titular de la Universitat de Saragossa, al Departament d’Enginyeria Mecànica, i directora del grup d’ecologia industrial al Centre d’Investigació de Recursos i Consums Energètics (Institut CIRCE). En la seva ponència tractarà de l’alarmant escassetat de recursos minerals i matèries primeres que requereixen les tecnologies, i com no s’hauria d’entendre l’avenç tecnològic sense tenir en compte les conseqüències que té per al nostre planeta finit.
- Ekaitz Cancela (Espanya), periodista que investiga les transformacions estructurals del capitalisme, les seves expressions culturals i la posició d’Europa al món. Abordarà els impactes polítics de l’economia digital.
- Laia Serra i Sara Suárez (Espanya). La seva ponència, “És la millor solució censurar a través d’algoritmes per combatre l’odi a les xarxes socials?”, serà el punt de partida per abordar un dels aspectes més inquietants de la justícia algorítmica. Un mà a mà entre l’advocada Laia Serra, ferma defensora dels drets humans, el dret a la protesta i a la llibertat d’expressió, i Sara Suárez, especialista en l’impacte social i polític de les tecnologies big data i la intel·ligència artificial.
- Carlos Díaz (Espanya), investigador que presentarà el seu informe “Vigilància massiva i control de la dissidència europea | Vigilància hi-tech en temps de la covid-19”, que revela el rol de les tecnologies digitals en les esferes de seguretat pública i el seu impacte en les llibertats civils en l’Estat espanyol.
- Cheikh Fall (Senegal) , d’Afriktivistes, una organització panafricana que reuneix diversos bloguers i ciberactivistes africans per aportar solucions concretes i adequades als grans problemes que impedeixen el desenvolupament democràtic i la unitat del continent.
- Mensakas, Les Kellys i Sindicat de Llogateres, nous sindicalismes sorgits arran del capitalisme de plataformes. Mensakas és una cooperativa que neix de la lluita sindical de Riders×Derechos, de la FAA-IAC, liderada per ex-repartidors de diverses plataformes de missatgeria. Les Kellys són una associació de netejadores d’hotel que des del 2016 lluiten per millorar les seves condicions laborals. El Sindicat de Llogateres reuneix inquilins i inquilines de Barcelona per a la defensa del dret a l’habitatge i un lloguer assequible, estable, segur i digne.
Aquests noms s’afegeixen als que ja es van anunciar: Lorena Jaume-Palasí (justícia algorítmica), Joana Moll (justícia climàtica), Anasuya Sengupta (descolonialisme digital), Paola Ricaurte (extractivisme de dades i descolonialisme digital), Ernesto Oroza (desobediència tecnològica), Joan Donovan (salut d’internet i infraestructures digitals lliures i democràtiques), Oliver Escobar (justícia climàtica, amb el cas de l’Assemblea Climàtica Escocesa) i McKenzie Wark (capitalisme i tecnologia).
Quan podreu inscriure-us al Decidim Fest 2021?
Molt aviat se n’anunciaran els horaris complets i el formulari d’inscripcions. Decidim Fest és gratuït i obert a tothom.
El festival se celebrarà el 20, 21 i 22 d’octubre en format híbrid, combinant activitats presencials al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona i sessions en línia. Recordeu que podeu trobar tota la informació detallada sobre les ponents i l’esdeveniment a meta.decidim.org.